Fårskinn är en fantastisk och mysig inredningsdetalj som kan upplevas krånglig att tvätta. Så behöver det inte vara. Läs bara tvättrådet noggrant och köp ett tvättmedel som fungerar för fårskinn.

Tvätta fårskinn steg 1

Läs på tvättrådet eller hör efter hos återförsäljaren om fårskinnet går att tvätta. Vissa skinn går inte att tvätta alls, det beror på hur det är garvat. Det bästa sättet är att hålla fårskinn fina är att först skaka ordentligt och hänga ut i ett par timmar. Enstaka fläckar eller kladd i pälsen kan torkas bort med fuktig trasa eller våtservetter för bebisar. Är det envisa fläckar kan du höra med en kemtvätt om de kan få det rent.

Ullen är fet och har smutsavvisande egenskaper så det brukar räcka att vädra eller torka av om det inte har blivit någon fläck, men ibland vill man få det ordentligt rent och tvätta i maskin.

Tvätta fårskinn i tre enkla steg.

Tvätta fårskinn steg 2

Ett tvättbart fårskinn kan du tvätta i tvättmaskinen på ett hand- eller ulltvättprgram i max 30 grader. Använd alltid ett tvättmedel som antingen har lågt PH-värde (3,5-5,5 rekommenderas) eller ett tvättmedel anpassat för ull eller skinn. Vanligt tvättmedel är alldeles för uttorkande därför är det viktigt att det står på förpackningen att det kan användas till ull.

Fårskinn så tvättar du på rätt sätt.

Tvätta fårskinn steg 3

Ta ut fårskinnet ur maskinen och dra lite i det när det är vått och även lite grann under själva torktiden. Då behåller det sin form. Torka i rumstemperatur, hängande eller liggande på plant underlag. Tänk på att det blir ett veck på skinnet om du hänger det vikt. Bästa sättet att torka på är att sätta klädnypor i ena änden så att det hänger rakt.

NUVARANDE Fårskinn – så tvättar du en fårskinnsfäll i tre steg
NÄSTA Malin Wollin: ”Vad för slags adventsljusstake har människor med god smak i sina eleganta julhem?”