Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skötselråd för citronträd: Så lyckas du med citrusväxter

Citrusväxter är både snyggt, trevligt och trendigt. Och du kan ha dem både utomhus och inomhus.

Tar du väl hand om dem kan de leva i flera år. Men när kan citronträd stå ute? När är det dags att flytta in det? Vilken temperatur trivs den i och hur mycket vatten vill den ha? Och kan man verkligen så ett citronfrö i kruka och få ett nytt träd?

Här är alla tips och skötselråd du behöver för att lyckas med ditt citrusträd.

Citrusträd är både dekorativa och vackra, och man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem väl.
Foto: Shutterstock
Blommorna är vita och doftar oftast väldigt gott. Dessutom sätter de frukt året om vilka sedan sitter kvar länge och mognar långsamt.
Foto: Shutterstock

Citrusträd i kruka kommer i många olika sorters arter, vanligast är ändå vanliga citroner och små kumquats. Träden är både dekorativa och vackra, och man kan ha dem i flera år om man tar hand om dem väl. Du planterar om den vart annat år, gamla exemplar ännu mer sällan. Blommorna är vackra, de kommer i mars/april, är vita med rosa undersida och doftar väldigt gott. Dessutom sätter de frukt året om, vilket gör att vattningen är A och O. Detta gör också att den kan både bära frukt och blomma samtidigt. Frukterna sitter sedan kvar länge och mognar långsamt.

Citronträd trivs bra i kruka

Att odla ditt citrusträd i kruka är ett måste, dels för att vårt nordiska klimat inte tillåter att ha det växande på friland i trädgården och dels för att kruka är perfekt för att flytta runt trädet till olika platser beroende på årstid och temperatur. Välj en kruka med hål i botten så att plantan slipper stå i vatten.

Hur mycket vatten vill ett citrusträd ha?

En jämn fuktighet oavsett om det är sval vinter eller solig och varm sommar. Låt den ytligaste jorden torka upp mellan vattningarna men håll koll på rötterna längre ned så de inte torkar, det kan nämligen göra så den får svårt att återhämta sig. På vintern kan du ha som mått att vattna en gång i veckan. På sommaren givetvis oftare då träden står ute i solen. Med hjälp av en fuktmätare kan du få exakt fukthalt i jorden.

Näring till citrusträd

Tänk på att frukterna hänger kvar minst ett år innan de är mogna vilket kräver en del näring. Köp speciell citrusnäring och följ doseringen, överdriv inte gödslingen. Jorden bör ha ett lågt pH-värde (sur jord) då trädet får svårt att ta upp järn om pH-värdet är för högt. Medelhavsjord och medelhavsnäring är att rekommendera, det ger trädet bäst förutsättningar för att växa till sig. Ett tips är att ha en speciell vattenkanna till citrusträden med färdigblandad gödsel så det blir enkelt.

Att odla ett citronträd från ett litet citronfrö går utmärkt.
Att odla ett citronträd från ett litet citronfrö går utmärkt. Foto: Istock

Odla citronträd från kärna till planta – så gör du

Precis som många andra växter är bästa tiden att plantera kärnor på våren. Det går dock att odla året runt. Du behöver en ekologisk citron, citrusjord, en kruka, plastfolie och ett gummiband.

Gör så här:
1. Fyll krukan med jord, cirka fem centimeter under kanten, och vattna jorden så att den är fuktig rakt igenom (den ska inte bli genomblöt!).
2. Dela din citron, ta ut kärnorna och torka dem från fruktköttet – men låt dem vara lätt fuktiga. Plantera kärnorna i mitten av krukan och låt halva sticka upp ovan jord.
3. Täck krukan med plastfolie och förslut det med gummiband runt kanten på krukan. Stick små hål i plasten så att det kommer in lite luft. Ställ krukan på en ljus plats och fortsätt fukta jorden så att den inte torkar ut.
4. Inom två-tre veckor kommer ett skott sticka upp ur jorden. Då kan du ta bort plasten. Har du en växtlampa är den perfekt för att ge plantan extra ljus. När citronplantan vuxit till sig är det dags att lyfta över den till en större kruka.

