Det finns ljusstakar i alla möjliga olika material, men ljusstakar i olika metallsorter är av brandsäkerhetsskäl det allra bästa. En ljusstake i mässing är klassiskt, funktionellt och vackert. Här har vi valt ut 9 extra fina ljusstakar i mässing som passar när skymningen faller.

Mässing, som förr i tiden kallades för fattigmansguld är blandning av koppar och zink. En vacker ljusstake i mässing är en riktig klassisk stämningshöjare som passar lika bra till vardags som till en riktigt fin festdukning.

1. Liljan

ljusstake_massing6
Liljan i design av Ivar Ålenius Björk för Ystad-Metall är en riktig klassiker som fått ett uppsving på senare år. Dess eleganta och omisskännliga uttryck gör ljustaken mycket populär, och nu är det Skultuna som står för produktion av Liljan. Köp Liljan här.

2. Koholmens fotogenlampa

ljusstake_massing2

Fotogenlampan Koholmen av glas och mässing gör sig lika bra på köksbordet som ute på verandan, och är ett stämningsfullt alternativ till till vanliga ljusstakar. Köp fotogenlampan här.

3. Gloria

ljusstake_massing9

 

Magnifika Gloria i design av Broberg & Ridderstråle är en ljusstake som man lägger märke till, lika mycket ett konstverk som en ljusstake. En skör cirkel i förgylld metall markerar centrum för ett stearinljus. När den är tänd verkar ljuset som ett inringat nav av energi och när den är släckt tar cirkeln över som en markör i rummet. Köp Gloria här.

4. Kontorsljusstake, Skultuna

ljusstake_massing8

Inget slår en gammal klassiker. Kontorsljusstaken från Skultuna är både prisvärd och vacker och har fyllt sin funktion sedan Skultuna grundades i början av 1600-talet. Kontorsljusstaken är något av Skultunas signum, en ljusstake som står sig år efter år, oavsett trender. Köp ljusstaken här.

5. Reflektor

ljusstake_massing3

Reflektor från Gusums mässing fungerar som namnet beskriver. En slät mässingsskiva reflekterar ljuset från lågan och skapar fin stämning i skymningen. Köp Reflektor här. 

6. Klassisk 1700-tals mässingsljusstake

ljusstake_massing5

Klassiskt 1700-tal i form av en enkel ljusstake i mässing. Extra fint att blanda olika former och höjder av mässingsljusstakar i ett stilleben på köksbordet. Köp ljusstaken här.

7. Molecular

ljusstake_massing4

En modern ljusstake i mässing. Här med tre armar, men finessen med denna ljusstake från House Doctor är att man kan bygga på den i ett oändligt mönster i olika former och höjder. Köp Molecular här.

8. Ljusstake i mässing med gallerfot

ljusstake_massing1

Klassiskt vacker ljusstake helt i mässing och med kvadratisk gallerfot. Elegant och tidlöst. Köp ljusstaken här.

9. The Ball

ljusstake_massing10

Mässingsljusstake med ett modernt uttryck från House Doctor. Både formen och den borstade mässingen bidrar med en industriell känsla. Köp The ball här.

Artikeln innehåller köplänkar.

 

 

 

 

 

NUVARANDE 9 extra fina ljusstakar i mässing vi drömmer om i höst
NÄSTA Välkommen Laila Bagge – vår nya bloggare på Sköna hem!