Non till MoMa

Boris Berlin och Poul Christiansens gummistol Non – producerad av svenska Källemo – införlivades nyligen i de berömda samlingarna på Manhattan. När stolen 2002 av Sköna hem utsågs till Årets möbel skrev juryn att Non var ”genuint nyskapande i materialhänseende, ren ingenjörskonst
i utförandet och [med] djup originalitet i det konceptuella anslaget”. Tina di Carlo på MoMa uttrycker det så här: ”The chair exemplifies beautiful form paired with an innovative use of materials and would be a wonderful addition to our collection.”

Non är i gott sällskap. ”Vi har ungefär 84 arbeten av svenska designer i vår kollektion”, skriver MoMa i ett brevsvar på Sköna hems förfrågan.
I början av 1950-talet mottog Sonna Roséns Solfjädern, från 1948, den prestigefyllda utmärkelsen Good design av museet, och stolen ingår sedan dess
i samlingarna. Bruno Mathssons Eva och Pernilla ingår liksom Thomas Erikssons korsskåp för Cappellini, handikappredskap av Ergonomi design gruppen, keramik av Stig Lindberg och smycken av Sigurd Persson – för att nämna några.

NUVARANDE Non till MoMa
NÄSTA