Parfymörens drömvåning doftar danskt läder och cool glamdekadens

I parfymören Ruperts drömvåning i Köpenhamns kungliga kvarter doftar det danskt läder, orientmystik och cool glamdekadens …

Foto: Anitta Behrendt

Rupert Peter Landendinger växte upp på ett rokokoslott i Bayern. Inte konstigt att han drömde om en högreståndsvåning i den kungliga stadsdelen Frederiksstaden i Köpenhamn, dit han flyttat på 90-talet och blivit medgrundare till modemärket By Malene Birger.

Hemmakontor. I ena änden av vardagsrummet har Rupert sin arbetsplats inredd med ett antikt franskt skrivbord och klassisk kontorsstol i skinn av Ray & Charles Eames. Dagbädden i skinn från Poul Kjærholm binder samman rummets olika enheter. Som överallt i lägenheten har konstverken en särskild betydelse. Ovanför teckningar av den amerikanska författaren Henry Miller och en affisch från en Georges Braque-utställning, hänger ett fågeltryck, köpt på loppis i Paris; fågeln är i dag Rpl Maisons logga.
Hemmakontor. I ena änden av vardagsrummet har Rupert sin arbetsplats inredd med ett antikt franskt skrivbord och klassisk kontorsstol i skinn av Ray & Charles Eames. Dagbädden i skinn från Poul Kjærholm binder samman rummets olika enheter. Som överallt i lägenheten har konstverken en särskild betydelse. Ovanför teckningar av den amerikanska författaren Henry Miller och en affisch från en Georges Braque-utställning, hänger ett fågeltryck, köpt på loppis i Paris; fågeln är i dag Rpl Maisons logga. Foto: Anitta Behrendt
Rupert Peter Landendingers lägenhet har en vacker vy mot Frederiks kirke, vanligen kallad Marmorkyrkan. Byggnaden ritades av arkitekten Nicolai Eigtved år 1740, troligen inspirerad av Peterskyrkan i Rom. Den väldiga kupolen mäter 31 meter i diameter.
Rupert Peter Landendingers lägenhet har en vacker vy mot Frederiks kirke, vanligen kallad Marmorkyrkan. Byggnaden ritades av arkitekten Nicolai Eigtved år 1740, troligen inspirerad av Peterskyrkan i Rom. Den väldiga kupolen mäter 31 meter i diameter. Foto: Anitta Behrendt

En dag 2008 dök Till salu-skylten upp och Rupert fick ”tack vare finanskrisen” sin femma på 150 kvm med tre meter i tak, pardörrar, kakelugn, stuck – och utsikt mot ”Marmorkyrkans” kupol. Stilen var pietetsfullt bevarad, lite överdrivet rentav.

Det är med konst som med skor, köper man ett par nya förändras hela ens garderob

Arkitektvänner hjälpte Rupert att rita om kök och badrum i grafisk, svartvit stil – den idealiska fonden till hans orientdoftande, danskdesignklassiska, coolt glamdekadenta inredningsstil.

– Den grafiska stramheten ger ett lugn som är nödvändigt om man som jag blandar stilarter vilt.

Den vita soffan har följt Rupert de senaste tjugo åren. Ovanför hänger konst av bland andra den amerikanska konstnären Alexander Calder samt konstkritikern och bildkonstnären Yvon Taillandier – alla funna på danska och internationella auktioner. Den svarta läderstolen formgavs 1968 av Fabricius & Kastholm och den handknutna mattan är en gammal marockansk Beni Ouarain.
Den vita soffan har följt Rupert de senaste tjugo åren. Ovanför hänger konst av bland andra den amerikanska konstnären Alexander Calder samt konstkritikern och bildkonstnären Yvon Taillandier – alla funna på danska och internationella auktioner. Den svarta läderstolen formgavs 1968 av Fabricius & Kastholm och den handknutna mattan är en gammal marockansk Beni Ouarain. Foto: Anitta Behrendt
Kronan på verket i Ruperts parfymsamling är en stor kristallflaska i originalemballage han hittade på loppis i Paris. Den röda dödskallen är ett reseminne från Shanghai.
Kronan på verket i Ruperts parfymsamling är en stor kristallflaska i originalemballage han hittade på loppis i Paris. Den röda dödskallen är ett reseminne från Shanghai. Foto: Anitta Behrendt
På hallbordet står en betongurna med svarta torkade citroner. I bakgrunden en stolsprototyp av Arne Jacobsen som aldrig kom i produktion.
På hallbordet står en betongurna med svarta torkade citroner. I bakgrunden en stolsprototyp av Arne Jacobsen som aldrig kom i produktion. Foto: Anitta Behrendt
Man ska låta bli att leta efter något specifikt. Var öppen och låt dig överraskas

Parallellt med passion för dofter – Rupert har i dag egna parfymhuset Rpl Maison – löper åtrån till konst och danska 1900-talsmöbler.

