Har du problem med skadedjur i din trädgård? Äter rådjuren på dina buskar eller har bladlössen tagit över dina vackraste växter? Vi har listat några riktigt bra sätt att bekämpa ohyran på.

Bekämpa mördarsniglarna

mördarsnigel bild
3 effektiva verktyg för att bli av med mördarsniglarna

Vill du bekämpa de slemmiga mördarsniglarna som invaderat din trädgård? Handla verktygen direkt här i artikeln!

Utrota mördarsniglar med hjälp av en snigelfälla.

Sköna hem driver e-handel med Tipser. Klicka på plusset i bild eller produkterna nedan för att handla, utcheckning sker enkelt med Klarna.

Snigelfallor-1

En slugmaster är ett smidigt verktyg som genom sina spikar plockar upp sniglarna. På detta sätt genom ett knapptryck får du en bekväm hantering och slipper ta i sniglarna. Genom en slugmaster kan du enkelt plocka upp en eller flera samtidigt. Ett annat sätt för att hålla sniglarna borta är att använda sig av en odlingslåda med snigelstaket. Staketet fungerar som ett skydd för blommorna och förhindrar sniglarna från att krypa upp i blomlådan. Snigelfällan är en effektiv lösning som grävs ner i ett hål i marken så att bara ”huset” syns ovan jorden. Plastbehållaren inuti huset fylls med lite öl, vars doft lockar till sig sniglarna. När sniglarna sedan kryper in i huset faller de ner i ölen och kan inte ta sig upp. Eftersom att mördarsniglar gärna äter upp varandra så lockas på så sätt fler sniglar in i fällan. När behållaren blivit full så töms den. Klicka hem verktygen direkt i artikeln!

Bikarbonat

Ett annat knep för att bli av med sniglarna är bikarbonat. Testa att lägga ut bikarbonat, sniglarna hatar nämligen det. Ett effektivt sätt för att hålla sniglarna borta från växterna är att hälla ut en jämn linje bikarbonat runt det i trädgården som sniglarna favoriserar.

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat i trädgården – effektivt till allt från mördarsniglar till utemöbler

Håll rådjuren borta

råddjur i trädgården

Vill du hålla rådjuren borta från trädgården? Då finns det flera olika knep att testa på. Ett av dem kan vara att vattna växterna med ”vitlöksvatten” under sommaren. Den får inte bara blommor och allt annat att lukta vitlök utan tas även upp av växtens rot vilket gör den oaptitlig för rådjuren.

Vill du inte att trädgården ska lukta vitlök så kan du alltid hänga upp cd-skivor i snören. Ljusreflexerna som bildas kommer att skrämma borta djuren.

Bekämpa bladlössen

bladloss

Det finns flera olika trick för att göra sig av med oönskade bladlöss. Ett tips är att man kan spola ner bladlössen till marken med hjälp av en hård vattenstråle. Det gör att lössen inte är kapabla till att klättra upp igen. Dock hindrar det inte att nya ägg kläcks, så bäst är att hålla fortsatt koll. Tänk dock på att det finns vissa växter vars stjälkar lätt bryts av, så den här metoden fungerar inte för alla.

Ett annat tips är att vattna ofta. En uttorkad planta har nämligen en högre koncentration av sockerlösning, något som bladlusen tycker om. Förutom att vattna ordentligt så ge dina plantor även gödning. Har de bra förutsättningar så är de mer motståndskraftiga mot skadedjur.

Håll sorken borta

sork

Det finns olika sätt att sätta en sorkfälla, det sägs exempelvis att sorken ogillar vissa typer av växter. Har du klocklilja eller kejsarkrona i trädgården kan det faktiskt så sorken att flytta. De växterna sägs utsöndra en doft som sorken inte gillar.

Även blomstertobak sägs avskräcka genom sin smak. Lökväxter som bollök, kirgislök, gräslök och vitlök är också bra för att hålla sorken borta. Ett annat tips är att lägga ut kaffesump, snus och peppar – något som sägs vara effektivt mot sorkinvasioner.

Bli kvitt kaninerna utomhus

kanin

Att bli kvitt vilda kaniner utomhus är lättare sagt än gjort. Har de väl satt sitt revir kan det vara svårt att göra sig av med dem. Dock finns det knep som kan fungera. Du kan exempelvis omringa trädgården med ett nätstaket som gärna går ner i marken en bit – för att förhindra dem att gräva sig in under.

Du kan även plantera buskar, exempelvis taggiga rosbuskar eller andra taggiga växter. Kaniner tycker nämligen inte om saker som sticks och gör ont.

Bekämpa getingboet i mörker

getingar

Bästa alternativet är egentligen att låta getingarna vara. Stör de inte dig så behöver du heller inte störa dem. Men vill ju ha bort getingboet utan experthjälp (Anticimex) så finns det saker man kan prova – om man vågar.

Bäst är att slå till mot getingboet när det är mörkt, det är då de befinner sig inne i boet. Använd mörka kläder, långärmat och handskar innan du tar itu med dem. Trä därefter en sopsäck över boet och knyt om, om du vill vara på den säkra sidan så trä över ännu en soppåse. Knyt sedan ihop och stampa på påsen. Ett annat alternativ är att spruta in insektsspray i boets ingångshål, men gör du det så välj att göra det när det är mörkt ute.

Bilder: iStock


LÄS OCKSÅ: Mördarsniglar äter inte allt – här är 15 blommor som lämnas i fred

 

 

skona-hem-onlinekurs-banner

digitala_moodboards_startbild

Lär dig göra en moodboard

I Sköna hems kurs Digitala moodboards på nätet får du:

• Tillgång till tusentals inspirerande bilder.
• Lära dig hur programmet Keynote kan hjälpa dig i inredningen.
• Inredaren Hildur Blad ger dig dina bästa tips!

Välkommen till Sköna hems webbkurs!

villvaramed

NUVARANDE 6 smarta sätt att bekämpa skadedjuren i din trädgård
NÄSTA Så gör du en lyxig midsommarkrans av dina favoritblommor