Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Stilrent ekohus med en minst sagt oväntad fasad

En enrumsvilla med fasad av kogödsel och lera, solfångare och rysk massugn. Felicia blev en sådan ekofantast att hon lämnade sitt yrke som fotograf i bland annat New York – och byggde sitt eget drömhus.

Efter femton år som fotograf och en period som assistent hos Irving Penn i New York, bestämde sig Felicia Oreholm för att sadla om. Hon lämnade sin fotostudio på Götgatsbacken i Stockholm och blev med tomt i Vikingshill i Nacka. Där ville hon bygga sig ett miljövänligare boende.

Tre års studier i byggfysik och skadebesiktning följde, sedan hade hon projekterat tillräckligt för att ta första spadtaget till sitt nya ekohem: Ett rum och kök på 120 kvadratmeter i två våningplan, med fasadputs av sand, lera, halm och kogödsel.

På övre planet finns ateljé och sovalkov, och med vardagsrum och kök på det nedre. – Jag har gått från att i min ungdom känna skuld inför hur vi behandlar oss själva och vår miljö, till att känna glädje och lust inför alla möjligheter vi har. Det handlar inte om att göra 100 procent rätt eller ens rädda miljön för framtida generationer, utan om att må bra, här och nu.

Hon har sett till att enbart använda bygg- och inredningsmaterial som inte innehåller kemikalier.

– Jag ville inte ha ett hus som gör någon sjuk, säger Felicia.

Praktiskt taget all inredning är begagnad. Felicia har valt gamla massiva trämöbler för att undvika emitterande lacker och limrester. Köksbänken, en 250 kilo tung disk från en herrekipering, köpte hon på auktion.

Flexibilitet och ”multi-use” löper som en röd tråd genom hemmet, och Felicia har använt äldre butiksinredning, kompletterad med Ivarhyllor från Ikea.

– Ivarhyllor är en del av vårt svenska kulturarv. Med lite miljöschyst färg blir de hur fina som helst.

Huset värms upp med solfångare och en centralt placerad, vattenmantlad rysk massugn på 4,5 ton. Tyvärr visade sig den ryska ugnen bara klara av att värma huset, inte tappvarmvattnet som utlovat. Hon vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, och blev hänvisad till tingsrätten. En alldeles för kostsam och känslomässigt dränerande process, bedömde Felicia som fick nöja sig med eluppvärmt vatten.

– Massugnen är ändå ett miljövänligt uppvärmningssystem, tack vare den effektiva förbränningen. Det blir otroligt billigt att driva huset. Huset är också Felicias arbetsprov efter det oväntade karriärbytet till strateg och föreläsare inom sunt och miljöprofilerat byggande. Läs hennes byggdagbok på sundahuset.se.

Ateljé

Ateljédel med arbetsvänliga ytor och gott om förvaring. De breda golvtiljorna köptes genom en skogsbonde utanför Sala.

Trappa

Trappa och golv i betong.

Badrum

Det övre planets öppna bad– och sovrum. Dusch med Decoliss, en fransk ekologisk kalkputs. Våtutrymmena har inga tätskikt men fungerar utmärkt, dock inget att rekommenderar utan att vara väl insatt i byggfysik.

Matrum

Praktiskt taget all inredning är begagnad. Ägaren har valt gamla massiva trämöbler av miljöskäl.

Kök

Centralt placerad rysk masugn, som tillsammans med solceller värmer upp huset och ger varmvatten.

Sovrum

Sovalkov uppbyggd på en bänk från en lanthandel i Trollhättan.

Publicerad i Sköna hem nr 8, 2014.

Läs också:

7 miljövänliga (och effektiva) knep för ett väldoftande badrum

Så skyddar du din tegel– eller betonvägg mot fläckar

18 kreativa sätt att uppdatera dina Ikea-möbler