– Det är med konst som med skor, köper man ett par nya förändras hela ens garderob. På samma sätt kan ett nytt grafiskt blad ge hemmet nytt liv.

Sovrummet är konsekvent inrett med samma färger och känsla för samspel mellan ytor och texturer som i resten av lägenheten. På sängen ett traditionellt brudtäcke från Marrakech, och på golvet en tjock Beni Ouarain-textil, också från Marocko. En målning av den svenska konstnären Inger Sand Lee står lutad mot väggen, bredvid Harry Bertoias klassiska Diamond chair och ett litet marockanskt nattduksbord med inläggningar av ben och pärlemor.
Sovrummet är konsekvent inrett med samma färger och känsla för samspel mellan ytor och texturer som i resten av lägenheten. På sängen ett traditionellt brudtäcke från Marrakech, och på golvet en tjock Beni Ouarain-textil, också från Marocko. En målning av den svenska konstnären Inger Sand Lee står lutad mot väggen, bredvid Harry Bertoias klassiska Diamond chair och ett litet marockanskt nattduksbord med inläggningar av ben och pärlemor. Foto: Anitta Behrendt
Matrummets stora vitrinskåp är ett franskt vintagefynd från Fil de fer i Köpenhamn, lampan är Serge Mouilles ikon från 1953. Fåtöljen är ett vintagefynd som fått ny klädsel, på väggen ett collage av målningar från loppisar och auktioner runt om i världen.
Matrummets stora vitrinskåp är ett franskt vintagefynd från Fil de fer i Köpenhamn, lampan är Serge Mouilles ikon från 1953. Fåtöljen är ett vintagefynd som fått ny klädsel, på väggen ett collage av målningar från loppisar och auktioner runt om i världen. Foto: Anitta Behrendt
Kärleken till sällsynta designklassiker märks överallt i lägenheten. Golvlampan av 60-talsarkitekten Robert Sonnemann, och det låga ornamenterade bordet av italienska möbelarkitekten Carlo Bugatti, med storhetstid i början av 1900-talet, är i dag eftersökta samlarobjekt.
Kärleken till sällsynta designklassiker märks överallt i lägenheten. Golvlampan av 60-talsarkitekten Robert Sonnemann, och det låga ornamenterade bordet av italienska möbelarkitekten Carlo Bugatti, med storhetstid i början av 1900-talet, är i dag eftersökta samlarobjekt. Foto: Anitta Behrendt

Rupert vurmar särskilt för sina verk av Alexander Calder och författaren Henry Miller. Eller de gamla pressfotona av Andy Warhol som han ramlade över i Berlin. Gallerier är inte hans grej, däremot loppisar, auktionssajter och antikhandlare jorden runt.

Doften i ett hem är lika viktig som hur man inreder och vilken musik man spelar
Matrummets dominerande möbel är ett långbord designat av Ruperts favorit, Poul Kjærholm. Runt bordet står stolar av Harry Bertoia. På hyllan bakom står en samling grafiska verk av den svenska konstnären Inger Sand Lee. Ruperts passion för dofter framgår, inte minst i matrummet, av den långa raden med doftljus från olika producenter. Bronslampan, Restart Milano.
Matrummets dominerande möbel är ett långbord designat av Ruperts favorit, Poul Kjærholm. Runt bordet står stolar av Harry Bertoia. På hyllan bakom står en samling grafiska verk av den svenska konstnären Inger Sand Lee. Ruperts passion för dofter framgår, inte minst i matrummet, av den långa raden med doftljus från olika producenter. Bronslampan, Restart Milano. Foto: Anitta Behrendt
Den rostiga skulpturen som står på en hylla i vardagsrummet hittade Rupert på en loppmarknad i Los Angeles.
Den rostiga skulpturen som står på en hylla i vardagsrummet hittade Rupert på en loppmarknad i Los Angeles. Foto: Anitta Behrendt
Det enkla vita köket är ritat av Ruperts vänner Peter Bundgaard och Signe Bindslev på arkitektkontoret Space. Köksredskapen förvaras i ett par gamla franska byttor. Konsten har sin givna plats även här.
Det enkla vita köket är ritat av Ruperts vänner Peter Bundgaard och Signe Bindslev på arkitektkontoret Space. Köksredskapen förvaras i ett par gamla franska byttor. Konsten har sin givna plats även här. Foto: Anitta Behrendt

– Man får inte vara för målinriktad. Man ska låta bli att leta efter något specifikt, det hittar man ändå aldrig. Var öppen och låt dig överraskas. En annan hemlighet är att doften i ett hem är lika viktig som hur man inreder, och vilken musik man spelar.

Ur Sköna hem nr 5 2018

Översättning/bearbetning GISELA FRIDÉN

LÄS MER: Designstjärnan Malene Birger visar sin makalösa villa vid Comosjön – kika in!
LÄS MER:
Varje rum en egen värld hos dottern till skaparen av tapethuset de Gournay