Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

De bytte storstadens puls mot en lantlig dröm – ett missionshus från 1921

Att Luthers lära en gång predikats här avslöjas av tramporgeln. Men blommiga tapeter, ett gladlynt urval vintagemöbler och färgsprakande textil är det som sätter prägel på hemmet i dag.

Foto: Lina Östling

Det första man slås av då man stiger in i farstun är den oerhört vackra träpanelen målad i gammalrosa och gredelin, och den varma känslan som omfamnar en stannar kvar var man än går i huset.

Minna och Peter träffades i Stockholm men redan innan barnen kom började de så sakteliga närma sig lantlivet. Först flyttade de till Malmö och skaffade ett sommarhus på landet, som sedan blev ett kortvarigt permanentboende.Och så till sist dök huset upp som helt skulle få dem att släppa taget om stan: ett missionshus från 1921 i Hörja strax utanför Hässleholm.

Vi har till och med låtit den gamla orgeln står kvar. Det är sådant som tillhör huset och dess historia.
Innanför staketet håller hunden Mimer koll och hälsar välkommen.
Innanför staketet håller hunden Mimer koll och hälsar välkommen. Foto: Lina Östling
De fint spröjsade pardörrarna utgjorde tidigare huvudentré när huset fungerade som missionshus. Golven är obehandlade och vackert slitna.
De fint spröjsade pardörrarna utgjorde tidigare huvudentré när huset fungerade som missionshus. Golven är obehandlade och vackert slitna. Foto: Lina Östling
Den rejäla kaminen från Norrahammars bruk användes en gång i tiden flitigt under gudstjänsterna.
Den rejäla kaminen från Norrahammars bruk användes en gång i tiden flitigt under gudstjänsterna. Foto: Lina Östling

Familjen Oddson består numera även av treåriga dottern Indie, lillebror Zeo och hunden Mimer. Det 230 kvadratmeter stora huset är en idyll för barn att växa upp i, med en liten å på baksidan, angränsande kohagar och till och med ett utedass med plats för flera personer på rad, kvar i trädgården.

– Vi var i ett läge i livet då vi var redo att lämna stadslivet, säger Minna. Det blev ett impulsköp eftersom det kändes som att vi hade hittat rätt hus i rätt tid. Vi enades med ägaren om ett pris redan på visningen.

I det vilsamma sovrummet på övervåningen har man valt en sobert brunbeige tapet. I fönstret ut mot gårdsplanen fladdrar tyllgardinerna i sommarbrisen. Sängen har en grå sängkappa i linne från H&M Home, varifrån även sängkläderna kommer. En indisk kantha-pläd fungerar som överkast. Sänglampa från Ikea.
I det vilsamma sovrummet på övervåningen har man valt en sobert brunbeige tapet. I fönstret ut mot gårdsplanen fladdrar tyllgardinerna i sommarbrisen. Sängen har en grå sängkappa i linne från H&M Home, varifrån även sängkläderna kommer. En indisk kantha-pläd fungerar som överkast. Sänglampa från Ikea. Foto: Lina Östling
Dottern Indies antika växasäng i duvblå färg passar fint ihop med den rosa sänghimlen från Numero 74 och golvlampan från 30-talet. Småmönstrade kuddar från Bungalow.
Dottern Indies antika växasäng i duvblå färg passar fint ihop med den rosa sänghimlen från Numero 74 och golvlampan från 30-talet. Småmönstrade kuddar från Bungalow. Foto: Lina Östling

Huset hade stått öde i 25 år när deras säljare köpte det, så det hade krävts en del jobb att göra det i ordning. En totalrenovering var redan påbörjad när de flyttade in, så för Minna och Peter gällde det att slutföra jobbet. Mycket ser ut som det alltid har gjort, planlösningen med rummen i fil är kvar, liksom rymden i den stora salen och devalsade fönsterglasen som ljuset strömmar igenom. Det stora skåpet i salen står också kvar sedan gammalt och rymmer än i dag den servis söndagskaffet serverades i efter gudstjänsten.

– Vi har till och med låtit den gamla orgeln står kvar. Det är sådant som tillhör huset och dess historia, säger Minna.

Till viss del har det handlat om att återställa till ursprunget. När huset fortfarande fungerade som missionshus lät man täcka för två av gavelfönstren i den stora gudstjänstsalen, eftersom eftermiddagssolen bländade besökarna som kom för att lyssna på predikan. Minna och Peter har däremot inga problem med att solen lyser in, och har avtäckt fönstren igen.

