Ett gammalt missionshus som stått tomt i flera år och saknade både vatten och avlopp. Vilket fynd! Carl-Johan och Sara slog till och använde semestern till att få drömhuset beboeligt.

Vi fick massor av yta till en bråkdel av vad en lägenhet i stan hade kostat

Missionshuset hade stått tomt i flera år när det hamnade i nuvarande ägarnas händer. De har målat huset i dess ursprungliga sandgrå färg. Utomhusbelysning från Nacka byggnadsvård. Ormbunkssoffan är köpt på Blocket.

sekelskifteshus_missionshus

Badrum med väggkakel i halvförband, och på golvet marmorklinker, Kakelspecialisten. Handfat och blandare från Burlington, badkar Hampton från Hafa. Duschset, rund duschdraperistång och vägglampor Nacka byggnadsvård. Runda speglar från Ikea. Handdukar i hamamstil från Craft collective, matta Housedoctor.

badrum_lantligt_gront_marmor

Kamin från Contura, vitrinskåp, Ikea, askar R.o.o.m. Väggfärg från Jotun NCS S3010-G50Y.

badrum_marmor

I köket måttbeställd marmorskiva från Diapol. Köksblandare i mässing från Tapwell. Taklamporna är måttbeställda textilsladdar från Nud collection.

kok_inspiration_marmor_bankskiva

Köksstommar  och skåpluckor från Ikea. Handtag Loop från Superfront. Ugn och mikro från Smeg. Kuddar från Ferm living.

kok_inspiration_marmor_bankskiva2

I matsalen står ett bord från Hay. På bordet ligger en äldre fönsterbräda av marmor köpt på Blocket. Taklamporna är ärvda. Skåp från Bruka design. Gardinlängder från My window.

kok_matplats

Sovrummet är målat i milt rosa, NCS S1010-Y70R från Jotun. Sängbord, Ikea, sänglampa Olsson & Jensen. Blå förvaringsboxar, Granit, överkast och pläd från H&M Home.

sovrum_snedtak

I vardagsrummet soffor Petito från Furninova. Soffbordet, en betongskiva med svetsat underrede i egen design. Sidobord, Hay, snurrpall, Tralling design, matta, Housedoctor, lampor, Phloc. Den stora tavlan i nio delar är en gammal karta över Frankrike som kopierats  i delar och sammanfogats på väggen.

vardagsrum_inspiration

Den före detta kyrksalen  är nu kök och vardagsrum. Väggfärg Lady 05 Kalk från Jotun. Det nylagda trägolvet är från Föllinge. Kök från Ikea. Fläktkåpan är beställd av en plåtslagare. Midnattsblå sammetssoffa köpt på Blocket.

vardagsrum_kok_inspiration

Det var flyguppvisning i Vallentuna och Carl-Johan Bauhn åkte dit med sonen. När uppvisningen var slut klickade Carl- Johan för skojs skull in på Hemnet för att se vad som fanns till salu i omgivningen. Ett förfallet gammalt missionshus dök upp på skärmen, och de tog en snabb vända förbi för att kika.

Där var det! Under stora lummiga träd stod huset och vilade och bara väntade på att bli räddat. Missionshuset i Markim-Orkesta byggdes 1888 när en väckelserörelse nådde trakten. Tre familjer samlade ihop totalt 800 kronor för att tillsammans bygga huset, och här samlades man för bön, körsång, syförening och ungdomsverksamhet.

Huset övergick så småningom i privat ägo men hade nu stått tomt i många år. Det hade varken vatten eller avlopp, och det var högst oklart hur detta skulle ordnas vilket avskräckte alla spekulanter – utom Carl-Johan och sambon Sara Fjelkman. De kontaktade kommunen och tog reda på vad som var möjligt och fick köpa huset flera hundratusen under acceptpriset.

– Det var verkligen ett fynd, säger Sara. Vi fick massor av yta, 130 kvm, till en bråkdel av vad en lägenhet i storstan skulle ha kostat. Och dessutom en trädgård – med en vedbod som nu blivit tvättstuga, och ett generöst förråd.

Sara Fjelkman och Carl-Johan Bauhn är båda inredningsproffs. De jobbar med tv, där hon är inredningsassistent och sociala medier-redaktör för Äntligen hemma och han är inslagsproducent för bygg- och inredningsprogram som Pluras paradis och Äntligen hemma.

