Julklappstips – 7 designklassiker som håller livet ut

En designklassiker är som ett konstverk som inte nöts ned av tidens tand. Som får stå framme, som du fortsätter att gilla och kanske inleder ett litet kärleksförhållande med. Inte så dumt.

1. Rörstrand – ett besök i Edens lustgård

eden-ro%cc%88rstrand
Sigrid Richters tecknade sitt äpple 1960 och när Rörstrand här om året bad sina mest hängivna fans att rösta fram sina favoritmönster vann Eden. Därmed återuppstod det blå äpplet i en jubileumsutgåva. Här som tallrik för 199 kr. Finns hos rum21.se.

 

2. Thonet nr 14 – världens mest sålda stol

stol-14-ton
Stol nr 14 är en ”klassikernas klassiker”, ritad av Michel Thonet 1859 och redan vid förra sekelskiftet såld i 50 miljoner exemplar. Den ikoniska formen är skapad av sex manuellt böjda bokstänger, två bultar och 10 skruvar. Resultatet är lätt och starkt (man kastade ned den för Eiffeltornet för att testa styrkan; naturligtvis höll den).  Från tjeckiska Ton med sits är av rotting kostar den 1 795 kr. Från rum21.se.

3. Ljusstaken Liljan – for ever

liljan-skultuna
Ljusstaken Liljan designades 1939 inför världsutställningen i New York samma år. Formgivare var skulptören Ivar Ålenius Björk (1905-1978) och  tillverkaren hette Ystad-Metall. Den vackra ljusbringaren i mässing har i många år varit en fyndfavorit på auktioner och loppisar, men finns nu åter i produktion genom Skultuna. 898 kr genom royaldesign.se.

 

4. Svenska växter – planscher som posters

svenska-va%cc%88xter

Klassiker rimmar ibland på retro och nostalgi. Planscherna som förr tog skolbarnen ut i naturen, samhället och världen, finns sedan länge i mängder av nytryck. Botanisera själv efter dina favoriter och storlekar. Här en fin narcissus, 35 x 50 cm, för 99 kr.
Från bonshop.se.

 

5. Oiva Toikkas magiska droppar

toikka-kastehelmi-iittala
Delikat och lika frisk som en daggig skandinavisk morgon, skriver Iittala om Oiva Toikkas fina glas, och jag instämmer gärna i den beskrivningen. Kastehelmi, som glasen heter, är det finska ordet för daggdroppe. De formgavs 1964 och relanserades 2010. Pris 238 kr/2 st. Från rum21.se.

 

6. Fotogenlampa från Karlskrona

koholmen_jade
Fotogenlampan Koholmen fanns hos Karlskrona lampfabrik redan i slutet av 1800-talet sortiment, men slog igenom först på 1950-talet (när alla kunde känna  glödlampan kalla sken, började vi längtade efter fotogenlampans behagliga dunkel). Modellen föll därefter i glömska för att på senare år åter bli en av företagets storsäljare. Finns i flera färger och storlekar, här den lilla, 24 cm höga, varianten i turkos. Pris 799 kr, för prenumerant 599 kr. Från bonshop.se

 

7. Muminmugg – åtråvärt samlarobjekt

mumin-iittala
Mumintrollet vaknar upp ur sin vinterdvala och eftersom han inte kan somna om ger han sig ut och upptäcker vintervärlden på egen hand. Under sitt äventyr möter han en snöhäst … Vinterns Muminmugg från Iittala heter Snöhästen. Och som oftast, blir jag varm och kär i världens raraste lilla figur! Det var 1945 som Tove Jansson först presenterade sitt troll, i boken Småtrollen och den stora översvämningen. Mugg, 249 kr. Finns på royaldesign.se.

Artikeln innehåller köplänkar.

NUVARANDE Julklappstips – 7 designklassiker som håller livet ut
NÄSTA 24 adventsljusstakar inför advent