Massor av fiffig förvaring och snillrika platsbyggda lösningar präglar denna eleganta vindsvåning. Omsorg om detaljer, fina proportioner och ett konsekvent tänk vad gäller färg och material skapar en genomtänkt helhet.

Den platsbyggda bokhyllan i fonden upplevs som sammanbyggd med garderoberna i sovrummet, som anas i bakgrunden. Carl-Johan har ritat den som ett kubsystem, och raden med kuber längst till höger döljer en ventilationstrumma. Något av ett illusionstrick, kuberna ifråga är betydligt grundare än i övriga sektioner. Fönster och balkongdörrar ramas in av gardiner som hänger ända från taket. Klassisk howardsoffa, samt fåtöljer i gustaviansk stil från Oscar & Clothilde. Per Öbergs soffbord i centrum; det, liksom pallen och flera av kuddarna, är från Svenskt tenn. Rosamönstrad kudde i tyg från Manuel Canovas.

Högst upp i ett hus på Östermalm, med utsikt över Stockholms takåsar, hittade Caroline och Carl-Johan en bostadsrätt med potential att kunna bli deras drömhem. Två kungsbalkonger som löper utmed hela våningens långsidor, fantastiskt ljusinsläpp och tyst läge på en av Östermalms lugnare gator avgjorde saken. Resten visste de att de skulle kunna lösa med en vettigare planlösning.

Att skapa ett boende med en mer sammanhållen struktur och ett naturligt öde kändes som en lustfylld utmaning för paret, inte minst för Carl-Johan som är arkitekt.

– Vi vände och vred på ytorna, och testade att lägga köket på flera olika ställen, berättar han.

I fonden syns matplatsen och balkongdörren mot våningens andra kungsbalkong. Matplats med stolar i rokokostil. I stället för infällda spottar har man valt spotlightsskenor, vilket ger en större frihet att placera ljuset där det känns bäst.

Ljusstakar och spegelplateau från Svenskt tenn förgyller på oblekta linneduken. Taklampa från Flos.

Det var viktigt att flödet blev rätt, liksom siktlinjer, vinklar och symmetri. Att ta tillvara ljusinsläppet och skapa en luftighet, utan att för den delen ha en totalt öppen planlösning. Slutligen, efter att ha lekt med en rad lösningar, kom de fram till en för dem perfekt layout. Köket placerades som ett hjärta mitt i våningen med matsalsdel på ena sidan och vardagsrum i vinkel på andra sidan om köket. På så sätt möts ljusinsläpp från de båda rummen i köket.

I en passage mellan vardagsrum och matsal ligger parallellköket som Carl-Johan ritat. Högskåp med skafferi, kyl/frys och ugn ligger samlat som en enhet på den ena väggen. Därmed finns inga högskåp som bryter av bänk och överskåp.

I det här hemmet tillvaratas alla kubikcentimetrar och detta utrymme i väggen förvandlades till skåp och barskåp. Paret satsade på två olika kulörer på skåpfronterna i köket, för ett livligare intryck. Underskåpens mörkare kulör är samma färg som motsatta sidans högskåp.

Hemmet är fyllt av smarta platsbyggda lösningar som tillvaratar varenda kubikcentimeter. Till exempel: Där det i vardagsrummet blev ett utrymme över, planerade Carl-Johan in ett inbyggt vitrin- och barskåp. Och vem kan väl ana att bokhyllan döljer en ventilationstrumma? Här är lösningen att hyllorna framför ventilationen är grundare än de övriga sektionerna.

Nedtonat lugn i sovrummet, där väggarna är målade i en harmonisk grön nyans som står sig vackert mot de långa sammetsgardinerna. Balkongen nås även härifrån sovrummet. Specialtillverkad sänggavel, taburetter och byrå i gustaviansk stil. Sänglampor från Flos.

Vägg i vägg med sovrummet ligger parets klädkammare. Spegel från golv till tak får den att verka större. På ena sidan bänkskåp med grunda skofack, allra högst upp mot taket finns ytterligare skåpförvaring. Mellan skåpen finns ännu en heltäckande spegel som bidrar till rymden och förstärker ljuset. Samma slags heltäckningsmatta här, som i sovrummet, binder också ihop intrycket.

Öppen och sluten förvaring om vartannat. Carl-Johan har ritat all förvaring, och genom proportioner, detaljer och kulörer hänger det tydligt ihop med all annan förvaring i hemmet.

Hemmet är relativt sparsmakat möblerat, dess karaktär ligger främst i funktionaliteten och de sobra färgvalen – och så några pigga färgklickar. Som motvikt till den stramare platsbyggda inredningen kände paret att de behövde balansera hemmet med en rad mjukare inslag. Utmed alla fönster finns väl tilltagna gardiner från golv till tak. Soffa och fåtöljer är generöst fyllda med kuddar i sprakande färger. Modern formgivning blandas med möbler i äldre stil.

Sovrummet ligger i direkt anslutning till vardagsrummet. Garderobsväggen ger illusionen att vara sammanbyggd med vardagsrummets bokhylla. I nischen var ursprungligen tanken att ha en tv, står en specialbeställd bröllopsgåva från vänner; ett konstverk av konstnärsparet Therese och Oscar Merner, madebyus.se. Carl-Johan har ritat garderoberna som producerats av Whiteorange.

Caroline och Carl-Johan kan nu njuta i fulla drag av sin vision, sommartid ute på balkongerna, och på vintern av det stämningsfulla kvällsljuset. Sedan bilderna togs har en liten son fötts, det betyder att gästrummet fått byta karaktär till barnkammare. Men det är en enklare historia.

I anslutning till klädkammaren ligger ett generöst badrum med dubbla tvättfat och såväl badkar som ett stort duschutrymme. Även här finns en heltäckande spegel som förstorar. I den sitter belysning från Flos. Väggar, golv och bänkskiva i carraramarmor.

Av Tesa Spetz
Foto Andrea Turander

NUVARANDE Elegant vindsvåning med fantastiskt ljusinsläpp och fiffig förvaring
NÄSTA 11 inspirerande bilder på målade tak i härliga färger