Den minimalistiska och nyproducerade skånegården smälter fint in i omgivningen. Inredning och utseende kanske inte är vad man förväntar sig av en traditionell skånegård, men att det är helt fantastiskt kan vi enas om!

Varför sätta upp en massa dörrar när de inte behövs?

En bit från fiskebyn Svanshall på vackra Kullahalvön, bland gröna ängar och råmande kor, ligger detta spännande hus.

modern_skanegard1

Soffgruppen i vardagsrummet är placerad så att utsikten går att njuta av i flera väderstreck. De lätt rundade sofforna är från EM, soffbord från Hay och korgen från Lily & Oscar i Höganäs.

vardagsrum med betonggolv

Köket och köksön är samlingsplatsen när familj och vänner kommer på besök. Köksinredningen heter Mano och kommer från Kvik och barstolarna About a stool är från Hay. Zebraskinnet är en trofé från en jaktresa till Namibia.

modernt kök med högt i tak och betonggolv

Matbordet Loop stand, Hay är matchat med Sjuanstolar från Fritz Hansen. Kannan är formgiven av Catherine Djurklou, Höganäs-gruppen. Huvudet från en kuduantilop är ett jaktbyte från Namibia.

modernt kök med betonggolv

Sovrum och badrum har inga dörrar utan är helt öppna, vilket öppnar utsikten både mot kohagen och den egna naturtomten. Badkaret Ellipse från Westerberg, kelimmatta, Ikea, förvaring Componobili från Kartell.

Modernt badrum med betonggolv

Det rymliga badrummet har inredning av samma modell som köket, Mano från Kvik. Rund hurts, Kartell och pall från Broste.

Modernt badrum med betonggolv

På övervåningen finns ett litet sovrum för övernattande gäster. Täcke från Côté table och kuddar Bo concept, Day home, Tine K och Broste.

Sovrum i grått, träpanel och öppet till nock

En bit från fiskebyn Svanshall på vackra Kullahalvön, bland gröna ängar och råmande kor, ligger detta spännande hus. Det sticker absolut inte ut, men ser efter närmare betraktande inte heller ut som något annat i närheten.

– Vi var ute efter rymd, både själsligt och rumsligt och kände att vi ville bo i en miljö där vi kunde andas, berättar Sarah Friberg.

Familjen har tidigare bott några mil söderut, i Laröd strax utanför Helsingborg, ett praktiskt boende i ett villaområde med nära till skolor och barnens fritidsaktiviteter.

– Nu har barnen flyttat ut och vi kände att vi äntligen kunde börja fokusera på oss själva, säger Sarah samtidigt som hon kränger av sig sina Williams-boots i hallen.

Sarah är en inbiten hästtjej som länge drömt om att kunna ha sin häst, Lord Anguz, i ett stall nära bostaden. Magnus största intresse är att jaga, vilket jakttroféerna på väggarna och det stora zebraskinnet på golvet skvallrar om. Tillsammans är de mycket ute i naturen med sina två wachtelhundar. Huset behövde helt enkelt passa in i deras livsstil.

– Vi sökte ett ställe där vi kunde ägna oss åt våra intressen, samtidigt som vi fick ett hem där alla i familjen kunde känna sig välkomna.

Inspirerade av Baron house på Österlen som ritades av den kände brittiske minimalisten John Pawson, satte paret i gång att leta efter en tomt. Det blev en vild och vacker naturtomt med fin utsikt över hagar och ängar samtidigt som det finns några hus runtomkring.

– Arkitekten Magnus Nilsson på Tengbom gjorde ett otroligt bra förarbete och lyssnade verkligen på vad vi ville ha. Han lade stor vikt vid hur huset skulle placeras med hänsyn till sol, utsikt och tomtens läge.

Huset byggdes med den traditionella, fyrlängade skånska gården som utgångspunkt. Den klassiska gårdsplanen framför huvudbyggnaden finns med, men på ett nytt och modernt sätt. Två parallella längor smälter nu in i omgivningen, den ena utgör bostadshuset och den andra ett förhus med gästlägenhet och garage. Materialen är enhetliga och inte för många. Allt är slimmat och enkelt.

– Vi hade några punkter som vi absolut ville få med. Huset skulle ha en stor samlingspunkt med en stor köksö. Dessutom ville vi ha en öppen spis, ett fristående badkar och en hunddusch till hundarna. Praktiska lösningar utifrån våra behov. Och absolut inget trist parkettgolv.

Även ett gästhus fanns med på listan och det blev till slut en liten lägenhet med kök, soffhörna och sovloft med ett tak som är öppet upp till nock.

– Det är perfekt med den lilla lägenheten, ibland bor min mamma där och ibland min son. Den ligger lite avskilt så att de kan känna att de har sin egen lilla vrå när de är här. Paret fick allt de drömde om och lite till.

– Jag gillar framförallt att fönstren går från golv till tak så att man känner naturens skiftningar inifrån. Vi har funderat på att hyra grannens hage som ligger precis framför huset, så att vi kan ha hästarna där. Då skulle jag kunna se dem hela tiden, säger Sarah.

2012 fick huset en utmärkelse av Höganäs kommun för god arkitektur i kategorin nybyggnation. Enligt juryn genomsyras huset av en omsorg om detaljerna från byggnadskonstruktion till utomhusmiljöer.

Publicerad i Sköna hem nr 13, 2015. Av: Susann Larsson Foto: Peter Erlandsson

 

skona-hem-onlinekurs-banner

digitala_moodboards_startbild

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.
• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.
• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!

villvaramed

NUVARANDE Modern skånegård prisbelönt för god arkitektur – det är lätt att förstå varför
NÄSTA Bädda hållbart och förvara med stil – Ikea släpper ljuvlig sovrumsinspiration i augusti