Hyacineter som blir bruna, julstjärnor som tappar blad och Amaryllisar som förlorar sin prakt på nolltid. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Att få julblommorna att se fina ut under hela december är svårt, men det finns några knep för att lyckas. Så här får du julblommorna att klara sig längre.

1. Hyacinter

Hyacintens lök innehåller mycket näring och fukt. Den behöver därför inte vattnas särskilt mycket medan den växer. Se till att löken inte blir blöt eftersom den då kan ruttna.

När blomman väl har slagit ut behöver den mer vatten, men se alltid till att jorden får torka mellan vattningarna. Passa även på att låta blomman stå svalt när du inte är hemma eller under natten. 

iStockphoto

2. Julros 

Placera julrosen ljust och svalt. Den är egentligen inte tänkt att sättas inomhus, men kan numera klara sig. Se till att hålla den fuktig, men vattna inte för mycket! På våren kan du ta ut den från julkrukan och planerta den i trädgården eller balkongen. 

iStockphoto

3. Julbegonia

Den här klassiska blomman ska vattnas oftare än många andra, men överdriv inte. Det är när vattnet i jorden dunstar som begonien får den fukt den behöver. Var dock försiktig när du vattnar – blir bladen blöta är risken stor att den drabbas av mögelangrepp. 

iStockphoto

4. Julstjärna

Denna enkla, men ack så fina blomma! Du tar bäst hand om den genom att skydda den från kalldrag, eftersom den annars kan tappa sina blad. Låt den torka lite mellan vattningarna. Julstjärnan kan man också ha placerad mitt inne i ett rum, men den ska då ha mindre vatten är vanligt.

Packa också in julstjärnan ordentligt vid transport utomhus. Den är väldigt känslig för kyla!

iStockphoto

5. Amaryllis 

Vattna amaryllisen sparsamt. Mycket vatten gör att stjälken skjuter i höjden, men påskyndar inte blommingen. Snarare är det så att blomman sedan blir för hög och välter. Låt blomman stå ljust!

iStockphoto

6. Tazett

Se till att hålla tazettens jord fuktig. Har du blommar i en glasskål så kan du lägga lecakulor eller marmorkross i botten och vatten upp till löken. Då blomman är känslig mot värme är det bra att undvika element.

iStockphoto

Källor: odla.nu, interflora.se, naturochtradgard.se, blomsterlandet.se

Fler julblommor på Sköna hem 

17 fakta alla som älskar hyacinter borde känna till

15 fakta alla som älskar amaryllis borde känna till

NUVARANDE Trött på vissna julblommor? Här är knepen för att få dem att överleva
NÄSTA Här är bilden som får dig att stressa ner på några sekunder