Visst du att Magnolian är en urtidsväxt som levde för 20 miljoner år sedan. Detta och mycket mer om den sagolikt vackra Magnolian.

magnolia_blommor

1. Magnolia är ett växtsläkte som omfattar 210 olika arter.

2. Magnolia fanns innan det fanns bin, därför är magnolians blommor utvecklade för att bli pollinerade av skalbaggar.

LÄS OCKSÅ: 14 fakta alla som älskar körsbärsblommor borde känna till

3. Magnolian är ett urtidsträd som levde tillsammans med dinousarierna. Man har funnit fossila lämningar av Magnolia acuminata som är 20 miljoner år gamla.

4. Karaktäristiskt för magnolian är att alla blomdelar sitter i spiral, vilket visar på dess primitiva ursprung.

magnolia_blommor2

5. Magnolian och hela dess släkte fick sitt namn 1703, efter den franske botanikern Pierre Magnol.

6. Enligt blomsterspråket står Magnolia för ”Jag söker min lycka i naturen”.

7. Signifikant för Magnolian är att de flesta sorter blommar på bar kvist, det vill säga, blommorna kommer före de gröna bladen.

Flickmagnolior

8. Ann, Betty, Jane, Randy, Pinkie, Ricki, Randy och Susan var åtta kvinnor som 1965 arbetade som sekreterare på en avdelning för växtförädling i USA. När åtta nya magnoliasorter förädlades fram, fick dessa sorter sina namn efter dessa kvinnor, därav ”flickmagnolior”.

Behöver man beskära ett magnoliaträd?

9. Nej, man måste inte beskära ett Magnolia-träd om man inte vill eller om det inte behövs. Men ska man beskära så är det under tiden ”JAS” som gäller, det vill säga, juli, augusti eller september.

10. Magnolians blomknoppar bildas redan föregående sommar, blomknopparna är håriga för att skydda den svällande knoppen från nattfrost under hela våren.

magnolia_blommor4

11. I Japan är magnolian populär som alternativ medicin och sägs bland annat vara avstressande och rampfebersdämpande, motverka gasig mage och menstruationsbesvär, samt bra för hjärta och kärl.

Magnolians härdighet

12. Leonard Messel är en rosablommande hybrid som anses höra till de allra härdigaste av magnoliasorterna. Blommorna tål ner till 5 minusgrader.

13. Praktmagnolian (Soulangeana), trivs tvärt emot den härdiga Leonard Messel trivs endast i zon 1-2. Praktmagnolian blommar i slutet av april vilket gör den extra känslig för nattfrost.

magnolia_blommor5

Magnolia i andra sammanhang

14. Magnolia bakery är ett välkänt bageri med rötter på Manhattan, känd för sina i dubbel bemärkelse söta cup cakes. Sägs ha startat hela cup-cake-vågen.

15. Steel Magnolias (Blommor av stål). Amerikansk film från 1989 om livet, kärleken och sorgen i en småstad i delstaten Louisiana i USA, och med en gedigen rollista av kvinnor som: Julia Roberts, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Sally Field och Daryl Hannah.

Källor: wikipedia.org, edafors.se, odla.nu, vippon.com

LÄS OCKSÅ

21 fakta alla som älskar tulpan borde känna till

23 fakta alla som älskar pelargoner borde känna till

19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

 

 

 

 

 

 

NUVARANDE 15 fakta alla som älskar magnolia borde känna till
NÄSTA Ikea Stockholm 2017 – därför är det lätt att älska den nya kollektionen