Att bo i hyresrätt kan vara en riktig lyx. Så fort det är fel på något är det hyresvärden som står för kostnaden (om det är en bra sådan). Men visst kan det kännas begränsat att inte få göra exakt det du vill. Här är 10 tips på hur du kan förnya köket i din hyresrätt utan stora renoveringar.

1. Gör det hemtrevligt med växter

Det räcker inte med att du köper en kruka basilika. Köp snittblommor som håller en lite längre tid eller investera i krukväxter. Då kan du skapa ett eget hörn för dina växter och de blir en del av inredningen.

 

hyresrätt kök

Foto: Purple ID

2. Se om det finns ett trägolv i din hyresrätt

tragolv

Under många slittåliga plastgolv gömmer sig ett vackert gammalt trägolv. Det är verkligen värt att undersöka – men först och främst bör du höra med din hyresvärd. Förmodligen finns det en anledning till varför de la en matta en gång i tiden.

3. Måla linoleumgolvet i din hyresrätt

Vinylgolv, linoleumgolv eller plastmatta. Oavsett vad så blir de sunkiga med några år på nacken (speciellt när de har den är orange-beiga färgen). Välj en färg du gillar och måla om golvet! Det går även om du har ett rutigt golv från början.

golvet

Foto: Vtwonen

4. Förnya kakelplattorna med klistermärken

I stället för att påbörja en mindre renovering kan du skapa ett personligare kök med klistermärken gjorda specifikt för kakel.

kök hyresrätt

Foto: Etsy

5. Byt ut knoppar och skåpluckor

Byt ut standardknopparna mot riktigt fina som passar din stil. Om du får godkänt av din hyresvärd kan du även byta ut skåpluckorna. Annars är ett tips att ta ner en eller två luckor från överskåpen och förvara på vinden. Det ger en luftigare känsla.

kök hyresrätt

Foto: Pinterest

6. Byt ut slitna kranar och vitvaror i din hyresrätt

Åren går fort och rätt var det är har du bott i samma lägenhet i snart 10 år. Är det något som känns väldigt slitet: kranar, spis, kyl eller frys? Hör med din hyresvärd hur länge sedan det var som de bytte sist. Kanske är det dags.

kök hyresrätt

7. Lägg krut på detaljerna

Använd väggarna till att visa upp dina snygga saker. Häng upp småtavlor, almanacka och knivställ på väggen. Så länge det är ordning kommer det se mer personligt än stökigt ut.

kök hyresrätt

8. Sätt upp fina hyllor eller krokar

Ställ de snygga kokböckerna i en vacker hylla. Eller låt själva hyllan stå för inredningen som ett stilleben på väggen.

hyresrätt kök

Foto: Rum21

9. Låt mattan sticka ut

Antingen kan mattan dölja ett mindre populärt golv eller fungera som en färgsprakande inredningsdetalj. Det blir mjuk och skönt för fötterna under matlagningen också!

kök hyresrätt

10. Måla om köket i din hyresrätt

Tänk att ett litet byte av färg på väggarna kan göra så mycket. Matcha köksmöblerna därefter – eller gör precis tvärtom och bryt av.

kök hyresrätt

Vad får jag göra med köket i min hyresrätt?

Exakt vad du får göra i just din hyresrätt kan variera då alla hyresvärdar inte har samma regler. Lägenheten ska vara i ursprungsskick när en ny hyresgäst flyttar in. Om du gör en förbättring borde det bara vara positivt, men vid en större förändring bör du höra med din hyresvärd en extra gång.

Det här får du oftast göra utan att fråga din hyresvärd:

  • Sätta upp hyllor
  • Kakla
  • Måla och tapetsera
  • Byta skåpluckor
  • Sätta in eller byta ut vitvaror

Du får själv bekosta och sätta in diskmaskin, spis eller byta ut dina vitvaror. Vitvaror som redan finns i lägenheten från början ska hyresvärden underhålla och reparera.

Det här är inte tillåtet eller kräver hyresvärdens godkännande:

  • Riva fast köksinredning och sätta upp annan
  • Montera eller byta köksfläkt
Källa: Hem och hyra

 

unnamed

brodin-kurs

Går du i säljtankar? Testa Homestyling!

• Följ med när Andrea Brodin stylar ett boende inför försäljning.
• Du får checklistor på vad du ska göra – rum för rum.
• Bästa tipsen kring möblering, inredning och sista-minuten-knep.
(Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)
Klicka här eller på bilden för att komma till kursen! 
NUVARANDE 10 smarta tips på hur du får ett personligare kök i en hyresrätt
NÄSTA 8 härliga Ernst-citat som räddar vilken situation som helst