Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Har du koll på farliga sopor? – dessa 4 ska direkt till en återvinningscentral

En återvinningscentral gör ett viktigt jobb för vår miljö. När avfallet väl är på plats det vill säga. Din uppgift är att ta dit det (även om vissa större saker som kyl och frys hämtas av vissa återvinningscentraler). Har du koll på farligt avfall? Gör dig själv och miljön en tjänst, börja sortera och kör direkt till närmste återvinningscentral!

Det här med att sopsortering. Alla kanske inte har möjlighet att göra det så noga som föreskrivs. Men, börja då med det absolut viktigaste: Farligt avfall. Det finns egentligen inga förmildrande omständigheter när det kommer till ett gemensamt ansvar kring vår miljö.

Farligt avfall som ska direkt till en återvinningscentral är till exempel medicin, glödlampor, allt med inbyggda batterier, lim, färg, nagellack och hårspray.

Börja med att vara konsekvent och ta det farliga avfallet till en återvinningscentral. Sedan är det lätt att ta nästa steg, att börja återvinna metallburkar, värmeljusbehållare glasburkar, schampoflaskor, mjölkkartonger och pappersavfall.

4 sorters sopor som ska direkt till en återvinningscentral

1. Elavfall

Hit räknas allt som har inbyggda batteri eller elsladd. Men visste du att även lysrör och framför allt glödlampor räknas som elavfall? Lågenergilampor och lysrör innehåller kvicksilver, ett av de farligaste gifterna som finns. Allt elavfall skall till närmste återvinninscentral. Lösa batterier kan dock lämnas i batteriholkar som brukar finnas vid lokala återvinningsstationer.

2. Kemikalier

Exempel på kemikalier från ett vanligt hushåll kan vara olika former av bekämpningsmedel, spillolja, lösningsmedel, hårfärgningsmedel och starka rengöringsmedel. Det är viktigt att kemikalierna inte blandas och att de lämnas in i sin förpackning för att kunna tas om hand på rätt sätt. Har man inte kvar förpackningen måste den nya förpackningen märkas med innehållet, allt för att hanteringen ska bli korrekt. Kemikalier som kommer ut i naturen kan vara farligt för både människor, djur och natur. Tänk på att även tomma, torra behållare ska lämnas till återvinningscentralen.

3. Läkemedel

Läkemedel får aldrig spolas ner i toaletten. Reningsverken är bra på att filtrera vårt vatten, men skadliga ämnen från läkemedel rår man inte på. Man kan hämta speciella påsar på apoteken för överblivna läkemedel, dock ska starka mediciner och kvicksilvertermometrar alltid lämnas på närmaste återvinningscentral.

4. Målarfärg, lim och lack

Tomma nagellacksbehållare och sprayflaskor ska lämnas till återvinning, detsamma gäller för rester av målarfärg, impregneringsmedel, lim, fernissa, spackel och liknande. Dessa produkter innehåller ofta lösningsmedel och andra ämnen som kan skada miljön. Tänk på att alla behållare ska vara noga uppmärkt med innehållet så det tas om hand på rätt sätt.

Vill du veta mer om återvinning? Läs mer hos sopor.nu.

För att hitta din närmaste återvinningscentral, googla din ort samt "återvinningscentral" eller "återvinning".

LÄS OCKSÅ: Så fixar du snygg och praktiskt källsortering i hemmet
LÄS OCKSÅ:
39 enkla knep som förnyar ditt kök