Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Slipp gran som barrar! Så sköter du din julgran bäst

Hur ska en julgran skötas om på bästa sätt? Det finns en hel vetenskap bakom granskötsel och vad man ska tänka på för att få den att hålla sig fin så lång tid som möjligt – utan att barra.

Här är expertens viktigaste råd du ska följa (och misstagen att undvika!) för att få en gran som håller sig grön och grann.

Det gäller att ta hand om granen på rätt sätt för att den ska hålla sig grön och inte barra. Här får du veta hur du lyckas!
Det gäller att ta hand om granen på rätt sätt för att den ska hålla sig grön och inte barra. Här får du veta hur du lyckas! Foto: Shutterstock

Den som köper en gran till jul vill förstås att den ska hålla sig fin länge och inte tappa barr efter bara en vecka. Vi frågade granexperten och författaren Anna Benson hur man undviker barrande julgranar – och hon vet vad det viktigaste är för att få en hållbar gran.

A och O är att välja gran med omsorg, och att redan från start ta hand om den på rätt sätt. Gör du det har du alla förutsättningar för att slippa en julgran som barrar och i stället få en frisk, stark och vacker gran över hela jul och nyår.

5 steg för att få en fin julgran som håller länge:

1. Välj en så färsk gran som möjligt (huggen så sent som möjligt). Hugger du själv? Hugg precis innan du tar in den. Om du köper gran är det bra om granen är huggen i november, men inte tidigare. Lyft på granen – känns den lätt har den huggits tidigt (är gammal) och torkat så att allt vatten har försvunnit. Kontrollera även så att grenarna inte är hängande, de ska stå uppåt. Om granen redan börjat barra eller om du ser bruna barr ska du givetvis välja en annan gran.

2. Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen. Chocka den inte vid inomhusvärmen, då faller barren! Låt den mellanlanda i ett dygn ungefär – ställ den i ett garage, eller ett spann med ljummet vatten. Ju längre norrut du bor (eller ju kallare det är), desto viktigare är det här steget.

3. Ställ inte granen nära en värmekälla så som öppen spis eller element. Och akta golvvärme.

4. Ge den mycket vatten (en kungsgran kan dricka upp till fem liter vatten första dygnet). En gran får aldrig vara utan vatten.

5. Ge granen en färsk snittyta (öppna ledningsbanorna så att den kan ta upp vattnet) precis innan du tar in den.

Vilken gran barrar minst?

Vill du slippa en gran som barrar ska du välja kungsgranen. Den är inte känslig för uttorkning och är därför mycket tåligare än andra gransorter. När den blir gammal och vissnar, så vissnar den med barren på.

Se till att granen är färsk när du köper den. Många stora granodlare hugger redan i oktober. Är det plusgrader där du bor och granen är huggen i oktober torkar den lätt ut.
Se till att granen är färsk när du köper den. Många stora granodlare hugger redan i oktober. Är det plusgrader där du bor och granen är huggen i oktober torkar den lätt ut. Foto: Shutterstock

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör med sina julgranar?

– Att man missar något av de fem stegen (se ovan). Oftast glömmer man nog att vattna den. Men är den inte färsk spelar det ingen roll.

När är det dags att köpa gran?

– De allra flesta köper julgran kring första advent, lucia och precis dagarna före julafton. Men det går så klart att köpa när som helst. Viktigt bara är att säkerställa att den är färsk när man får den, så den inte är huggen i oktober. Bäst är ju om man kan hugga den själv, då får man en färsk såväl ekologisk gran.

När ska man ta in granen?

– Man kan som tidigast ta in granen redan i november. En del vill ha gran redan till första advent, en del till lucia och en del precis dagen innan julafton. Så länge man följer de fem gyllene stegen (ovan) så bör granen överleva utan problem.

Anna Benson har skrivit ”Granboken” och är expert på hur granar ska skötas om.
Anna Benson har skrivit ”Granboken” och är expert på hur granar ska skötas om. Foto: Magnus Ragnvid

Hur mycket vatten vill julgranen ha?

– Det skiljer sig mycket och man ska inte vara rädd om granen inte dricker alls. Första två dygnen är mest kritiska. En kungsgran kan dricka upp till fem liter vatten första två dygnen. I början är det viktigast för granen att få mycket vatten. Titta till den varje dag, förmodligen behöver den vatten minst en gång per dag.

Var är den bästa platsen för granen att stå?

– Helst lite svalt. Inomhus går givetvis bra om det inte är nära en värmekälla. Stäng gärna av elementet. Har du golvvärme, som ofta är en bov i många hem i dag, så rekommenderar jag att du isolerar med en julgransmatta.

Hur kommer det sig att vissa granar barrar mer än andra?

– Rödgran är extra känslig och barren är ”uppbyggda” på ett helt annat sätt än till exempel hos kungsgranen som är mer som en blomma och vissnar med barren på.  Barren sitter som en sugpropp.

En härligt doftande rödgran skapar snabbt julstämning med sitt pynt i gammaldags stil.
En härligt doftande rödgran skapar snabbt julstämning med sitt pynt i gammaldags stil. Foto: MICHAEL FÖRSTER

Hur återvinner man julgranen?

– En julgran innehåller en massa energi och man säger att en två meter gran motsvarar energin det krävs för att driva fyra tvättar i en tvättmaskin. De allra flesta kommuner är bra på att anordna upphämtningsplatser och där ska man slänga granen för då kommer den till ett kraftverk där den omvandlas till energi. Annars kan man givetvis själv se till att köra den dit.

Är det inte bättre med plastgran?

– Verkligen inte! En stor miljöbomb! Dessutom är kungsgran allergivänlig.

Varifrån kommer julgranen och varför har vi julgran?

Den klassiska julgranen med belysning och dekorationer finns i de flesta svenska hem vid jul. Traditionen har anor från 1400-talets Tyskland, då tyska protestanter tog in en gran och dekorerade den. Till en början var det endast rika människor i storstäderna som anammade denna nya företeelse, men under århundraden spred den sig ute i landet hos vanligt folk.

 

Sveriges första pyntade inomhusgran, som man vet om, stod 1741 på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Men det var först i slutet av 1800-talet som julgranen etablerade sig i många svenska hem.

Det vanligaste pyntet för granen var i början levande ljus, äpplen, änglahår, toppstjärna och smällkarameller av silkespapper med bokmärke utanpå och godis inuti. I slutet av 1800-talet blev det vanligare med tunna glaskulor, som importerades från Tyskland och Tjeckien.

Se även: