Torparidyll från 1850-talet fyllt med oväntade och kreativa Ikea-hack

Lättnaden över sommarvärme är aldrig så stor som när man bor i en idyllisk men, ack så dragig gårdsflygel. Här målar Bruno Ekeroth De Almeida virtuosa renässansporträtt i sin ateljé medan hustru Sofia säljer konst på auktionshuset Sotheby’s.

Foto: Anne Nyblaeus

Blå bolltistel, vresros, klematis och kärleksört vajar mot den faluröda timmerväggen, snickarglädjen runt fönstren är gråvit och dörrarna gröna.

Sofia och Bruno Ekeroth De Almeida, han konstnär med ateljé hemma, och hon vice vd på Sotheby’s i Stockholm.
Sofia och Bruno Ekeroth De Almeida, han konstnär med ateljé hemma, och hon vice vd på Sotheby’s i Stockholm. Foto: Anne Nyblaeus

Sofia och Bruno Ekeroth De Almeida hyr sedan tio år en före detta kuskflygel på ett gods i Stockholms norra skärgård. Det är en timmerlänga byggd på torpargrund kring 1850. Så genuin att det skulle blåsa kuling genom golvspringorna i brädgolven om de inte vore täckta av sisalmattor.

Himmelsängen i sovgemaket (en pimpad Ikeasäng!) ser inte bara slottsmässig ut utan fungerar också som värmekamin när hösten kommer. Fyra eldningsbara kakelugnar finns, och filtar och fårskinn är självklara accessoarer.

– Vi behåller gärna skorna på och klär oss i varma tröjor under vintersäsongen med tanke på hur härligt här är resten av året. Och värmen från luftvärmepumpen sprider sig från biblioteket in i min ateljé, säger Bruno.

Vardagsrumsvy mot kontoret. Mahognyskrivbordet var morfars fars men lampan är från Ikea, Bruno har målat både fot och skärm. Bokhyllorna är Ikeas Billy, uppsnofsade med grå lister och linnegardin, färg invändigt Oval room blue från Farrow & Ball.
Vardagsrumsvy mot kontoret. Mahognyskrivbordet var morfars fars men lampan är från Ikea, Bruno har målat både fot och skärm. Bokhyllorna är Ikeas Billy, uppsnofsade med grå lister och linnegardin, färg invändigt Oval room blue från Farrow & Ball. Foto: Anne Nyblaeus
När Bruno och Sofia flyttade hit för tio år sedan fanns bara en gräsmatta och två äppelträd. I dag har de fyllt trädgården – och vaserna inne i huset – med vresros, blå bolltistlar, klematis och andra torpväxter.
När Bruno och Sofia flyttade hit för tio år sedan fanns bara en gräsmatta och två äppelträd. I dag har de fyllt trädgården – och vaserna inne i huset – med vresros, blå bolltistlar, klematis och andra torpväxter. Foto: Anne Nyblaeus

Luftvärmepumpar är ett underbart påfund, men det vill till att planlösningen är någorlunda öppen om värmen ska sprida sig ordentligt. Förr i tiden inrymde gårdsflygeln bostäder åt gårdens anställda, så flera av rummen ligger som återvändsgränder utan vidare förbindelser. Innan Sofia och Bruno flyttade in, hyrdes huset ut som sommarstuga.

Vi har inte anammat den här stilen medvetet, det är huset som har gjort att det blivit så
Matrummet är målat i ljust grått och alla snickerier med pärlgrå linoljefärg. Oljemålningen, 1600- eller 1700-tal, är arvegods. Grön skål med lock från portugisiska Bordallo Pinheiro, serien Cabbage.
Matrummet är målat i ljust grått och alla snickerier med pärlgrå linoljefärg. Oljemålningen, 1600- eller 1700-tal, är arvegods. Grön skål med lock från portugisiska Bordallo Pinheiro, serien Cabbage. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummssoffan och fåtöljen är från Ikea och ottomanen köpt på Auktionsverket, rottingpallen ärvd. Lampan på pelarbordet är en omgjord Deftvas från 1700-talet. Sisalmatta, här och i alla rum, från Ikea. I bakgrunden en stege med filtar om kakelugnen inte räcker till.
Vardagsrummssoffan och fåtöljen är från Ikea och ottomanen köpt på Auktionsverket, rottingpallen ärvd. Lampan på pelarbordet är en omgjord Deftvas från 1700-talet. Sisalmatta, här och i alla rum, från Ikea. I bakgrunden en stege med filtar om kakelugnen inte räcker till. Foto: Anne Nyblaeus

Hur hamnade de här? De bodde i en mindre lägenhet på Gärdet i Stockholm och längtade efter grönska och vatten (havet ligger bortom närmaste kulle). Dessutom behövde Bruno en ateljé att måla i. Och i flygeln fanns ett extra kök med diskbänk, ho och hyllor för oljefärger, penslar och andra attiraljer. Det är här han målar sina mästerliga porträtt i renässansstil, och just nu förfärdigar vårens utställning på auktionshuset Sotheby’s i Stockholm.

