Ägarna till lägenheten hade tusen idéer till sitt hem, men lyckades inte själva förverkliga sina planer. Först med hjälp av en inredare tog drömmarna form. Och det tidigare vita hemmet blev grått – i palettens alla nyanser.

Ytterdörren i djuprosa ton, NCS 3055 R 30 B, och blågrå väggar i nyans NCS S 5502-B. I nischerna till höger finns plats för skor och ytterkläder.

hall_morka_vaggar

Den vita bröstningen – en strukturtapet med trälist – leder in från entrén, det gamla furugolvet förenar. På hyllmöbeln Tati, Asplund, en stor kruka från Posh living, och trähand, Hay. Målning av Jannika Hernelius.

LÄS OCKSÅ: Enkelt möter mörkt och mässing (hemmet som förenar två inredningsstilar)

hall inspiration

Det rymliga köket med ny köksvägg och specialbeställda fronter i färg NCS 6005-G 50 Y, i kombination med inskjutna skåp med trärena luckor i askfanér. Taklampor från Pholc och på väggen belysning från Tom Dixon. Runt bordet, från Folkhemmet, står Thonets mesta klassiker, världens genom tiderna mest sålda stol, inköpta från Homeline. Matta från Knut. Rakt fram utgång till gården, och till vänster, innanför glaspartiernas smidda ramverk, finns det lilla tv-rummet. I fönstret en piedestal för krukor, från Brandstationen.

kök köksinspiration

Det lilla tv-rummet, vägg i vägg med köket, med heltäckningsmatta från Ogeborg, och specialbyggd soffa i vinkel. Soffbord av Thomas Sandell och Mattias Stenberg för Asplund, lamporna från 20-talet av Bernard-Albin Gras, från DCW éditions. På skåpet ett skulpterat fågelkranium, Posh living, och vaser, Tjugoniodee. Målning av Jannika Hernelius.

vardagsrum mörka väggar

I sovrummet har ett nytt listverk byggts upp, allt målat i Alcros kulör Fado. Sänglampor, Lightwork, pläd, Ceannis, matta, Tjugoniodee. Äldre sideboard i teak med rökfärgad spegel som toppskiva, porslinshuvud från Brandstationen liksom herrbetjänten. I taket Sarafattis lampklassiker, målningar av Jannika Hernelius.

sovrum mörka väggar inspiration

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag du gör när du ska välja väggfärg

Den här färgsättningen, den hade vi aldrig vågat oss på, säger Mattias Brockert när han visar runt i lägenheten i Vasastan i Stockholm.

Det som vid första anblicken ser mörkt och dovt ut rymmer i själva verket en sofistikerad palett av varma toner. Med minst tre nyanser av grått och lika många av grönt. Därtill vitt samt en ”lipstickrosa” ytterdörr.

I Mattias och hustrun Jasnas värld var det tidigare bara stockholmsvitt som gällde och det, konstaterar han i dag, hade blivit sååå tråkigt.

– Vi flyttade in 2003 och har alltid haft ett jätteintresse av inredning. Så under åren har vi testat att måla om, bygga möbler, tapetsera och byta rum … Men inget hjälpte riktigt.

Till slut bestämde de sig för att ta hjälp. Genom tv-programmet Hustoppen hade Jasna fått upp ögonen för Jannika Hernelius och hennes inredningar i företaget C/o Jannika. Inte minst hennes design för Maria Nilsdotters smyckes-butik inspirerade, och kontakt togs.

Redan innan hade Mattias och Jasna börjat bygga upp en pinterestprofil med bilder som svarade mot deras idéer om en framtida förvandling. Bilderna berättade om färger, om platsbyggda skåp, hög bröstning, inbyggda garderober med mera. Ett digitalt moodboard.

Huset de bor i är byggt 1902 och paret ville förstås behålla ursprungliga detaljer som kakelugn, snickerier och stuckatur. Men till det skulle ”hårda saker” adderas – som spröjsade smidda glaspartier, fast inredning och industrilampor.

Nyckelmeningen de bifogade löd: ”industriellt sekelskifte med modern twist”, och med hjälp av det digitala bildbiblioteket började Jannika sitt arbete.

Inledningsvis intervjuade hon ingående familjen om vanor och hur de utnyttjade rummen.