Det första man slås av då man stiger in i farstun är den oerhört vackra träpanelen målad i gammalrosa och gredelin, och den varma känslan som omfamnar en stannar kvar var man än går i huset.
Det första man slås av då man stiger in i farstun är den oerhört vackra träpanelen målad i gammalrosa och gredelin, och den varma känslan som omfamnar en stannar kvar var man än går i huset. Foto: Lina Östling
Mörka träslag, mönstrade tapeter – här Ava från Sandberg – och gröna växter präglar husets inredning. I matsalen har familjen blandat olika vintagestolar runt det gedigna matsalsbordet som är byggt av återvunnet trä. Ovanför bordet hänger en vacker ljuskrona från Olsson & Jensen.
Mörka träslag, mönstrade tapeter – här Ava från Sandberg – och gröna växter präglar husets inredning. I matsalen har familjen blandat olika vintagestolar runt det gedigna matsalsbordet som är byggt av återvunnet trä. Ovanför bordet hänger en vacker ljuskrona från Olsson & Jensen. Foto: Lina Östling

Med husets insida börjar de nu att känna sig färdiga. På övervåningen återstår bara att plocka fram det vackra trägolvet som ska ligga gömd under parketten. Sedan kommer de närmaste åren mest att handla om underhåll av fasad och fönster, och om att förhoppningsvis ta sig tid att sitta ned en stund på den nybyggda terrassen ut mot ån på baksidan. Trots att missionshuset byggdes för ett helt annat ändamål känns det nu på alla sätt som ett varmt och välkomnande hem. Det är inrett utan ängslan, med kulört blommiga tapeter, konst, böcker, vintagemöbler, växter, leksaker, indiska och marockanska influenser i salig - eller osalig - blandning.

Vy från köket in till farstun. Den söta tapeten från Duro ger en känsla av hemtrevnad. Har man inte plats för en stor köksö får man ha en liten, denna var tidigare inventarie i en Indiskabutik. Snickerierna är målade i grön linoljefärg från Enetorpets byggnadsvård och det rutiga linoleumgolvet kommer från Forbo.
Vy från köket in till farstun. Den söta tapeten från Duro ger en känsla av hemtrevnad. Har man inte plats för en stor köksö får man ha en liten, denna var tidigare inventarie i en Indiskabutik. Snickerierna är målade i grön linoljefärg från Enetorpets byggnadsvård och det rutiga linoleumgolvet kommer från Forbo. Foto: Lina Östling
Det lilla matrummet är tapetserat med Lilla Dockekulla från Duro. Bord och stolar är fyndade på loppis, och kaffeservisen från Arabia har Peter ärvt av sin mormor. Den öppna hyllan i det lilla matrummet är snickrad av förra ägaren och har fått samma gräddvita kulör som övriga snickerier. Köksmöbeln sväljer det mesta av familjens tallrikar, glas, koppar och andra husgeråd.
Det lilla matrummet är tapetserat med Lilla Dockekulla från Duro. Bord och stolar är fyndade på loppis, och kaffeservisen från Arabia har Peter ärvt av sin mormor. Den öppna hyllan i det lilla matrummet är snickrad av förra ägaren och har fått samma gräddvita kulör som övriga snickerier. Köksmöbeln sväljer det mesta av familjens tallrikar, glas, koppar och andra husgeråd. Foto: Lina Östling

– Vi influeras av olika epoker och kulturer. Sverige är ett litet land, det är lätt att tappa bort sig själv och glömma vad man värdesätter i ett hem, om man inte söker brett utan bara hämtar inspiration inom ett smalt fält.

Peter jobbar som fotograf och kommunikationschef, och Minna säljer handplockade vackra vintagekläder vid sidan om sitt jobb inom psykiatrin, så både Peters bilder och Minnas kläder är en del av inredningen.

I den övre trapphallen ligger Peters kontor. Här har snickerierna fått en lite mörkare grön färg. Den mörkrosa sammetsfåtöljen välkomnar besök. Golvlampan är köpt på loppis och kelimmattan fick paret i julklapp.
I den övre trapphallen ligger Peters kontor. Här har snickerierna fått en lite mörkare grön färg. Den mörkrosa sammetsfåtöljen välkomnar besök. Golvlampan är köpt på loppis och kelimmattan fick paret i julklapp. Foto: Lina Östling
Minnas bohemiskt romantiska klädstil matchar inredningen.
Minnas bohemiskt romantiska klädstil matchar inredningen. Foto: Lina Östling

– Det är egentligen mycket som inte alls matchar, men som helhet funkar det ändå, jag tycker att det är fint på ett lite annorlunda sätt, säger Minna. Det viktigaste för oss är att vårt hem ska kännas öppet och välkomnande, att barnen ska få ta plats och kunna leka där de vill. Vi är inte så rädda om saker och sparar ingenting till speciella tillfällen.

Peter är född och uppväxt i Skåne och har sin familj här vilket har fått en helt ny betydelse sedan de blivit en småbarnsfamilj.

– Visst har vi haft funderingar på att flytta uppåt och hemåt Södermanland någon gång i framtiden, jag kommer ursprungligen från Eskilstuna, säger Minna, men det kommer att bli svårt att hitta ett hus som slår detta. Vi älskar det.

Ur Sköna hem 2017. 

LÄS MER: Sommarhus på skärgårdsö – med magisk utsikt och klassisk design 

LÄS MER: Hemma hos Sara Sommerfeld: ”Mitt hem är min älsklingsplats”