I annonssamarbete med GRYTHYTTAN STåLMöBLER

Den svenska sommaren är fantastisk, men ibland en smula opålitlig. Här får du sex tips på hur skapar en uteplats som ger dig maximal njutning oavsett väder och tid på dygnet.

Utemöbler ska vara lätta att ta hand om och hålla länge, man ska inte behöva släpa dem fram och tillbaka beroende på vädret. Här är 6 smarta tips för dig som vill maxa utelivet hela sommaren.

 

1. En utesoffa höjer trivselfaktorn

Satsa på en utesoffa, som komplement till övriga utemöbler. Det höjer trivselfaktorn och gör att hela familjen får plats runt bordet vid spontana grillkvällar eller allmänt mys. När du är trött på eftermiddagen kan du sträcka ut benen och koppla av i träsoffan. Glöm inte att satsa på gediget hantverk bara, så att du slipper tänka på att utemöblerna slits direkt. Riktiga kvalitetsmöbler kan till och med bli snyggare med åldern och ju mer man använder dem.

Vackra utemöbler till uteplatsen.

En utesoffa gör mycket för att uteplatsen ska kännas komplett.

2. Välj rätt sorts textilier

Välj dynor och mattor som klarar omväxlande väder utan att bli förstörda. Idag finns det dynor som inte bleks i solen eller skadas av UV-ljus, och som är smuts- och vattenavvisande. Då räcker det att du torkar eller skakar av dem efter en regnskur. Se också till att välja dynor där dynväven andas så att fukt inte stannar kvar inne i dynan och skapar risk för mögel i stoppningen. Komplettera gärna med finkuddar och textilier som du varierar beroende på trender, smak och humör. En tätförslutande utomhusförvaring gör det enkelt att slänga ner mer känsliga kuddar och plädar innan du går in för kvällen.

Utemöbler i stål och trä.

Välj dynor och mattor som inte bleks i solen och som samtidigt är smuts- och vattenavvisande.

3. Gör din uteplats flexibel

Den optimala uteplatsen fungerar både dag- och kvällstid, i solsken och regn. För att göra det möjligt i praktiken kan det vara värt att skaffa parasoll och infravärme. Parasollet skyddar dig från sol och duggregn men du kan också enkelt fälla ner det om du vill sola. Infravärmen gör det mysigt att sitta kvar och prata långt efter att solen gått ner, även under lite kallare kvällar. Välj diskret design på de rent funktionella sakerna. Låt i stället möblerna och växterna stå i fokus.

Tåliga möbler till uteplatsen.

Den bästa uteplatsen är den du kan använda hela dygnet, i vått som i torrt.

4. Ta hand om dina utemöbler

Om vi säger Grythyttan tänker en del på mat och vin. Designintresserade, däremot, tänker stålmöbler. Grythyttan Stålmöbler är ett snart 90-årigt familjeföretag som tillverkar kvalitetsmöbler genom gediget och skickligt hantverksarbete på plats i fabriken i Grythyttan i Bergslagen. Många som vill ha utomhusmöbler som håller länge väljer just möbler från Grythyttan Stålmöbler. Möblerna från Grythyttan Stålmöbler håller decennium efter decennium om du tar hand om dem emellanåt. Skötselråden ser lite olika ut beroende på vilket träslag du väljer, men ofta krävs rätt lite jobb, bara man gör det.

5. Välj designklassiker som du aldrig tröttnar på

Se utemöblerna som en investering som ska hålla länge och som du inte tröttnar på efter en säsong. Den tidlösa designen gör att den överlever alla tillfälliga trender som kommer och går. Det svenska hantverket är extra populärt nu eftersom fler och fler tänker hållbart, medvetet och närproducerat.

Vita utemöbler.

Locka fram barndomsminnen med funkisstilen och få tidlösa och bekväma utemöbler på samma gång.

6. Satsa på en ombonad uteplats

Genom att pimpa din uteplats med mysig belysning och växter får den liv och ger lugn. Det är idag bevisat att grönska har en läkande och lugnande effekt på människan. Och oavsett om du har trädgård eller balkong ger krukväxter ett personligt och ombonat intryck. Fråga din blomsterhandlare vilka växter som tål en svensk sommar utomhus, och även vilka växter som trivs bäst i solen respektive skuggan. Våga ta i lite och välj krukor och växter som du själv verkligen blir förtjust i.

Pratiska utemöbler i stål.

Från Grythyttan kommer mer än bara mat och vin. Deras kvalitetsmöbler kommer ur gediget och skickligt hantverksarbete på plats i fabriken i Grythyttan.

Här kan du lära dig mer om svenskt hantverk av högsta kvalitet och om hur du håller din utomhusdröm vid liv en bra bit in i september.

NUVARANDE Så utnyttjar du uteplatsen till max – hela sommaren
NÄSTA Drömhus i Skåne till salu – 6,8 meter i tak & sommarens härligaste pooldäck