Möblerat för möten på Moderna

För möbleringen av de allmänna utrymmena och restaurangen står arkitektfirman Marge, med de fyra arkitekterna Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell, Louise Masreliez och Susanne Ramel. De har skapat flera mötesplatser, bland annat en lång, ny espressobar omedelbart innanför entrén – varifrån aromatisk kaffedoft suddar bort eventuella mögeldoftminnen.

På deras specialritade sittmöbler kan besökarna vila benen och samtidigt ägna sig åt läsning eller samtal. Vilmöbeln går i mörkt blått, brunt och bordeaux och är tillverkade av Galleri Stolen. I den långa gången utanför utställningsrummen finns en variant med ryggstöd/hylla/sittbräda, för flexibelt sittande.
– Delarna kan stå tillsammans fyra och fyra, helt för sig själva, eller sammanlänkade till längre enheter. Man får olika funktion av dem beroende på hur man vänder dem, socialt umgänge eller ensamsittande, berättar Susanne Ramel på Marge.

I restaurangen var den stora utmaningen att få ned den mycket höga ljudnivån. Till den har Marge designat nya gula bord med halvgenomskinliga bordsskivor av polyuretan och lackerat stålunderrede. Till dem har de valt valnötslaserade björkstolar från italienska Blifase. Ett stort ekbord med plats för 20 personer kompletterar, tänkt för ensambesökare som önskar socialt umgänge.
– Vi ville åstadkomma en bistrokaraktär. Borden är ljuddämpande, tåliga och står emot det mesta. Färgen är polyuretanens naturliga nyans, men den kommer att mörkna något med tiden, säger hon.

Två nya draperier i sammet fungerar som rumsavdelare – även de effektiva ljuddämpare.
– Ljudnivån här inne var värre än i en skolmatsal tidigare, berättar Susanne Ramel.
I deras uppdrag har också ingått att studera rörelsemönster i museet och få folk att också hitta till nyöppnade videoteket Studion som placerats i anslutning till den nya entrén från sjösidan. Själva skyltningen har dock Stockholm design lab utformat.
– Förhoppningsvis kommer många att kliva in i lokalen fån ena sidan, och lämna det åt andra hållet, och införliva det i en promenadrunda längs vattnet, säger Susanne Ramel.

Lis Landmark

NUVARANDE Möblerat för möten på Moderna
NÄSTA Non till MoMa