Sofia har bakat scones. Det gröna porslinet är från portugisiska Bordallo Pinheiros serie Cabbage, köpt på A vida portuguesa, i Lissabon, som även har en fin nätbutik. De röda assietterna är Gustavsbergs Fasan och linneservetterna 1800-tal, ”som tur är har vi en vevmangel”.
Sofia har bakat scones. Det gröna porslinet är från portugisiska Bordallo Pinheiros serie Cabbage, köpt på A vida portuguesa, i Lissabon, som även har en fin nätbutik. De röda assietterna är Gustavsbergs Fasan och linneservetterna 1800-tal, ”som tur är har vi en vevmangel”. Foto: Anne Nyblaeus
Matrummet intill köket har gårdssnickrat bord, vintagestolar av Joseph Mathieu och en kyrkbänk från Metropol auktioner. Gardinerna sydde Sofia av ett tyg med 1700-talsmönster, framtaget av Lars Sjöberg för Ljungbergs. Ljusslinga, Granit, sisalmatta, Ikea.
Matrummet intill köket har gårdssnickrat bord, vintagestolar av Joseph Mathieu och en kyrkbänk från Metropol auktioner. Gardinerna sydde Sofia av ett tyg med 1700-talsmönster, framtaget av Lars Sjöberg för Ljungbergs. Ljusslinga, Granit, sisalmatta, Ikea. Foto: Anne Nyblaeus
Från en av husets två tamburer kliver man rätt in i det lilla köket med äldre inredning som Sofia och Bruno har målat i engelskt rött. Metallstolen är vintage köpt på Garbo, en 20-talsmodell av Joseph Mathieu för Multipl’s.
Från en av husets två tamburer kliver man rätt in i det lilla köket med äldre inredning som Sofia och Bruno har målat i engelskt rött. Metallstolen är vintage köpt på Garbo, en 20-talsmodell av Joseph Mathieu för Multipl’s. Foto: Anne Nyblaeus

– Porträttmåleriet börjar komma tillbaka så smått i Sverige, alltså att personer beställer porträtt av sig själva eller någon familjemedlem. I svenskt kulturliv har det alltid förekommit. Men det är svårt att ställa ut porträtt på okända människor, så inför min kommande utställning har jag bland annat utgått från antikens mytologiska bildspråk och inkluderat djur och mode.

I dag står två jättemålningar av en vinthund och en häst i ateljén; närmast anatomiska studier där djuren är avklädda sin päls. Hästduken mäter nära 2 x 2 meter.

Den gamla gårdsflygeln byggdes på 1850-talet till kusken och annan personal. I dag en röd torparidyll med vitgrå snickarglädje.
Den gamla gårdsflygeln byggdes på 1850-talet till kusken och annan personal. I dag en röd torparidyll med vitgrå snickarglädje. Foto: Anne Nyblaeus
Pojken i husaruniform lade Bruno bud på, men priset for iväg så han målade av motivet från auktionskatalogen. Även lampan – från Ikea – har Bruno målat på, både fot och skärm. Ikeas Billybokhyllor har snofsats upp med grå lister, färg invändigt och linnegardin nertill. Böckerna i röda band är Svenska slott och herresäten.
Pojken i husaruniform lade Bruno bud på, men priset for iväg så han målade av motivet från auktionskatalogen. Även lampan – från Ikea – har Bruno målat på, både fot och skärm. Ikeas Billybokhyllor har snofsats upp med grå lister, färg invändigt och linnegardin nertill. Böckerna i röda band är Svenska slott och herresäten. Foto: Anne Nyblaeus
Sofias och Brunos enda målning från Sotheby’s: ett ofärdigt självporträtt av engelska porträttmålaren George Romney från cirka 1770, men det är bara en reproduktion av tavlan med ram och allt. ”Den hängde i skylten till Sotheby’s i London när jag jobbade där och jag fick den när auktionen var över.” Gustaviansk trågsoffa med sittdyna i linne, Garbo.
Sofias och Brunos enda målning från Sotheby’s: ett ofärdigt självporträtt av engelska porträttmålaren George Romney från cirka 1770, men det är bara en reproduktion av tavlan med ram och allt. ”Den hängde i skylten till Sotheby’s i London när jag jobbade där och jag fick den när auktionen var över.” Gustaviansk trågsoffa med sittdyna i linne, Garbo. Foto: Anne Nyblaeus

Sofia jobbar fortfarande i stan, hon är sedan sexton år vice vd på Sotheby’s i Stockholm, efter att ha tagit en brittisk masterexamen och arbetat på Sotheby’s på New Bond street i London.