LÄS MER: Frosttåliga blommor – tips på vackra höstplanteringar

Skötsel året runt för citrusväxter:

Våren – dags att flytta citronträdet utomhus:

När frosten är borta mår trädet bra av att få komma ut, på balkongen eller uteplatsen. Nattemperaturen bör dock vara över tio grader och dagstemperaturen över 20. Sätt den i skugga/halvskugga och svep om bladen med en fiberduk i början för att skydda mot den starka vårsolen. När det sedan gått en tid kan ställa trädet i ett soligt och varmt läge. Tänk sedan på att vattna rejält under våren men att den får torka upp mellan vattningarna. 

Citronträdet trivs i utomhusklimat.
Citronträdet trivs i utomhusklimat. Foto: Istock

Sommaren:

Ha den gärna på vindskyddad plats och tillsätt näring (för medelhavsväxter) i vattnet varannan vecka från vår till sensommar. När försommaren kommer bildas doftande och vita blommor och därefter kommer frukterna. Vattna regelbundet, och låt jorden torka upp emellanåt. När sensommaren kommer drar du ned på näringen. Beskära växterna gör man bara om de blivit tunna, glesa eller mist sin fina form. 

Hösten/vintern – tips för att övervintra ett citronträd:

Innan frosten hinner komma lyfter du in växten för sin vintervila. Rengör den noggrant så inga sniglar eller löss kan övervintra i den. Behövs det kan du beskära trädet. Placera trädet inomhus vid ett fönster eller i ett svalt garage eller uterum. Den optimala temperaturen för vintervila är fem till 15 plusgrader och det ska stå så ljust som möjligt. Se också till så den inte står för nära ett varmt element.

Om trädet står svalt ska den ha mindre vatten, men se till så den inte torkar ut. Står den i rumstemperatur ska jorden vara lätt fuktig hela vintern, men var försiktig – det är vanligare att träd drunknar än att de torkar! Gödsla inte mellan september och februari.

När hösten kommer kan du gärna flytta in citronträdet i ett uterum eller garage. Optimal temperatur för vintervila är 5-15 plusgrader.
När hösten kommer kan du gärna flytta in citronträdet i ett uterum eller garage. Optimal temperatur för vintervila är 5-15 plusgrader. Foto: Istock

Varför tappar citronträdet blad? Eller får gula blad?

En förklaring till att trädet börjar tappa en massa blad är för att det kan ha torkat ut. Ser det illa ut kan du beskära grenarna en aning. Kasta det inte, utan ge det en chans att bilda nya blad. Om bladen blir gula eller får gröna ådror kan trädet ha järnbrist. Tillsätt då extra järn. Kom ihåg att alltid vattna med mjukt och rumstempererat vatten. Hårt vatten kan ge upphov till järnbrist.

Beskära/klippa citronträd och ta sticklingar 

Om trädet behöver beskäras kan du passa på när du ska ta in det för vintervila – då tar det också lite mindre plats. Har du grenat som växter nedåt kan du ta av dem. Beskär precis ovanför ett bladveck med riktningen uppåt och utåt från trädkronan. När du klipper ovanför ett bladveck stimulerar det ny tillväxt med en ny gren just där. Klipper du i stället mellan två bladveck så att det lämpas en stump kommer det lätt in röta i trädet. Se upp så att du inte klipper av grenar med blomknoppar och fruktanlag!

Du kan absolut föröka citronträdet genom sticklingar. Spara några kvistar av citronträdet när du beskurit det, och sätt topparna i lite vatten. De bildar lätt rötter och kan snart planteras i nya krukor. Kom ihåg att klippa (inte riva!) bort alla blad utom de två översta, så blir det lättare för sticklingen att försörja kvisten.

LÄS MER: Så får du dina pelargoner att överleva vintern

Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat.
Om du vill ha ett litet, vackert citrusträd som tål varmare och något mindre ljusa vinterplatser kan du gå över till en kumquat. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Superenkla knepet för att odla din egen avokadoplanta

LÄS MER: Lyckas med olivträd – så lyckas du med växten 

Se även: