Ett viktorianskt litet lusthus med sirliga spiror i var taknock och tegelmur eller ett stilrent rum för uppsluppna fester under stjärnklar himmel. I orangeriet prunkar mandelträd, fikon, tidiga sådder och sällskapet med dem du tycker bäst om.

orangeri sköna hem
Bildkälla: Greenhouse living

1. Orangeridrömmar nära inpå

Det är något helt förtrollande med naturhus, alltså hus som placerats inuti växthus. Öppna dörren och kliv ut bland åretruntblommande rosor, mandelträd, aprikos, fikon, vin och persika. Alla vi som inte har ett helt naturhus kan alltid leka med idén att bygga orangeri längs med husets fasad. Som en extra varmt välkomnande entré, kanske?

orangeri vansta
Bildkälla: Vansta trädgård

2. Platsbyggda varmbänkar

Njut av säsongens första primörer några veckor tidigare än alla andra, eller låt ömtåliga blomster sola sig mot väggen. Orangeriets stomme och bänkarnas öppningsbara fönsterlock är av cederträ.

orangeri ett hem sköna hem
Bildkälla: Ett hem

3. Flytta ut möblemanget

Ingen orangeriguide utan inspiration från Ilse Crawford-stylade hotell Ett hem. Maffiga bokhyllor och generösa soffor klarar sig väl i skyddet från minusgrader. Inred gärna med material och toner från naturen för att få mer utekänsla än ett till vardagsrum. Tänk läder, trä, sten, betong, lin och drivved.

 

Orangeri Vansta trädgård sköna hem
Bildkälla: Vansta trädgård

4. Skirt färgad stomme

Färgsättning när den är genomtänkt skapar en känsla som är större än alla delar tillsammans. Det här engelska orangeriet i ljust, ljust oxidgrön mot röd tegelmur och naturens rika grönska får blicken att stanna extra länge.

orangeri classicum sköna hem
Bildkälla: Classicum

5. Sommarmöblemang

Småblommiga textilier. Förra semesterns ommålade loppisfynd. Knarrande rotting. Glid i träskorna och ta med brickan med nybryggt kaffe och kakfat. Här i solens strålar är det sommar från mars till november.

orangeri insola
Bildkälla: Glass house of Floreas

6. Lyft husets skönhet

Samma röda färg på orangeriets vackra trästomme som husets smäckra fönsterbågar, så ljuvligt. Att plocka upp husets detaljer i trädgårdens växthus, bodar och orangerier binder ihop trädgården på ett vilsamt vis.

Orangeri jordens arkitekter
Bildkälla: Jordens arkitekter

7. Utekök + långbord

Orangerier behöver inte rymma såjord och sticklingar. Under strålande sol eller tända stjärnor är det varma orangeriet perfekta platsen för middagsbjudningar som övergår till spontana fester. Med plats för ett rejält långbord och ett utekök vill gästerna (förhoppningsvis) aldrig gå hem.

Orangeri lavö
Bildkälla: JV Arkitekter

8. Njut av en ny del av tomten

På den lilla ön Lavön, i ett karjat och väderbitet landskap, står det här nätta orangeriet på en del av tomten som inte använts tidigare. Tegelväggarna i bränt danskt tegel värms upp under dagen och glasväggarna ger lä mitt i naturen, även när havet utanför stormar.

orangeri swedish greenhouse
Bildkälla: Sweden greenhouse

9. Upphöjd odling

Tomatplantor i långa rader. Ett vackert sätt att visa upp sina läckerheter är platsbyggda odlingsbänkar längs med orangeriets inre väggar. Slingrande krasse att nypa ner i salladerna, bifftomater, grillmiddagens salvia. Snygg växtfond, och smakfull.

orangeri
Bildkälla: Bo bedre

10. Mönstrade golv

Vackert mönstrade klinker eller marktegel lagt i fina formationer för tankarna till Italiens och Frankrikes gamla orangerier. Ihop med smyckande detaljer som takkrona och marmorbord kan det inte bli härligare.

Bildkälla: Sweden greenhouse

11. Sprakande kamin

När sommarkvällarna blir allt svalare och hösten tar vid vill i alla fall duka upp afternoon tea i orangeriet. Lemon curd och scones till ljudet av en knastrande brasa gör höstdagarna mer än välkomna. I det gamla Italien var det braselden som höll citronträden vid liv inne i orangerierna när vinterkölden knäppte till. En kamin hör med andra ord orangeriet till.

orangeri sköna hem
Bildkälla: Sköna hem

12. Slumra i dagbädden

Smattrande regn mot rutor är söver underbart. Orangeriet är en perfekt plats för en tupplur när skuren drar in. Här har en bedårande gammal järnsäng fått nytt liv som dagbädd. Skira gardiner i taket gör bädden lika behaglig solgassande dagar.

NUVARANDE Orangeri – 12 utsökta idéer för dig som hyser orangeridrömmar
NÄSTA Milano – stor reseguide till makalösa staden för alla som älskar design