Jag har alltid tecknat, men upptäckte att porträttmåleri var fascinerande och tydligen hade jag talang.

– Jag växte delvis upp i England och bestämde mig tidigt för att på något sätt arbeta med konst. Bruno och jag träffades för tjugo år sedan när vi båda läste konsthistoria i Lund. Efter det studerade Bruno bland annat renässansmåleri i Florens. Ett av arbetsproven han sökte in på var ett porträtt han målade av mig, det allra första porträttet han målade i olja.

Bruno:

– Jag hade alltid tecknat och gjort karikatyrer, men upptäckte att porträttmåleri var fascinerande och tydligen hade jag talang för det.

Bruno målar inte bara oljeporträtt i renässansstil, i vårens utställning på Sotheby’s ingår även kända djur från konsthistorien. Hästmålningen mäter cirka 2 x 2 meter.
Bruno målar inte bara oljeporträtt i renässansstil, i vårens utställning på Sotheby’s ingår även kända djur från konsthistorien. Hästmålningen mäter cirka 2 x 2 meter. Foto: Anne Nyblaeus
Bordet köpte de på auktion, skrapade bort färgen och fick fram den här röda. Några av de svartvita fotona är tagna av Sofias favorit Cecil Beaton, på det stora syns Coco Chanel i sin Parislägenhet 1965. Kofferten och lampan är arvegods.
Bordet köpte de på auktion, skrapade bort färgen och fick fram den här röda. Några av de svartvita fotona är tagna av Sofias favorit Cecil Beaton, på det stora syns Coco Chanel i sin Parislägenhet 1965. Kofferten och lampan är arvegods. Foto: Anne Nyblaeus

Brunos måleri är självfallet representerat i hemmet. Men i den blå matsalen, exempelvis, hänger ett porträtt målat av en skånsk anfader (iklädd lös, svart mask) och här finns även en hel del portugisisk konst. Bruno är nämligen halvportugis, på pappas sida, och bodde i Portugal fram till tioårsåldern. Då flyttade familjen till mammans släktgård i Skåne och Bruno växte upp till skåning. När föräldrarnas flyttlass sedermera gick tillbaka till Portugal lämnade de både portugisiska och svenska släktklenoder efter sig.

Mina 1700-talssläktingar målade hellre än bra. Men jag satte på den här herren en mask och då blev det lite kul.
Mannen i blått är en skånsk anfader till Bruno, målad av en annan släkting. ”Mina 1700-talssläktingar målade hellre än bra. Den här herren har hängt bakom en dörr i alla år, jag satte på honom en mask och då blev det lite kul.”
Mannen i blått är en skånsk anfader till Bruno, målad av en annan släkting. ”Mina 1700-talssläktingar målade hellre än bra. Den här herren har hängt bakom en dörr i alla år, jag satte på honom en mask och då blev det lite kul.” Foto: Anne Nyblaeus
Porträttet bredvid kakelugnen målade Bruno på konstskolan i Florens. ”Så här intressant kan en ung italiensk munk se ut, han kom till skolan en dag och satt modell.”
Porträttet bredvid kakelugnen målade Bruno på konstskolan i Florens. ”Så här intressant kan en ung italiensk munk se ut, han kom till skolan en dag och satt modell.” Foto: Anne Nyblaeus

– Vi fick lagra sakerna i en sommarstuga eftersom Sofia och jag då bodde ganska litet. Tyvärr blev det inbrott och tjuvarna blev tydligen störda för de dumpade en 1700-talssoffa och tillhörande stolar på gräsmattan. Där stod de i regnet tills en granne upptäckte dem, så de är lite skadade. Vackra att se på, men inte så sittbara.

– En bronsskulptur som ingick i stöldgodset hittade jag senare av en slump på Bukowskis, så den fick jag tillbaka efter att den stått en evighet hos polisen.

