Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Konst och kuriosa i inbjudande femrummaren på Odengatan

Våningen från 1915 är en perfekt scen för paret Millqvist Englundhs inredningsvision, där skandinavisk design möter mer vågade internationella influenser.

Sidentapeterna från Ralph Lauren ger en lugn och fin färgton

Dekorativa detaljer. Spegelns kulram ger en spännande effekt mot Fornasettitapeten. Extra långa liljor ger ett elegant intryck. Bergèren i Louis seize-stil är klädd i jeanstyg från Ralph Lauren – ett talande exempel på hur stilmöbler kan få ett nytt liv.

Vem bor här? Visst blir man lite nyfiken när man kliver in i den runda hallen fylld av blommor, böcker och dekorativa föremål. I mitten ett empirepelarbord med ljuslyktor av Lara Bohinc för Skultuna. Noshörningen av skinn är en unik "Old Bill" från Liberty i London. Puffar från Missoni. Tapet av Fornasetti.

Effektfull färg. Köket blev både öppnare och ljusare efter en ordentlig renovering. Och färgstarkare! Köksinredning – omlackad – från Ikea, med knoppar och beslag från Byggfabriken. Spis från Smeg. Bodums vattenkokare designad av C Jörgensen.

Skandinavisk stil. Matsalen är inredd med moderna svenska klassiker mot en fond av gråbeige sidentapeter från Ralph Lauren.

Hotellkänsla. Sovrummet går i lavendeltoner. Stoppad sänggavel, kuddar, gardiner och tjock heltäckningsmatta  – allt bidrar till det ombonade intrycket. Taklampa från Bohem, bordslampor från Oscar & Clothilde. Omlackad taburett i empirestil. Kuddar från Fornasetti och Pierre Frey.

Vardagsrummet är inrett i internationell stil. På väggen två stora målningar  av konstnären Lukas Göthman, en vän till familjen. Konstverken är från hans svit Journey. Soffor från Oscar & Clothilde. De vita sidentapeterna från Ralph Lauren blir en lugn fond för alla mönster och färger. På soffbordet, från Becara, står en vas av Ingegerd Råman i stram stil.

Odengatan är en av de större avenyerna i Stockholm och kantas av pampiga bostadshus med generösa våningar. Till en av dessa, i ett nationalromantiskt hus från 1915, flyttade Pyret och Johan Millqvist Englundh för fem år sedan. Familjen som bodde här tidigare hade gjort det i 70 år utan några större renoveringar.

– Så ni kan tänka er hur det såg ut, säger Pyret. Men vi såg förbi allt detta och kände att det var en väldigt fin planlösning med den runda hallen som central del där man når alla rum, likt en solfjäder.

Nu är hela våningen, en femrummare på 167 kvm, minutiöst renoverad. Johans känsla för detaljer, i förening med Pyrets drivkraft och helhetssyn, har resulterat i ett uttryck som båda känner sig nöjda med.

I flera rum har de använt sidentapeter från Ralph Lauren vilka ger en fin och lugn färgton. Möbelvalet är av det eklektiska slaget, en skön blandning av material och stilar med många personliga detaljer. De gamla parkettgolven har de lackat högblankt i stället för den populära metoden att olja in golven. Matsalen känns skandinavisk i stilen med möbler från Asplund och Ikea, men i övrigt har våningen en mer internationell prägel.

Köket med sina starkt grönblå luckor sticker ut, liksom hemmets många dekorativa föremål och konstverk.

– Jag kom tidigt i kontakt med konst genom min familj men även när jag arbetade i New York tidigare i min karriär, berättar Pyret. L G Lundberg som vi har flera målningar av, känner jag väl. Den fotorealistiska målningen med skärmen köpte jag av honom när jag var runt 20. Även Lukas Göthman är en favorit som vi känner sedan lång tid. Konsten har en viktig roll i vårt hem och gör det mer intressant och själfullt.

Paret driver tillsammans Spoilconcept communication som arbetar med event, pr och konceptutveckling med namnkunniga klienter som Fotografiska, Moët Hennessy och flera lyxiga lifestyle-märken.

–Mitt största intresse är nog mode som jag älskar och har förmånen att arbeta med i firman, säger Pyret. Jag klär mig nästan alltid i mycket mönstrat och färger, två favoriter är Matthew Williamson och Baum und Pferdgarten. Paret reser gärna och ofta till lite mer udda destinationer.

– En av våra senaste favoriter är Georgien, berättar Pyret. Ett oerhört vackert landskap och en fin kultur. Vi brukar köpa med oss föremål från de platser vi besöker, det ger en kick till hemmet och påminner om upplevelserna på plats. Och även strapatserna man hade med att transportera hem föremålet…

Arr: Anette Mörner Text: Axel Mörner Foto: Madeleine Söder