Tavelväggar har vi sett mycket av, och de verkar inte minska i popularitet. En tavelvägg ger personlighet till ett rum, och den är lätt att ändra genom att byta ut motiven. Men det är mycket att tänka på när det kommer till tavelväggar – vi guidar dig till hur du lyckas med din tavelvägg!

1. Utgå från möbler

Vilka möbler har du att ta hänsyn till i rummet där tavelväggen ska vara? Mät ut en bra höjd på tavelväggen där den lägst kan vara, så tavlorna inte kommer för nära den möbel som kommer vara under tavelväggen, du vill inte att de ska vara i vägen i vardagen. Tänk också på hur bred tavelväggen kan vara i förhållande till möblerna. Om tavelväggen ska sitta över en soffa till exempel kanske det kan vara bra att hålla tavelväggen ungefär lika bred som soffan.

2. Tänk enhetligt

Det händer ofta mycket på en tavelvägg, med motiv i olika färger och storlekar. Så för att få en tavelvägg som känns enhetlig får man tänka så där det går. Det kan vara smart att låta ramarna gå i en eller två färger, och hålla dem ganska diskreta. Enkla, smala ramar passar fint på en tavelvägg. Om man vill ha någon eller ett par mer dekorativa tavlor går det såklart också bra. Allt beror på motiven som ska vara i ramarna, stil på rummet och din smak.

Om man vill att tavelväggen ska vara ännu mer enhetlig kan man ta ett titt på de motiv man vill sätta upp. Hur fungerar de ihop? Är de i alla regnbågens färger, eller går de ungefär i samma färgskala?

3. Blanda typer av verk

För att få en levande tavelvägg kan det vara roligt att blanda de typer av verk man sätter upp. Var inte rädd för att mixa tavlor med posters och foton på din tavelvägg. Du kan också blanda vilken struktur tavlorna har.

LÄS OCKSÅ: 7 saker att rama in istället för konst

4. Blanda storlek

Man får såklart välja själv om man vill att alla tavlor ska vara lika i storlek, men att mixa olika storlekar och former på ramarna är riktigt snyggt. Att ha med en eller två runda ramar bland fyrkantiga och rektangulära är ytterligare en fin detalj på tavelväggen.

5. Lägg ut tavelväggen på golvet

Innan du börjar spika i väggen ska du vara säker på att tavlorna faktiskt kommer sitta så som du vill, och att du tycker att det är snyggt. Du kanske har en bild i huvudet om hur du tänker att det ska bli – men det är ju inte alltid den bilden stämmer överens med verkligheten.

Lägg ut alla ramar, med sina motiv i, på golvet och arrangera dem så som du vill att de ska sitta på väggen. Vill du att det ska vara lika långt avstånd mellan alla tavlor, ska de sitta i samma linje i nederkant eller bara bilda en snygg enhet huller om buller? Det kan krävas mer tid än man tror att lägga ut alla tavlor så det blir helt rätt.

När du bildat en konstellation med alla tavlor – ta kort på den. Sedan är det dags att markera ut på väggen, sätta in spikar och hänga upp tavlorna!

Maxa vinsten när du säljer!

  • 8 filmer där inredaren Andrea Brodin stylar ett hem inför försäljning
  • Checklistor för hur du själv ska göra – rum för rum!
  • Bästa homestyling-knepen: möblering, detaljer + sista-minuten-tips
  • (Kursen funkar lika bra för dig som bara vill få lite fint hemma!)

NUVARANDE 5 saker att tänka på när du ska skapa en tavelvägg
NÄSTA Harmonisk sekelskiftesvilla där detaljerna får ta plats