Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Fransk inredning möter svensk våning och kombinationen är ljuvlig

Det mesta i våningen går i vitt, allt från hela köksinredningen till induktionshällen och de skira hissgardinerna. Förutom den stora platsbyggda bokhyllan som rymmer 3 500 pocketböcker och skapar liv och rörelse till matrummet.

Vips hade det ett kök på nästan 50 kvadratmeter

Hallen öppnar upp framme vid kakelugnen och skapar en bred passage mellan kök och vardagsrum. Taklyktorna är från Mässingmäster. Vid kakelugnen står en fåtölj från PB home. Gunghäst från Villa antik, liksom den lilla möbelgruppen. Framför den en matta från Himla. Stenskivan som sticker fram vid entrén är av italiensk marmor, likadana skivor ligger framför kakelugnarna.

Italienska lampor från Mässingmäster på Götgatan i Stockholm. Den rosa kakelugnen i öppningen mellan hall och vardagsrum är renoverad och fungerar att elda i.

Kvänumkök med integrerade vitvaror och granitskivor. Porslinsho från Blanco, kran från Kvänum och vit induktionshäll från Bosch. Ingen förvaring ovanför bänkarna utöver en nätt liten vitmålad hylla.

Hissgardin och kuddar från Himla och lampa köpt i Frankrike. På fönstervredet hänger en liten keramikängel från Villa antik. Elementskydd beställda från Lundbergs för att passa in i sekelskifteskänslan.

Platsbyggd bokhylla anpassad för 3 500 pocketböcker bildar en brokig fondvägg. Runt det rustika matbordet  från PB home står sekelskiftesstolar som har renoverats och målats kritvita av Villa antik.

Cole & son-tapeten är inramad av en träpanel för att lätta upp intrycket och förstärka takhöjden. Howardsoffor med kuddar från Himla, Linum och Designer's guild. Golvlampa Ralph Lauren/Bohem.

Valérie och Kristian Hansson driver ett växande företag tillsammans och är föräldrar till tre barn. Som om inte det var nog är de förtjusta i heminredning från grunden. Det här är paret som inte är rädda för att kavla upp ärmarna och dra igång stora projekt, och som blir näst intill rastlösa när det inte finns något mer att göra om.

De senaste åren har de bott ett par år i varje bostad, så länge det tagit att genomföra alla idéer de flyttat in med. Här tar vi en titt på hemmet på Kungsholmen i Stockholm.

Våningen på 139 kvadratmeter ligger på Fleminggatan i ett hus från 1898. Stilen är typisk för förra sekelskiftet med en takhöjd på tre meter, kakelugnar, snickerier och stora fönster.

Lägenheten dök upp när Kristian och Valérie letade efter ett nytt projekt att ta tag i. De ville ha en sekelskifteslägenhet, och drömde om ett riktigt stort kök. I våningen på Fleminggatan fanns många rum, små och stora, och ett kök som var normalstort och dessutom lite mörkt. Men med rätt förändringar skulle detta kunna bli precis vad de var ute efter.

– I köket skymdes fönstren av djupa köksskåp, taket var sänkt och inredningen mörk och murrig, säger Kristian. För Valérie, som tycker att det är alldeles för lite ljus i det här landet, är det viktigt att ta vara på det lilla som finns. Vi tog bort några stora köksskåp som svalde mycket av dagsljuset i köket.

Förutom ny köksinredning höjde de taket, lade nya golv i hela lägenheten och tog bort väggarna mellan kök, matrum och badrum. Vips hade de ett kök på nästan 50 kvadratmeter.

– Vi drömde om ett kök där vi kunde få plats med det stora matbordet. Varje planka har sin egen struktur, det har en känsla av återvunnen drivved. Med utdragsskivorna går det att göra hur långt som helst, säger Valérie.

Öppningarna från matplats och vardagsrum mot hallen har vidgats och skapar en fin kontakt däremellan. I väggen mellan matrummet och det tidigare badrummet gick vattenstammarna; runt dem byggdes ett slags pelare med en bokhylla på baksidan och en inbyggd kökstv på en reglerbar arm.

– Vi lever verkligen i köket och köksön var en riktigt god investering. Där gör barnen läxor och ritar, och varje gång vi har gäster samlas man vid köksön, det blir alltid så, säger Kristian.

Allt går i vitt inklusive köksinredningen från Kvänum med granitskivor och vit induktionshäll. Inga överskåp, bara hissgardiner i tunt vitt linne, för att göra köket så ljust som möjligt. Mot allt det vita bryter ”fondväggen” av, i form av en bokhylla. Den är platsbyggd för pocketformat med hyllplan 19 centimeter höga och 15 centimeter djupa, och har plats för 3 000 pocketböcker. Kristian erkänner att de inte har läst allihop.

– Det står nog en och annan dublett i hyllan också. Men det är högt i tak och böckerna sätter färgen. Det är inte färgkoordinerat som synes, böckerna står huller om buller. Det blir mer levande.

Det blir ändå en hel del läst, inte minst fransk litteratur. Valérie är från Paris vilket också har betydelse för inredningen.

– Valérie har ett genuint intresse för inredning och så fort hon kommer in i ett rum ser hon det som är utpräglat svenskt. Det är hon som får till det här svenskt vita och allmoge på ett lite nytt sätt. Det svenska, sett med fransk blick. Det kan vara skira koppar från Grand hôtel i Stockholm, eller sekelskiftesstolar ommålade i en kritvit ton.

– De ljusa färgerna är fina, och skiljer sig från fransk inredningsstil. Den ljusa färgskalan med mycket vitt, det är svenskt för mig, säger Valérie.

Av: Annika Kampmann Text: Malin Eijde Foto: Anne Nyblaeus