Så väljer du rätt sänggavel till ditt sovrum

Trenden är tydlig, det ska vara en sänggavel i sovrummet just nu. Är du på jakt? Vi hjälper dig att välja rätt sänggavel.

Det finns en uppsjö av olika sänggavlar, även kallade huvudgavlar. Hur ska man välja? Ska komfort gå före design, är det ok att välja en fristående sänggavel och hur hög eller bred ska den vara? Här en liten vägledning i sänggavels-djungeln.

Mjuk sänggavel

Mjuka och sköna att luta sig mot. Ger en ombonad och mysig känsla i sovrummet. Variationerna är oändliga när det kommer till utseendet, tänk tyg, färg och mönster.

Stoppade sänggavlar med knappar är extra hett just nu. På bilden Artwood, sänggavel London i brun sammet, Coast & country.

Sänggavel i läder

En sänggavel i läder ger en modern och maskulin stil till ditt sovrum. Tänk på att läder kan kännas kallt och omysigt när du lutar dig, så et par extra kuddar kan behövas. Sänggavel Ekhamra i Lambadaläder, Kila möbler.

Sänggavel i trä

Beroende på vilken typ av träsänggavel du väljer kan den sätta en lantligt romantisk stil, marin New England-stil, likaväl som en avskalad och minimalistisk Shaker-stil.

Sänggavel i trä, Norrgavel.

Sänggavel i järn

I ett romantiskt shabby-chic-sovrum är järnsängen pricken över i. Leirvik säng med sänggavel, Ikea.

Komfort eller design?

Vad betyder mest för dig, ska det vara skönt och bekvämt eller är du ute efter ett väldesignat sovrum? En stoppad mjuk sänggavel är skönare att luta sig emot än en metall– eller en sänggavel i trä.

Fristående eller fast sänggavel

Om du är på väg att köpa en helt ny säng och samtidigt är ute efter en sänggavel kan det vara en idé att köpa ett helt set på en gång. Allt kommer att matcha och passa från början. Nackdelen kan vara att du blir mer begränsad i ditt val.

Beitstad säng med sänggavel, Ikea.

Väljer du en fristående sänggavel har du mycket att välja mellan. Var dock uppmärksam på måtten, alla sänggavlar kommer inte passa din säng.

York fristående sänggavel, thehome.se.

Vilken storlek?

Höjden på sänggaveln bör passa med hur lång du är. Måtta när du sitter i sängen och känn efter vad som skulle bli bekvämast.

Genom att välja en sänggavel som är bredare än din säng får du en sofistikerad modern look i ditt sovrum.

Andra sätt att skapa en sänggavel

Genom att tapetsera, använda wallsticker eller måla direkt på väggen kan du skapa en billig och personlig sänggavel.

Bildkällor: media.designerpages.com, ivillage.ca, time4sleep.co.uk

Läs också:

Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell

17 knep som får ditt lilla sovrum att se större ut

61 enkla och snabba sätt att förändra ditt sovrum