Ett citronträd är vackert, trendigt och doftar underbart. Nu när våren har kommit är det ett perfekt tillfälle att flytta ut citronträdet på balkongen eller terassen – och odla ett nytt citronträd från kärna.

Så sköter du ditt citronträd:

Citronträd vill helst stå utomhus på sommaren och gärna i varmt soligt, skyddat läge. Ett citronträd mår bäst om det vattnas med kalkfattigt vatten. Duscha trädet regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt.

Ge trädet citrusnäring under växtperioden. Kontrollera att näringen du köper innehåller järn och mangan.

Plantera om ett citronträd:

Använd särskild citrusjord eller gör egen genom att blanda upp planteringsjord med rhododendronjord och sand. Jorden ska ha ett ph kring 5,5-6,5.

Större träd brukar bara behöva planteras om var femte år. Under förutsättning att de tillförts citrusnäring under växtperioden.

Så sköter du ditt citronträd.

Hur tar man hand om ett citronträd på vintern?

Att övervintra ett citronträd hemma i bostaden är inte det lättaste. Det är ofta alldeles för varmt och torrt inomhus och det är därför trädet torkar och tappar bladen.

Försök ordna ett utrymme som är svalt, cirka 10-12 grader, och undvik att ställa trädet nära ett element. Citronträd kan övervintra i ett söderfönster i ett svalt rum. Ger man extra belysning brukar det inte uppstå några problem. Då brukar blad och frukter sitta kvar hela vintern.

Duscha trädet regelbundet för att hålla luftfuktigheten så hög som möjligt. Det är extra viktigt att duscha trädet regelbundet på vintern. Då håller sig luftfuktigheten hög och angrepp av skadeinsekter minskar.

Ska man beskära ett citronträd?

Citrusträd är svagväxande och brukar inte beskäras särskilt hårt. Om du vill beskära är det bra att göra det i samband med att du tar ut det, ungefär i april-maj. Ta inte bort mer än nödvändigt och tänk på att de bortklippta topparna kan användas som sticklingar.

Så sköter du ditt citronträd.

Så odlar du citronträd från kärna:

Den bästa tiden för att odla citronträd är på våren, men det går att odla året om. Det enda du behöver är:

 • En citron
 • Citrusjord
 • En djup kruka, helst en lerkruka med hål i botten.
 • Plastfolie och ett gummiband

Gör så här:

 1. Så sköter du ditt citronträd.
  Fyll krukan med jord till cirka fem centimeter under kanten.
 2. Vattna jorden så att den är fuktig rakt igenom. Se upp så att jorden inte blir genomblöt.
 3. Dela citronen och ta ut kärnorna. Torka bort fruktköttet från kärnorna men låt de vara lite fuktiga. Plantera i mitten av krukan och låt halva kärnan sticka upp över jorden.
 4. Täck över krukan med plastfolie och förslut med gummiband runt kanten på krukan. Stick små hål på plasten så att det kommer in lite luft. Placera krukan varmt, på en ljus plats och fortsätt fukta jorden lite då och då. Den får inte torka ut.
 5. Inom ungefär två veckor kommer du se ett skott komma upp ur jorden. och då kan du bort plasten. Om du har en växtlampa hemma kan du använda den för att ge extra ljus. När din citronplanta växer ur sin första kruka kan du försiktigt flytta över den i en större kruka.

Tips! Din citronplanta behöver mycket ljus och jorden ska ständigt vara fuktig. Beskär bladen om de skulle bli angripna av ohyra.

 

Källa: Odla.nu, Lantliv.com

NUVARANDE Allt du behöver veta om citronträd – från kärna till skötsel
NÄSTA 5 misstag du gör när du städar – som kan göra mer skada än nytta