Matsalen är en 1700-tals-remake med inslag av trompe-l’oeil. Listverket har Bruno marmorerat direkt på väggen och spegelarrangemanget består av en ny stor spegel han målat slingor på, och ovanpå den en antik spegel. ”Det blir en väldigt fin effekt med speglarna när alla stearinljus är tända, i matsalen har vi inget elektrifierat ljus.” Matgruppen har de köpt på auktion, övrigt är arvegods. Väggfärgen är Oval room blue från Farrow & Ball.
Matsalen är en 1700-tals-remake med inslag av trompe-l’oeil. Listverket har Bruno marmorerat direkt på väggen och spegelarrangemanget består av en ny stor spegel han målat slingor på, och ovanpå den en antik spegel. ”Det blir en väldigt fin effekt med speglarna när alla stearinljus är tända, i matsalen har vi inget elektrifierat ljus.” Matgruppen har de köpt på auktion, övrigt är arvegods. Väggfärgen är Oval room blue från Farrow & Ball. Foto: Anne Nyblaeus
Blommor från trädgården i vaser, silverbägare och gamla glas. Tistel, vresrosor, klematis och kvistar med ekollon på.
Blommor från trädgården i vaser, silverbägare och gamla glas. Tistel, vresrosor, klematis och kvistar med ekollon på. Foto: Anne Nyblaeus

Soffan, utsökt helbroderad av Brunos morfars mor, står i dag i det ljusblå gästrummet på vindsplanet, medan stolarna pryder matsalen. Övriga rum – totalt åtta inklusive köket och exklusive vinden – går annars i neutrala ljusgrå, jordiga toner. De första fem åren hyrde Sofia och Bruno bara halva huset.

– Sedan vi fick tillgång till hela ytan har vi målat om och bytt funktion på rummen en massa gånger. Vi har nog sovit i vartenda rum vid det här laget.

Nu förstår vi varför folk hade himmelssängar förr. Det var naturligtvis för att få skydd mot ljus, kyla och drag.
”Gästrummet har vi målat i en ljusblå nyans som tydligen är så sömnterapeutisk att vänner kommer hit från England bara för att sova.” Järnsängarna är från Brunos föräldrahem i Skåne, liksom 1700-talssoffan (något skadad efter ett dygn i regnet). Småtavlorna kommer från Portugal.
”Gästrummet har vi målat i en ljusblå nyans som tydligen är så sömnterapeutisk att vänner kommer hit från England bara för att sova.” Järnsängarna är från Brunos föräldrahem i Skåne, liksom 1700-talssoffan (något skadad efter ett dygn i regnet). Småtavlorna kommer från Portugal. Foto: Anne Nyblaeus
Byrån tillhör gården, men lampan är en Ikea som Bruno dekorerat med oljefärg, skärmen likaså. Småtavlorna representerar olika portugisiska allmogeyrken.
Byrån tillhör gården, men lampan är en Ikea som Bruno dekorerat med oljefärg, skärmen likaså. Småtavlorna representerar olika portugisiska allmogeyrken. Foto: Anne Nyblaeus

Sovrummet ligger i dag en smal trappa upp från köket, åtskilt från det ljusblå gästrummet av en jättestor, än så länge oisolerad, vind.

– Nu förstår vi varför folk förr i tiden hade himmelsängar med tjocka förhängen. Det var naturligtvis för att få skydd mot ljuset, och mot kyla och drag. Vår himmelsäng är från Ikea, Edland tror jag den heter, en vit enkel ram som vi har försett med lister, tak och häng i rålinne. Den randiga gaveln är av ett marockanskt tyg och krönen är flaggstångsknoppar!

Är himmelssängen arvegods? Nej, från Ikea! En vit Edland (tyvärr utgången) pimpad av Bruno och Sofia med lister, tyg och flaggstångsknoppar. På väggen kolteckning av Sankt Hieronymus, gjord av Bruno i Florens.
Är himmelssängen arvegods? Nej, från Ikea! En vit Edland (tyvärr utgången) pimpad av Bruno och Sofia med lister, tyg och flaggstångsknoppar. På väggen kolteckning av Sankt Hieronymus, gjord av Bruno i Florens. Foto: Anne Nyblaeus

Överraskningarna fortsätter under vandringen genom labyrinten av rum. Det som inte är ärvt, inropat och antikt, kan vara ikeaköp som med Brunos hjälp bytt skepnad från ”enklast möjliga” till en lantlig, ”cosy” herrgårdsstil.

– Vi har inte medvetet anammat den här stilen, det är huset som gjort att det blivit så. Vi måste tänka på dimensionerna också, rummen är små, och nya soffor, exempelvis, är ofta enorma. Sedan tror jag kanske att stilen har påverkats av att både Bruno och jag är uppvuxna utomlands.

Styling: Hedvig Törneman

LÄS MER: Amelie och Amari byggde sommarhus på 1700-talsgrunden

LÄS MER:
22-åriga Simon spontanköpte en gammal lanthandel: ”Det sa klick direkt”