När det gamla missionshuset kom i parets väg hade de precis renoverat klart sin lägenhet på Lidingö  och tittade så smått efter något större. Under vintern borrades en ny brunn och sovrummet på övervåningen gjordes i ordning. Där bodde Carl-Johan och Sara under sommaren medan de totalrenoverade huset under sin semester.

De hade endast kallvatten, lagade mat i ett tillfälligt utekök och duschade utomhus. På åtta veckor skulle de få ordning på vatten, el och avlopp och få huset invändigt i hyfsat beboeligt skick innan det var dags att börja jobba igen.

– Huset var i princip bara ett vackert skal och vi behövde göra en totalrenovering, berättar Sara. Gammal sliten pärlspont och plastgolv slets ut, de borrade för bergvärme och värmeslingor lades in under nya trägolv på nedre plan, ny el drogs in, golv, tak och fönster byttes ut och ett helt nytt badrum byggdes där det förra spartanska köket legat.

Fasaden tvättades och målades om i samma sandgrå färg som originalet. På övervåningen revs kattvindarna och innertaket och takbjälkarna plockades fram.

Renoveringen fick göras varsamt. Fasaden, fönstren och andra detaljer som var typiska för huset skulle bevaras enligt bygglovet de fått av kommunen.

Renoveringen som totalt tagit två år är flitigt dokumenterad på bloggen missionshus.se.

– Vi ville konvertera huset till något modernare i både stil och standard – och samtidigt

behålla känslan av husets historia, säger Carl- Johan. När man renoverar ett så här gammalt hus ska man använda hållbara metoder och material.

Genom matrummets lite skeva originaldörr skymtar husets hjärta, den enorma kyrksalen, nu förvandlad till kök och vardagsrum. Här är takhöjden över fyra meter och ljuset faller in från sex fönster i tre väderstreck. Men de 70 kvadratmetrarna var en utmaning att inreda.

– Vi ritade om köket tretton gånger innan vi var nöjda, berättar Sara. Det skulle vara funktionellt men samtidigt ha en estetik som smälter ihop med resten av rummet.

Paret ville ha så mycket fri väggyta som möjligt för att det inte skulle kännas som ett enda stort gigantiskt kök. Så, i stället för köksskåp byggdes en stor köksö som rymmer all förvaring och en finurlig utdragbar sittplats, där man kan få sällskap under matlagningen.

Fläktkåpan var en annan nöt att knäcka. Alla kändes för pluttiga, lösningen blev att rita en själva och låta en plåtslagare tillverka och sätta in själva fläktkassetten.

Kyrksalen är inredd i fyra olika zoner. Köket och de två sittgrupperna samt en arbetsplats.

– Det är ett bra tips, när man har en stor sammanhängande yta, att med möbler skapa avgränsande rum i rummet och inte möblera längs väggarna, säger Sara.

Badrummet är Saras absoluta favoritrum. Här finns en ny och väl använd gjutjärnskamin som gör att det vintertid badas väldigt ofta och länge.

– Vi visste exakt hur vi ville ha det, och har inte kompromissat med några detaljer.

Renoverar man så mycket själv, som vi gjort, har man råd att välja lite lyxigare material som marmor på badrumsgolvet och i köksön.

Sara och Carl-Johan inreder i en jämlik 50/50-regel.

– När det gäller de stora sakerna har vi haft en gemensam vision. Men när det kommer till detaljerna blir det en blandning av våra två smaker, som lyckligtvis går bra ihop, säger Sara. Den rosa färgen i sovrummet och den blå sammetssoffan är nog det som diskuterats mest.

När huset stod färdigt bjöd Sara och Carl-Johan in missionskyrkans församling på traditionellt kyrkkaffe.

– Vi var lite oroliga över vad de skulle säga eftersom detta varit något av en helig plats, men vi fick bara positiva reaktioner. De gav oss ett äppelträd som vi planterade på framsidan så att alla som passerar på vägen kan se hur det växer.

Av: Catherine Hurtig Foto: Helén Karlsson
NUVARANDE Förfallet gammalt missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering
NÄSTA Allmoge och vackra blommor hemma hos Gunnar Kaj i Roslagen