– Beställarens skalle måste alltid plockas, säger Jannika med ett engelskt talesätt, fritt översatt, hon tagit med sig från Australien där hon utbildade sig till inredningsarkitekt.

”Pick someone’s brain”, alltså i det här fallet locka fram det kritiska, det viktigaste.

– Utifrån de samtalen kom vi bland annat fram till att vår familj inte behövde något stort vardagsrum, berättar Mattias. Den nya lösningen, som Jannika tog fram i samarbete med arkitekten Pål Ringborg, resulterade därför i ett litet och mysigt tv-rum i anslutning till köket, som i sin tur blev ett rymligt allrum.

Barnens egna rum är inte särskilt stora, utan mer tänkta för sömn, läxläsning och någon besökande kompis. Atlas och Leja är båda på väg in i tonåren och när någon av dem har flera kompisar på besök kan de utnyttja tv-rummets soffa och köket, medan föräldrarna drar sig undan till sitt sovrum. Det är i sin tur rymligt med plats för läsfåtöljer och med avskilt badrum intill.

– Ja, planlösningen är i dag helt annorlunda, och verkligen optimerad, konstaterar Mattias.

Lägenheten på 107 kvadrat består i dag av tre sovrum och det öppna köket med det boudoirliknande tv-rummet intill. Det senare upphöjt som en liten scen; här låg tidigare ett badrum, men i stället för att bila bort betong och gamla rör valde man ”scenlösningen”.

– Ombyggnaden var inte gratis, men vi var i ett läge där vi antingen skulle flytta eller göra något helt nytt – och spektakulärt! Och vi valde att stanna.

I köket kunde man behålla alla stommar och beställ de bara nya fronter. Och de nya inskjutna överskåpen, från Ikea, förde in trä i det i övrigt grå. Som stänkskydd sitter ett spegelglas vilket dels reflekterar dagsljuset och dels underlättar kontakten mellan den som rör i grytorna och de vid matbordet.

– Riva ut är ett sätt att få förändring, men med ny färg kan man också åstadkomma mirakel, kommenterar Jannika en del av parets mer högtflygande idéer.

I hallen, köket och tv-rummet samspelar nu sju olika kulörer, och till det kommer andra ytor, som mässingssockeln, den läder klädda hyllan, heltäckningsmattan. Vitt är, menar hon, tvärtemot vad som brukar sägas, inte till någon hjälp för att det ska kännas större. Grått däremot passar med alla andra färger och är dessutom lugnare och lyfter fram konst och annat i hemmet.

– Jag älskar all färg, men grått borde vara vår svenska basfärg. I don’t do white …

I lägenheten syns också en del enkla och påhittiga lösningar. När Mattias och Jasna önskade bröstpanel hittade Jannika en tapet med skarp relief som kompletterades med en vitmålad standardlist. Och vips var panelkänslan där.

– Eftersom lägenheten ligger i markplan funderade vi under åren mycket på hur vi skulle få in ljuset. Till slut gav Jasna och jag upp och insåg, att nej, den här lägenheten är inte ljus. Så varför inte acceptera det, och i stället göra den mysig?

Intressant nog är den i dag lika ljus – eller lika murrig – som tidigare när väggarna var vita. Anledningen, menar Mattias, är att man installerat betydligt fler ljuskällor och därtill spegelglas här och där.

Jasna arbetar med homestyling samt personalrekrytering, och hennes populära instagramkonto har fått namn efter ytterdörrens färg: lipstickdoorandmore.

Mattias producerar reklamfilm. Med sin kunskap om ljud och musik har han också sett till att det finns inbyggda högtalare i alla rum, för trådlös uppspelning.

I hemmet har det mesta blivit bättre än de kunde föreställa sig.

– Den viktigaste erfarenheten från renoveringen är att det lönar sig att anlita en utomstående, en inredare som ser saker man själv är blind för, säger Mattias.

Och att vi vågade släppa kontrollen!

Publicerad i Sköna hem nr 6, 2016.

Tex: Dan Gordan
Foto: Pernilla Hed
Arr: Jannika Hernelius

Spara

Spara

Spara

NUVARANDE Inredningen går i industriellt sekelskifte med modern twist (som en knallrosa dörr)
NÄSTA Höstens vackraste garderob