Det är nu bevisat att det finns en skillnad i vilket kön som är både snabbast och bäst på att montera Ikea-möbler. Det har ett norskt forskarteam kommit fram till (och nej det är ingen norgehistoria...).  

montera_ikea_mobler

Det är svårt att inte uttrycka sig diskriminerande här, men om du verkligen vill att montering av nya ikea-möbler ska gå undan (samt bli korrekt utfört) så ska du ta hjälp av en man.

Men vi tar det från början.

Petra Hesser, HR-chef på Ikea har enligt uppgift påstått att kvinnor är bättre på att montera Ikea-möbler. Hon stödjer sitt antagande på att kvinnor tenderar att läsa manualer bättre än män, och därmed har en fördel i själva monteringen. Detta tog ett team norska forskare avstamp i när de genomförde en studie kring montering av möbler vs kön.

LÄS OCKSÅ: 17 saker du inte visste om Ikea (därför blev paketen platta)

Petra Hessers påstående visar sig dock inte stämma. En norsk studie från Tromsö Universitet har gått på djupet med det här med att sätta ihop Ikeamöbler givet olika förutsättningar. Och resultatet visar sig vara till männens fördel, både när det kommer till hur snabbhet och noggrannhet.

 

I studien ingick 40 män och 40 kvinnor som fick i uppgift att montera en rullvagn från Ikea. Hälften i varje grupp fick instruktionerna till rullvagnen, och hälften fick klara sig utan instruktioner.

Och resultatet?

Både männen med manualer och utan manualer vann ganska överlägset, både i tid och korrekt utförande. För männen med manualer tog det i genomsnitt 22,48 minuter att montera rullvagnen, och för kvinnorna 23,56 minuter.

Den gruppen som fick montera ikea-möbeln utan instruktioner tog det 4,5 gånger så lång tid för kvinnorna som för männen som monterade en minut långsammare utan manual.

Fakta Ikea-möbler

– Gillis Lundgren står bakom konceptet med Ikeas platta paket. Ur ren frustration föddes idén när Gillis inte fick in sitt bord Lövet i bilen och sågade av benen. Ingvar Kamprad gillade idén och resten är historia.

Bokhyllan Billy som funnits i Ikeas sortiment sedan den kom 1979 är en av Ikeas mest kända och absolut populäraste varumärken.

– Ikeas populära möbelserie PS-kollektionen har fått sitt namn av förkortningen PS – Post Scriptum.

– Ikea är så känt så att det vedertagna uttrycket Ikea-hacks används globalt.

LÄS OCKSÅ: Enklaste sättet att göra din Billy bokhylla oväntat elegant

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

cecilia-ohrn-byline2

 

NUVARANDE Vetenskapligt bevisat – män är snabbare och bättre på att montera ikea-möbler
NÄSTA Tokig i tulpaner – varje år blommar ett hav av olika tulpansorter i denna trädgård