Ernst Billgren har arbetat med glas förr, i glasbruk i Italien där hierarkin var grundmurad, och i Böhmen, där glasblåsarna blev lite lulliga av allt öl framåt eftermiddagen. Nu, i första uppdraget för Kosta Boda, har det skett i ett givande samarbete med hantverkarna i hyttan som fick uppfinna en ny metod för att innesluta de små djur­huvudena i botten på whiskyglaset.

Serien New friends pressvisas på Kon­sum på Sveavägen i Stockholm, antagligen för att ge vardagshandlande Konsum­­­kunder en ny upplevelse, och så att vi som kommit kan ”passa på att handla när ni ändå här är”. I grönsaksdisken ­ligger en ripa i en glasskål, och plirar mot oss med sina glasögon. En av Billgrens vänner.

Konstglasserien omfattar fyra signerade skålar med djurskulpturer: snöripan, rå­djuret och två varianter av änder. Upplagan är på 30 exemplar av vardera pjäs, à 75.000 kr.
Den andra delen av serien består av sex tumblerglas med djurhuvuden i botten. De två första finns nu, under 2009 kommer de övriga fyra­, 1.500 kr/st. Tillhörande kanna med andunge simmande i botten kostar 7.500 kr.

– Minns ni tallrikarna man åt på som barn? Man åt upp även om man inte gillade maten, bara för att få se mönstret i botten.

Så – när whiskyn (eller mjölken) är slut möter blicken en gullig brunbjörn eller en söt andunge. Hur han lyckats fånga djuren i glaset är en hemlighet mellan honom och hyttans hantverkare. Men man får väl anta att inget djur kom till skada vid tillverkningen.

 

NUVARANDE Billgrens nya vänner
NÄSTA Inspiration Japan