I annonssamarbete med Plantagen

Odla ätbart – Så lätt fixar du en härlig köksträdgård

Den spirande vårsäsongen är här och det kliar i fingrarna – nu odlar vi vår egen mat. Stylisten och inredaren Ida Carrol ger dig sina bästa tips för en grönskande köksträdgård.

Ida Carrol, stylist och inredare.

Finns det något härligare än färska örter och kryddväxter. De ger en hemtrevlig känsla och så doftar de så gott. Vilka växter är dina favoriter? För att få till en fantastisk köksträdgård, på balkongen, i köket eller på terrassen, börjar du med att plocka ut dina favoriter. Växter som du gillar att ha i maten.

Vilka växter är dina favoriter?
Vilka är dina favoriter? Basilika, oregano eller kanske uppriskande mynta!

Vatten, ljus och kärlek får örterna att trivas

– Vatten, ljus och kärlek är tre ledord när jag odlar kryddväxter, berättar Ida Carrol. Och jag gör det enkelt för mig, köper färska kryddor och planterar om dem i snygga krukor i olika former och storlekar.

Blanda upp örterna med växter i vackra färger som chili eller äggplanta.

Blanda upp örterna med växter i vackra färger som chili eller äggplanta. Vare sig du placerar krukorna i köket, på balkongen eller uteplatsen – se till att de får lagom mycket solljus och var noga med att de aldrig torkar ut.

Kryddväxter trivs bra i kruka på en ljus balkong, altan eller inomhus i ett soligt fönster. Har du en trädgård eller kolonilott är det bara att peta ner kryddväxterna i rabatterna bland blommor och grönsaker.

I ett växthus får växterna de bästa förutsättningarna för att frodas

 

I ett växthus får växterna de bästa förutsättningarna för att frodas – de ger både värme och högre luftfuktighet. För dig som odlar på balkongen eller uteplatsen finns också praktiska miniväxthus.

– På min egen altan får kryddsamlingen bilda ett vackert stilleben. Här skapar en rosmarinbuske, stäppsalvia, persilja och svart basilika en fin scen.

Kärleken då?

– Ja, den kommer automatiskt när jag pysslar med dessa härliga växter och funderar ut bästa receptet på en smakstark salsa verde.

Färg- och smakrik sommarsallad med salsa verde.
När jag dukar för gäster placerar jag krukväxterna direkt på bordet i vackra krukor. Det är kul för gästerna att själva kunna smaksätta maten med färska örter. Det blir också en trevlig snackis, berättar Ida Carrol.

Min somriga sallad

Grönkål
Jordgubbar
Persika
Ruccola
Chèvreost
Citron
Valnötter

Toppa med egengjord salsa verde som du gör 1–3 dagar före servering!

Salsa verde

1 kruka persilja
1 kruka mynta
1 kruka basilika
2 msk kapris
3 st sardeller
2 st vitlöksklyftor
2 dl olivolja
1 nypa socker
flingsalt
svartpeppar
1 klyfta citron

Gör så här: Grovmixa de färska örterna, kapris, sardeller och vitlök med stavmixer eller i matberedare. Blanda med citronjuice och olja. Smaka av med peppar och eventuellt lite socker. Ställ i kylen.

Se filmen om hur du gör Idas härliga salsa verde: