Form – a nomad design studio är, som namnet tyder, inte som vilket skandinaviskt inredningshus som helst. Josefine Olsson bakom märket inspireras inte bara av Vietnam i sin design, utan har även ett nära produktionssamarbete med en vietnamesisk minoritetsgrupp som hon delar ett personligt band med. Handla hennes magiska lampor här hos Sköna hem – de finns i ett ytterst begränsat utbud och är helt unika.

Scrolla nedåt för att handla direkt i artikeln, klicka på plusset i bild eller på produkterna för att handla.

Josefine, vad står ”a nomad design studio” för?

– Jag valde det namnet eftersom jag flyttat runt så mycket. Från Stockholm till London till Vietnam. Just Vietnam har mitt hjärta fastnat för, och jag blev kvar där i fyra år. Idag produceras vår lampa Wish och cykelväskan Pako i Quang Tri-provinsen på gränsen till Laos, av arbetare som tillhör en minoritetsbefolkning som heter just Pako.

”Skandinavisk design behöver lite utländska influenser”

Inspireras du av Vietnam i din design?

– Absolut. Jag inspireras av alla platser jag reser till, men särskilt Vietnam har influerat mitt skapande. Lampan Wish till exempel är inspirerad av rökelserna som hänger i Pagoderna, som är en asiatisk religös byggnad. I Vietnam skriver man ned en önskan och har en ceremoni kring denna. Sedan tänder man eld på rökelsen som brinner i 30 dagar. Nu när jag är tillbaka i Sverige kan jag sakna enkelheten och det ”skitiga” i Vietnam. Man löser ofta saker på ett enklare sätt där, allt behöver inte vara så komplicerat. Det behövs lite utländska influenser i skandinavisk design!

lampa-wish
Den handgjorda lampan ”Wish” finns i ett ytterst begränsat antal och säljs här hos Sköna hem. Lampan i bild är den mindre varianten. Klicka på plusset i bild eller direkt på produkterna för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

form-1

Hur grundades idén om märket?

Form - a nomad design studio

Josefine med sina vänner i Vietnam.

– Idén föddes redan när jag pluggade på Central Saint Martins i London, när jag gjorde mitt slutprojekt. Redan då ville jag vara involverad i produktionen. Jag träffade minoritetsgruppen som jag samarbetar med genom en holländsk organisation som heter MCNV. Det känns fantastiskt att kunna lyfta minoritetsgruppen Pako och deras hårda arbete. Det är vi som producerar och säljer som har det största ansvaret när det kommer till tillverkning: för att konsumenten köper i slutändan det man gillar. Och för vår del är det snygga och schyssta produkter som gäller.

shopping faktaruta vit
”Mix-matcha gärna för en personlig inredning”

 

Till vilken inredning passar er design?

– Det är väldigt blandat. Lampan Wish passar till exempel till såväl det moderna och ”ekiga” som det finns mycket av i Sverige, men den funkar lika bra till det vita och rustika. Jag tycker inte man behöver följa särskilda inredningsregler, utan snarare utgå från sin egen smak och det man gillar. Blanda gärna olika stilar – det gör inredningen personlig.

lampa-wish

Till vänster syns lampan i den mindre varianten, till höger den större. Klicka på plusset i bild eller direkt på produkterna för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

form-1

NUVARANDE Lampan Wish fångar rummets blickar – handla ditt handgjorda exemplar här
NÄSTA 9 fina ljuslyktor som sätter stämningen utomhus i sommar