Jayne Mansfield var långt före Barbie i sin rosa och fluffiga inredningsstil. Sunset Boulevards rosa landmärke Pink Palace är sedan länge jämnat med marken, men bilderna från en svunnen Hollywood-era finns som tur är kvar.

jayne_mansfield_703

Fembarnsmamman och skådespelerskan Jayne Mansfield, mest känd som en av de största platinablonda sexsymbolerna under 50- och 60-talet älskade rosa. Hon älskade rosa så till den milda grad att hon under 50-talet dubbade rosa som sin signaturfärg. (Kuriosa: först valde hon dock lila, men det låg för nära lavendel vilket var konkurrenten Kim Novaks signaturfärg.)

Tillbaka till rosa.1957, strax innan Jayne Mansfield gifte sig med sin rörmokande bodybuildare Mickey Hargitay (hennes andra äktenskap av tre), köpte hon ett hus om totalt 40 rum i Sydeuropeisk spansk stil på Sunset Boulevard i Los Angeles.

Jayne Mansfield satte snabbt sin eget stil på huset som skulle få namnet Pink Palace. Exteriören målades rosa och huset omgärdades av keruber upplysta med rosa flourucerande lampor. Inredningsstilen gick i oldschool fluffig Hollywoodglamour, komplett med hjärtformat badkar (i ett av husets nio badrum), en omtalad hjärtformad utomhuspool, och sist men inte minst, en fontän som enbart serverade rosa champagne.

För att finansiera husköpet använde Mansfield ett arv från sin morfar Elmer Palmer, och den totala kostnaden för huset uppsteg till (enligt dagens valuta) 5,5 miljoner kronor.

Vi kan bara gissa att Jayne Mansfield älskade att inreda, men här lämnades inget åt slumpen. Allt från den rosa exteriören till ingraverade kärleksförklaringar och diverse sigill med skådespelerskans initialer gjorde huset redan på den tiden till något unikt och uppseendeväckande. Den totala kostnaden på inredningen slutade enligt uppgift på 11 miljoner kronor (enligt dagens valuta). Dock betalade Jayne Mansfield inte ett enda korvöre själv, utan hon kontaktade helt sonika olika inredningsbutiker och bad om  gratis inredning.

Men nu öppnar vi guldporten till Jayne Mansfields Pink Palace.

Mjuka fluffiga mattor, draperade tyger, guld och rosa satin, och en isbjörnsfäll har väl aldrig, och kommer aldrig att smälta in så bra som just exakt här.

jayne_mansfield

Sovrum
Ett av husets åtta sovrum med detaljer som solfjäderformad sänggavel i guldigt spegelmaterial, dramatiskt svart satinöverkst, heltäckningsmatta och sängen som står på ett litet podium. Det som skymtar i sänggaveln är en hjärtformad öppen spis.

sovrum_jayne_mansfield

Barnrum
Gulligt barnrum för ett av Jaynes fem barn.

barnrum_jayne_mansfield

Arbetsrum
Rött bubbligt, gissningsvis läder från golv till tak, synliga mörka takbjälkar,  och enligt 50-talet befästa könsroller på köpet. Mannen vid skrivbordet, och kvinnan lite bakom vid skrivmaskinen.

bar_jayne_mansfield

Badrum
Här kommer favoritrummet, helt underbart i all sin kitschighet! Varför nöja sig med en fluffig heltäckningsmatta bara på golvet när man kan täcka precis varenda yta? (Hoppas man gjorde ett grundligt våtrumsjobb innan bara). Badkaret i rosa marmor är hjärtformat, och alla detaljer i guld.

rosa_badrum_jayne_mansfield

Vardagsrum
Många blickfång dominerar i vardagsrummet. Flygeln och eldstaden (en av husets sju eldstäder), den lilla fontänen precis vid utgången till poolen, de romersk-inspirerade statyerna och inomhusbalkongen.

vardagsrum_jayne_mansfield

Pool
Den hjärtformade poolen byggde Jaynes man Mickey Hargitay, komplett med ”I love you Jaynie” i guldig mosaik på botten.

pool_jayne_mansfield

Bildkälla

Pink Palace, som lite orättvist refererades till som ”ökänt” efter Mansfield satt sin romantiska inredningsstil på huset, för tankarna till ett hus som Barbie och Ken skulle ha trivts alldeles utmärkt i. Men faktum är att Jayne Mansfield var långt före Barbie i sin rosa fluffiga excess. Den första Barbiedockan lanserades inte förrän 1959.

Senare ägare av Pink Palace har varit Beatlesmedlemmen Ringo Starr, Cass Elliot, sångerska och medlem i The mamas & the papas, samt sångaren Engelbert Humperdinck som sålde huset i början av 1990-talet för svindlande 68 miljoner kronor.

1990 berättade Humperdinck för LA Times att kärleksförklaringen till Jayne i den hjärtformade poolen var övermålad, medan en inskription med ”Jaynie, my love will flame for you always. Love, Mickey” fanns kvar på en bronsplakett på en öppen eldstad vid poolhuset. Även Mansfields initialer fanns kvar på järngrinden ut mot Sunset Boulevard. Humperdinck hävdade också att en dold vägg med alla Jayne Mansfields inramade tidningsomslag skulle finnas kvar någonstans i huset, detta har dock aldrig bekräftats.

Jayne Mansfield själv omkom i en bilolycka 1967, endast 34 år gammal, och Mickey Hargitay lär ha sagt ”As far as I’m concerned, the house died when Jayne died”, och han satte heller aldrig sin fot i huset igen.

Huset som ursprungligen byggdes 1935 åt en oljemagnat från Texas gick slutligen till historien 2002 då det jämnades med marken. Vilket så här i efterhand aldrig borde skett, då Pink Palace med sin hjärtformade pool var ett stycke Hollywood-historia som enligt många borde ha bevarats.

Källa: wikipedia, wikipedia, latimes.com, wikimapia.org

cecilia-ohrn-byline2

Mer inredningsnostalgi på Sköna hem

8 vardagsrum som visar att 70-talet skulle kunna funka än idag

20 inredningsdetaljer du garanterat känner igen från 80-talet!

Inredningsdetaljerna vi känner igen från 90-talet

NUVARANDE Historien om Jayne Mansfields Pink Palace – inreddes för 11 miljoner
NÄSTA Pelargonsticklingar – så tar du sticklingar från dina pelargoner