Att välja bänkskiva till köket är ett av det svåraste (och dyraste) beslutet vid en köksrenovering. Valen är många, det finns bänkskivor i betong, corian, marmor och sten bara för att nämna några. Här är en kort guide med pris, fördelar och nackdelar på de flesta typer av bänkskiva.

Att välja rätt bänkskiva till köket är ett stor beslut. Det är många aspekter som måste vägas in när det kommer till val av bänksiva. Pris på bänkskivan kan vara avgörande, men även stilen, vad passar i just ditt kök? Och inte att förglömma, den praktiska aspekten. Vilken bänkskiva håller längst och kräver minst underhåll? Här har vi listat 9 olika typer av bänkskivor, laminat, rostfri bänkskiva, trä, kalksten och marmor, betong, granit, corian, mosaik och bänkskiva i glas.

9 olika bänkskivor – pris, fördelar och nackdelar

1. Bänkskiva i laminat

Pris: Jämfört med andra typer av bänkskivor så är en bänkskiva i laminat ett billigt alternativ.

Fördel med laminat: Billigt, men kan ge illusion av ett dyrare material. Tåligt. Då priset är relativt lågt, är det något för den förändringsbenägna.

Nackdel med laminat: En bänkskiva i laminat är fuktkänsligt i skarvarna, åldras inte vackert.

Inredningsstil som laminatbänkskiva passar i: En bänkskiva i laminat passar i alla kök beroende på vilken typ av laminatskiva du väljer. Perfekt om du vill komma undan med en hyfsat billig bänkskiva.

2. Bänkskiva i sten – kalksten och marmor

Pris: En bänkskiva i marmor och kalksten är dyrt.

Fördel med marmor och kalksten: Både kalksten och marmor är vackert, tidlöst och neutralt, vilket gör att en bänkskiva i marmor eller kalksten passar de flesta inredningsstilar och övriga färgval i köket. Både kalksten och marmor tål värme. Dock är det av yttersta vikt att impregnera bänkskivor av marmor och kalksten för att de ska stå emot diverse spill av olika vätskor.

Nackdel med marmor och kalksten: Marmor och granit är känsliga för syror (vinäger, vin och citron tillexempel), kan bli naggat av vassa/hårda föremål. Hårt material, porslin och glas kan gå sönder om man tappar mot skivan.

Inredningsstil som en bänkskiva i marmor eller kalksten passar: Både marmor och kalksten är neutrala och oftast ljusa vilket gör att dessa bänkskivor passar till de flesta stilar och färger. Det man kan tänka på är att inte välja en blank marmor till högblanka luckor, det är alltid fint med kontraster.

3. Bänkskiva i sten – granit

Pris: En bänkskiva i granit är dyrt, dock prisvärt över tid då en bänkskiva i granit i princip håller för evigt.

Fördelar med granit: Rent utseendemässigt är en bänkskiva i granit stilren, klassisk och elegant. Rent praktiskt är granit ett mycket hårt och tåligt material som står pall det mesta. Granit har dessutom lång livstid.

Nackdelar ned granit: I och med att granit är ett hårt material så finns risk att glas och porslin kan gå sönder om du tappar det på bänkskivan. En bänkskiva i mattslipad granit kan bli repigt.

Inredningsstil som en bänkskiva i granit passar: En högglansig granitskiva ger ett lyxigt intryck, och den blanka skivan mot högglansiga skåpluckor kan kännas modernt och nästan lite futuristiskt. Svart granit i ett bistrokök passar alldeles utmärkt.

4. Bänkskiva i rostfritt

Pris: Standarddiskbänkar i rostfritt är relativt billiga, specialdesignad däremot dyr.

Fördelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri bänkskiva är klassisk, tålig och tidlös, och en rostfri bänkskiva från till exempel Ikea är ett billigt alternativ.

Nackdelar med en bänkskiva i rostfritt: En rostfri yta kan lätt bli repig, och i värsta fall bucklig om man placerar heta grytor på bänken.

Inredningsstil som en bänkskiva i rostfritt passar: Standardskivan passar i alla kök, den är tidlös och stiloberoende. Väljer du en designad bänkskiva passar den med fördel i ett modernt minimalistiskt kök, men även i ett bistrokök. Stora ytor med rostfritt för tankarna till ett industrikök.

5. Bänkskiva i trä

Pris: Varierande beroende på träslag, kvalitet och tillverkare – där allt från prisvärt till dyrt förekommer.

Fördelar med en bänkskiva i trä: En gedigen bänkskiva i trä är hållbart och tidlöst, som mjukar upp och ger ett varmt intryck i köket. Träet åldras vackert och är hållbart i längden om bänkskivan sköts.

Nackdelar med en bänkskiva i trä: Trä kan vara känsligt för fläckar och fukt. En bänkskiva i trä kräver ett visst underhåll för att hållas snyggt.

Inredningsstil som en bänkskiva i trä passar: En bänkskiva i ett neutralt träslag passar i de allra flesta kök, väljer du en valnötsskiva blir stilen mer modern och exklusiv.

 6. Bänkskiva i betong

Pris: Gjuter du din egen skiva får du ner priset rejält, annars är en bänkskiva i betong dyrare än man kan tro.

Fördelar med en bänkskiva i betong: Betong tål värme och de flesta vätskor (om du är noga med underhåll, bänkskivan måste impregneras), dock är betong i sig rufft och oftast inte helt perfekt, så lite fläckar här och där är inget att bry sig om.

Nackdelar med en bänkskiva i betong: Betong ger en hård bänkyta som gör att porslin och glas kan gå sönder. Betongytan kan bli repig och fläckas av vätskor med syra, som vin och vinäger.

Inredningsstil som en bänkskiva i betong passar: En bänkskiva i betong kan fungera som en läcker kontrast i ett kök där man annars inte hade väntat betong. Våga blanda material, och våga bryta av det perfekta med den icke perfekta betongen.

7. Bänkskiva i corian (komposit)

Pris: Dyrt.

Fördelar med en bänkskiva i corian: Corian erbjuder stora variationsmöjligheter, det finns nästintill oändligt med färger och utföranden. Bänkskivan tillverkas i ett stycke utan skarvar vilket gör att du kan designa din bänkskiva precis som du vill. Corian tål de flesta vätskor.

Nackdelar med en bänkskiva i corian: Corian är känslig för varma grytor och vätskor med syra. Kan bli repig, men dessa kan till viss del slipas bort.

Inredningsstil som en bänkskiva i corian passar: Corian är något för dig som vill bestämma helt hur din bänkskiva ska se ut och vara formad. Corian känns modernt, slimmat och stilrent.

8. Bänkskiva i kakel eller mosaik

Pris: Beror på val av kakel/mosaik.

Fördelar med en bänkskiva i kakel: Kakel ger stora variationsmöjligheter, kakel tål värme och de flesta vätskor.

Nackdelar med en bänkskiva i kakel: Kakel kan spricka och det utsätts för hög värme och det kan vara svårt att hålla rent i fogarna.

Inredningsstil som en bänkskiva i kakel passar: Kakel passar i alla kök beroende på vilken typ av kakel/mosaik du väljer. Väljer du vitt kakel som ovan blir det lite bistrokänsla över det, väljer du marockanskt kakel blir det en orientalisk touch. Det kan också kännas lantligt franskt med en kaklad bänkskiva.

9. Bänkskiva i glas

Pris: Prisvärt.

Fördelar med en bänkskiva i glas: Glas går att få i många olika färger och mönster, kan dessutom kombineras som stänkskydd. Glaset är mycket tåligt mot värme och nötning, samt väldigt lättskött.

Nackdelar med en bänkskiva i glas: Glaset kan repas.

Inredningsstil som en bänkskiva i glas passar: Glas passar i ett modernt och stilrent kök.

Bildkällor: dosule.com, baltictoboardwalk.blogspot.com, remodelista.com, myunva.com, diyhomefit.co.uk, bokehcine.com, mattersoftaste.wordpress.com, cindydavishomes.com, houzz.com

Läs också:

Tänk på detaljerna – 13 diskbänkar som gör skillnad

Det perfekta kaklet till lantkök eller franskt bistrokök

Välja trägolv – här är proffstipsen

17 snygga industrilampor till köket – alla under 1000 kr

 

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

NUVARANDE Vilken bänkskiva ska jag välja – här är guiden (pris, nackdelar och fördelar)
NÄSTA Så ska du möblera ditt vardagsrum för bästa resultat – 5 tips att tänka på