Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Tulpaner – 21 fakta alla som älskar tulpaner borde känna till

Tulpaner, som så starkt kopplas samman med Holland, är också svenskens absoluta favoritblomma som slår både hyacint och pion med hästlängder. Men visste du att Ingmar Stenmark fått en tulpan namngiven efter sig? Det och mycket annat om tulpanlökar och tulpansorter får du veta här. 

Foto: Copyright: Natalia Van Doninck

1. Tulpanen (Tulipa på latin) är en liljeväxt mer ursprung i mellanöstern. Namnet tulpan kommer från det persiskans dulband som betyder turban.

2. Redan på 1200-talet hyllades tulpanen av persiska poeter. Tulpanen omnämns i turkiska platsnamn som Laleli (tulpanplatsen) och Laleli gecidi (tulpanpasset).

3. Inom det Osmanska riket (1300-1900) förekom tulpanen tidigt som motiv på kakelplattor och textilier, gravstenar, bönemattor och väggmålningar.

4. Man vet inte exakt vem som förde in tulpanen i Europa, men en fransk forskningsresande vid namn Belon, sägs vara en av dem. Historien berättar att tulpanen skulle ha fått sitt namn genom ett missförstånd. Belon såg en man med tulpaner instuckna i sin turban och frågade tolken vad det var för blomma. Tolken trodde att han menade turbanen (tulband på turkiska).

Foto: iStock

5. Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första som dokumenterade tulpanodling var Olof Rudbeck d.ä. som tog med sig frön och lökar från en resa till Holland. 1685 hade han 38 olika slags tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala.

6. Tulpanen ligger ohotad på första plats som Sveriges absolut populäraste blomma.

7. Den svenska tulpansäsongen börjar i samband med tulpanens dag den 15 januari och håller på fram till påsk. Under denna perioden konsumerar vi runt 130 – 140 miljoner tulpaner, som per capita till och med slår tulpanlandet Holland.

Foto: Copyright: Natalia Van Doninck

8. I slutet av 60-talet började tulpaner säljas i buntar i livsmedelsbutikerna.

9. Man beräknar att det finns ca 7000 registrerade tulpansorter och dessa delas in i nio olika gruppbeteckningar.

10. De flesta tulpanerna drivs fram i svenska växthus. Däremot importeras själva tulpanlöken från Holland. I Holland har man perfekta jordar och klimat för att odla löken och svenska trädgårdsmästare är goda yrkesmän som tar väl hand om drivningen här hemma.

11. Under finanskrisen i Holland på 1600 talet betingade den mest populära tulpanlöken, den polkarandiga ”Semper Augustus” så mycket som 120 000 kronor (att jämföra med ett kanalhus som vid samma tid betingade ca 40 000 kr).

12. Ofta döps tulpaner efter kända personer. Flera svenskar har fått tulpaner uppkallade efter sig, t.ex. Abba dubbel röd, Princess Victoria röd-vit och Ingmar Stenmark rosaröd.

13. Många konstnärer och textilkonstnärer har inspirerats av tulpanens vackra former, allt från Josef Francks tulpantapet till Ulrika Hydman-Valliens världsberömda glaskonst.

Foto: Copyright: Natalia Van Doninck

14. Undvik att ställa tulpanerna nära frukt som avger etylengas, till exempel gröna äpplen. Detta påskyndar tulpanernas åldrande.

15. Det finns över 100 olika vilda arter av äkta tulpaner och otroligt många hybrider eller varianter på tulpaner. De flesta vilda sorterna finns i Asien i och kring Kazakstan.

Foto: Diane Labommbarbe

16. Neotulpaner är förvildade tulpaner som bland annat förekommer på Gotland, och blommar sent.

17. Under 1800-talet introducerades Darwintulpaner av den holländske plantskoleägaren Krelages och från dessa härstammar våra viktigaste sorter.

18. Enligt blomsterspråket betyder gul tulpan ”Hopplös kärlek”, medan röd tulpan är en kärleksförklaring.

19. Tulpaner finns i alla färger utom blått.

20. ”Monte Carlo”, ”Abba”, och ”Leen van der Mark” är de tre populäraste sorterna i Sverige.

Foto: iStock

21. Det tar mellan 15 och 20 år att förädla fram en ny tulpan till försäljning. Oftast korsas två sorter och frö från avkomman odlas sedan till lök som drivs i blom, detta tar ungefär sju år. Om man har tur och får fram en fin sort måste löken förökas och slutligen finna sin väg till respektive land för att där odlas upp till försäljning, vilket tar ytterligare 10 år. Tulpanen bör behandlas med respekt med andra ord!



Källa: odla.nu, blomsterlandet.se, blomma.eu, alverbacks.se, wikipedia.org

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Mer blommor på Sköna hem

15 olika sätt att arrangera dina tulpaner

19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

15 fakta alla som älskar hortensia borde känna till