Guide: Inred och möblera enligt feng shui – rum för rum

Hur inreder man egentligen enligt feng shui?

Vad ska man tänka på när man möblerar till exempel sitt sovrum, sin hall och sitt vardagsrum?

Här lär vi dig dig hur kan inreda och möblera, rum för rum, för att få ett harmoniskt hem med positiv energi – ett hem att må bra i med andra ord. 

Lär dig inreda enligt feng shui-filosofin – på så vis ska du få ett mer harmoniskt hem. En grön växt gör stor skillnad, till exempel. Jeanette Wistrand, feng shui-expert, ger några tips.
Lär dig inreda enligt feng shui-filosofin – på så vis ska du få ett mer harmoniskt hem. En grön växt gör stor skillnad, till exempel. Jeanette Wistrand, feng shui-expert, ger några tips. Foto: Shutterstock / Magdalena Dackeberg / Istock

Vad är feng shui?

Ett hem inrett efter feng shui-filisofin sägs vara ett hem med harmoni, balans och bra energi. Feng shui handlar nämligen just om att inreda och möblera för att balansera energi (”chi”) och ge harmoni.

Feng betyder vind och shui betyder vatten. Feng shui är en österländsk filosofi, inte en vetenskap, och står för energi, rörelse och flöde. Vi mår bra när chi flödar sakta och lugnt omkring oss, och blir negativt påverkade när chi stannar eller rör sig snabbt.

– Vårt välmående är starkt kopplat till hur vi inreder våra hem. För att skapa en riktigt inbjudande och fridfull atmosfär behöver du använda färg, form och möblering i harmoni, säger feng shui-experten Jennice Wistrand som har bloggen Add Simplicity hos Sköna hem.

– Genom att inreda balanserat och ta hänsyn till feng shuins olika element skapar du ett hem i balans och harmoni som leder till ökat välbefinnande och välmående, fortsätter hon.

Feng shuin verktyg: Yin och yang, de fem elementen och bagua

Det finns tre tydliga verktyg inom feng shui. Yin och yang, de fem elementen och bagua:

 

Yin och yang är de klassiska motpolerna som man vill få att samspela. Mörkt och ljust, kallt och varmt, kantigt och runt, starkt och svagt.

 

De fem elementen är eld (som belysning och triangelformer), vatten (som glas och assymetriska former), jord (som keramik och fyrkanter), trä (som växter och gröna färger) och metall (som förutom metall också är färgerna vitt och grått). En bra balans mellan dessa element ger hemmet ett lugn.

 

Det sista verktyget, bagua, är en energikarta med nio delar, så kallade trigram, där varje del motsvarar ett livsområde (till exempel karriär, kärlek, hälsa). Med hjälp av baguan kan du se över din planlösning och se var i hemmet du ska fokusera på vad.

Börja med att städa och rensa bort sånt du inte gillar

Om du vill börja inreda och möblera ditt hem enligt feng shui-modellen är det första steget väldigt enkelt. Du behöver rensa – mycket. Gör dig av (ge bort, kasta eller sälj) med sånt du inte använder. Enligt feng shui säger man att allt du äger har du en relation till, och det tar energi. Genom att rensa kommer du känna dig lättad och befriad. Behåll bara sånt som fyller en funktion eller sånt som du tycker mycket om.

Städa upp så att avlastningsytor, bokhyllor, soffbord och byråer är fritt från så mycket krimskrams som möjligt.

Se också till att hemmet inte är belamrat med möbler överallt. Det är bra att ha många fria ytor där luften får cirkulera.

Skaffa boxar till dina sladdar och försök gömma dem så gott du kan. Elektronik inkräktar på den goda energin och harmonin som feng shui-modellen vill åt.

Rensa och städa upp avlastningsytor och stäng gärna in saker i skåp.
Rensa och städa upp avlastningsytor och stäng gärna in saker i skåp. Foto: Istock

Möblera med feng shui – så ska du tänka rum för rum

Något av det viktigaste att tänka på inom feng shui är balans. Ett rum inte får vara rörigt.

– Hur vackert man än har inrett så blir det aldrig harmoniskt och inbjudande om det är ständig kaos, stökigt och oreda i hemmet, säger Jannice Wistrand. 

Generellt ska man försöka möblera så att chi (energierna) kan cirkulera runt i lagom takt. Ställ inte alla möbler längs med väggarna – det ger mer balans att placera någon möbel i mitten av rummet. Väggarna kan utnyttjas till förvaring eller bord med stilleben.

– Möbleringen är av stor vikt. Att möblera tryggt, så man har uppsikt över rummet och fönstren ger oss en god miljö att vistas i där vi känner oss trygga och harmoniska, säger Jannice Wistrand.

Hall – skapa ett välkomnande med rena ytor

Hallen är det viktigaste rummet! Det är nämligen det första du ser när du kommer in i hemmet, och det sista du ser när du lämnar det. När du kommer in i ditt hem vill du att känslan ska vara fri och öppen. Det innebär att avlastningsbord med räkningar, hörlurar och nycklar huller om buller ska rensas och skor som står överallt måste få sin plats. En hall blir lätt rörig, så fokusera på att hitta förvaringslösningar där du kan stänga lådor och luckor för att skapa rena ytor.

Dold förvaring med andra ord, såsom garderober och skoskåp, ger en lugn känsla.

Med hjälp av bra garderober och förvaring kan man hålla hallen öppen och fri från småprylar.
Med hjälp av bra garderober och förvaring kan man hålla hallen öppen och fri från småprylar. Foto: Shutterstock

Sovrum – viktigt rum som ska ge vila och ny energi

Ett av de viktigaste rummen i hemmet är sovrummet. Det ska ge ny energi och vila. Här är det flera saker att ta hänsyn till för att rummet ska bli så vilsamt som möjligt. Exempelvis är färgen viktig.

– Vill jag kunna koppla av och sova gott, då bör jag undvika röd färg i mitt sovrum, då forskning tydligt visar att kulören ökar vår puls, och är aktiv för oss. Om jag däremot hade valt blått blir det lättare till avkoppling och att finna ro, säger Jannice Wistrand.

Undvik stora tavlor som stjäl mycket uppmärksamhet och satsa på en väldigt lugn färgskala. Här ska ingen teknik tas in så skippa sovrums-tv:n och om det är möjligt får du välja en annan plats att arbeta på. Låt datorn stanna utanför rummet. Även mobiltelefonerna ska användas minimalt här. Skaffa en analog väckarklocka eller sätt åtminstone mobilen på ”stör ej”-läget.

En spegel kan öppna upp sovrummet och ge extra ljus, men se till att den inte är vänd direkt mot sängen. Enligt feng shui-filosofin står en spegel vänd mot sängen för otrohet.

Hur ska sängen stå enligt feng shui?

Sängen ska för det första helst stå mot motsatt vägg från dörren. Att kunna ha överblick över vem som kommer in och ut ger en trygghet. Det bästa att ha den snett mitt emot dörren för att ha fri väg när en kommer in.

Sängen ska vara fri under, det vill säga luft ska kunna flöda fritt under sängen, så inget ska förvaras där och två sängbord ska stå på var sin sida för att skapa balans.

Sängen ska helst ha fritt luftflöde under och två sängbord som balanserar sovrummet.
Sängen ska helst ha fritt luftflöde under och två sängbord som balanserar sovrummet. Foto: Istock

Vardagsrum – inred en social sällskapsyta

Viktigt inom feng shui är hur sällskapsytor som vardagsrum är möblerade och inredda. När det kommer till vardagsrum är det viktigt att skapa en social yta där sittmöblerna gärna är vända mot varandra. De raka linjerna får gärna brytas upp av ett runt eller ovalt soffbord för att balansera rummet. Du kan antingen ställa två soffor mitt emot varandra eller ha två fåtöljer som är vända mot soffan. Försök att inte ställa en soffa mot ett fönster eller med ryggen mot ingången. Att ha utsikt mot fönster och dörrar är viktigt för att kunna koppla av.

Tänk luftigt! Sittgruppen ska vara fokuset, se till att inte trycka in en mängd med onödiga möbler i resten av rummet.

Skrivbordet är placerat mot baksidan av de vita fåtöljerna. Det kommer ut från väggen och samtidigt får man bra överblick mot rummet – ett viktigt inslag i feng shui.
Skrivbordet är placerat mot baksidan av de vita fåtöljerna. Det kommer ut från väggen och samtidigt får man bra överblick mot rummet – ett viktigt inslag i feng shui. Foto: Jannice Wistrand

Kök – fixa rena ytor fri från prylar

I köket är det viktigt att det är väl upplyst och inte skapas några mörka hörn. Om dagsljus inte kan ta sig in på vissa platser är det bra att se till att de ytorna får extra mycket hjälp av taklampor. Låt köksbänken vara fri från prylar, så ställ in brödrosten och hushållsassistenten i skåpen om du har möjlighet när de inte används. Däremot får gärna en fruktskål med färsk frukt stå framme.

Köksknivarna som enligt filosofin också skapar en oro ska ligga i lådor och inte fästas på väggen med magnetremsor eller stå i ett knivställ.

Om man vill gå all in feng shui sägs det att diskhon som står för elementet vatten ska vara riktad mot norr och spisen som står för elementet eld ska stå riktad mot söder.

Ett välupplyst kök fritt från prylar på bänkarna går i linje med feng shui-tänket. Men det får gärna finnas en fruktskål framme, liksom örter.
Ett välupplyst kök fritt från prylar på bänkarna går i linje med feng shui-tänket. Men det får gärna finnas en fruktskål framme, liksom örter. Foto: Istock

Stäng dörrar till rum som inte är sällskapsytor

Badrummet är den plats med sämst energi i hemmet enligt feng shui-modellen. Det är där vi tvättar av oss smuts och blir av med orenheter. Toalettsitsen ska alltid fällas ner och det är viktigt att stänga dörren efter sitt toabesök.

Detsamma gäller garderobsdörrar och lådor till förvaringsmöbler för att hålla hemmet fritt från oreda.

Men kom ihåg att hemmet är en plats där vi lever och rör oss dagligen. Det är omöjligt att hålla det fläckfritt hela tiden. Feng shui-modellen kan dock ge dig de bästa förutsättningarna för ett hem med harmoni.

Växter är viktigt för att få in alla element

En viktig del i hemmet enligt feng shui-modellen är växter, men det får heller inte bli en djungel. Växter hjälper att rena luften och några växter i varje rum är perfekt.

Mindre krukväxter, som de tåliga suckulenterna, får gärna stå i hyllor och i köket passar det utmärkt med en örthylla som både är vacker och gör nytta vid matlagningen.

Vid de större sällskapsytorna eller i sovrummet gör sig större växter bra i olika hörn som en palm eller en större monstera på en piedestal.

Luft generellt är viktigt i feng shui-modellen så se till att ofta vädra hemmet och öppna fönster för att få bra med cirkulation.

LÄS MER: Expertens tips: Få ordning och reda hemma – för alltid

Se även: