Att renovera ett kök medför ofta en hög kostnad, just därför är det så viktigt att resultatet verkligen blir det du förväntar dig. Oavsett om du renoverar ditt kök själv, eller tar in hantverkare är här några ovärderliga tips att ta med dig!  

Missa inte dessa 14 extra smarta tips om du ska renovera ditt kök!

renovera_kok

1. Smarta lösningar för elkontakter

Tänk på att det alltid behövs fler elkontakter än man tror. Fundera också i ett tidigt stadium noga ut var elkontakterna behöver sitta. Var i köket behöver du belysning? Var i köket kommer du använda eldrivna apparater? Elkontakter är inte de vackraste detaljerna i köket, så tänk också på vilken typ av elkontakter du vill ha för att de inte ska sticka ut för mycket, alternativt om du vill se en finare elkontakt som en detalj i köket. Elkontakter som går att dölja i inredningen som den nedan, kan vara ett smart val.

2. Funktionella detaljer i köket

Det är detaljerna som gör det helt klart. Som denna arbetsyta med integrerat sopnedkast är hur smart som helst! Det går att göra på många olika sätt, som här, en skärbräda i en låda som leder rakt ner till komposten. Det går även att göra ett hål direkt i arbetsytan och därunder ha sopkorgen. Det är bara din egen fantasi som sätter stopp för hur resultatet kan bli.

3. Förvaring i köket

Tänk noga igenom allt som behöver förvaring i köket. Dold förvaring för sådant som du inte vill ska synas i köket, samt kanske öppen förvaring för annat.

4. Arbetsytor

En sak är säker i ett kök, man har alltid för lite arbetsytor. Men å andra sidan finns ju oftast en begränsning på hur mycket arbetsytor man verkligen kan ha i ett kök. Därför är detta tipset extra bra: Extra arbetsytor som kan plockas fram vid behov.

5. Extra smarta arbetsytor

Här ett exempel på extra arbetsyta som samtidigt är dold förvaring. Om man ändå ska ha underskåp så kan man passa på att göra vissa av dem mobila.

6. Dubbelho

Lagar du mycket mat och är många i familjen kan det vara en bra idé med en extra ho.

7. Skafferi

Ett skafferi är det ultimata sättet att skaffa sig en stör mängd dold förvaring. Finns det plats för ett skafferi när du renoverar ditt kök? Det är definitivt värt att avsätta plats för ett skafferi. Det valet kommer du garanterat inte ångra!

8. Platsbyggt kök

Ett platsbyggt kök behöver inte bli dyrare än ett kök med färdiga moduler. Är du kreativ så kan du skapa dig egna lösningar, alternativt att du gör det tillsammans med din hantverkare. Köket nedan som verkar vara helgjutet i betong är både kreativt, praktiskt och mycket personligt.

9. Kryddförvaring

Kryddburkar ska inte förvaras i fläktskåpet eller ovan spisen som verkar vara allmän praxis i alla fall i lite äldre kök. Kryddor ska förvaras mörkt för att behålla arom och smak. Ska du renovera ditt kök, planera in förvaring för kryddorna direkt. Kan ses som en obetydlig detalj, men allt som kan planeras in så tidigt som möjligt gör arbetet med köket enklare och resultatet bättre.

10. Planlösning

När du ska renovera ditt kök, kika på hela planlösningen för huset. Hur ser planlösningen ut hos dig? Vilka rum ligger närmast köket? Finns det någon vägg som kan slås ut eller tas upp till exempel? Se skafferipunkten ovan. Bara din egen fantasi (och planlösningen förvisso) sätter gränser för hur smart just ditt kök kan bli. Dessa luckor i exemplet nedan går vidare till garaget, för källsortering. Så smart!

11. Köksö

Har du möjlighet att rita in en köksö i ditt nya kök, gör det! En köksö ger så många fördelar, bara för att nämna några: Extra arbetsyta, extra förvaring och på köpet får man en social plats i form av kökets nav där man gärna samlas av olika anledningar.

12. Ugnens placering

Tänk utanför boxen när det kommer till ugnen. Av bara farten brukar ugnen som vanligt ritas in i marknivå. Men har du tänkt på hur många tunga plåtar du drar ur ugnen som skulle bli så mycket enklare om ugnen var placerad högre upp? Och hur ofta du sätter dig på huk för att se hur det går där i ugnen? Att placera ugnen högre upp har många fördelar. Plus att det ser rätt proffsigt ut!

13. Micron

Micron är inte den vackraste detaljen i köket, det kan vi vara överrens om. Dölj micron bakom en skåplucka, alternativt placera den i ditt blivande skafferi! Men oavsett, glöm inte att rita in micron i din nya köksritning, annars finns risk för att den hamnar på bänkytan där den bara tar upp onödig plats. Tips: En bra plats för micron är i ögonhöjd.

14. Förvaring i lådor

Förvaring i lådor istället för högskåp ger ett luftigt och praktiskt kök. Mycket mer än du tror kan förvaras i lådor.

Bildkällor: vedum.se, decorpad.com, shelterness.com, topinspired.com, bhg.com, buzzfeed.com, remodelista.com, servicecentral.com.au, kitcall.com

Mer om köksrenovering

10 värsta misstagen när du planerar ditt nya kök

5 absolut vanligaste misstagen när vi ritar köket själv

16 rustika kök – köksinspirationen du behöver

 

 

 

 

 

 

 

 

NUVARANDE Renovera kök – här är 14 tips du inte vill vara utan om du går i renoveringstankar
NÄSTA Husmorsknep mot rödvinsfläckar? vi har testat klassikerna