Mimosa, denna skira kvist med små gula blommor som lyser upp vilken snittbukett som helst får ett uppsving varje vår och påsk. Men, den Mimosa du köper i blomsterhandeln är egentligen inte Mimosa. Förvirrande? Läs vidare!

mimosa

Mimosa, denna härliga lilla kvist med runda väldoftande gula små bollar till blommor som minner om våren har fått ett ordentligt uppsving i år. Tänk ändå att det går trender i allt, även växter. Vi minns trendvarvet med ovanligt dekorativa krukväxter som Sophora prostata, Fjädersparris, Rosenskärm och just nu högaktuella, Elefantöra. För att inte tala om Eucalyptus och Tistel i snittbuketter, och nu alltså Mimosa i densamma.

Men den med gula små bollar kvisten du får med dig från blomsterhandeln är förmodligen inte Mimosa, utan den förvillande lika Acacia.

Men vi börjar med Mimosa. En äkta Mimosa kallas även ”Rör mig ej” och är mer en krukväxt än en snittblomma. Plantan blir runt 40-100 cm hög och är lättodlad i kruka.

Mimosans släktnamn är Sensitiva, och betyder ”ytterst känslig” och bottnar  i att Mimosans blad är extremt känsliga för beröring, så känsliga att de fäller ihop sig om du rör på dem.

mimosa2

Visste du att Mimosa sover om natten! När dagsljuset försvinner fäller växten spontant ihop sina gröna blad. På natten slår även blommornas kronblad ihop sig. Man antar att Mimosa gör detta för att minska värmeförlusten när det blir kallare på natten.

Namnet Mimosa används dock ofta felaktigt inom blomsterhandeln om det snarlika Acacia-släktet. En viss sort av Acacia är näst intill identisk med Mimosa, allt från de gula små blomsterbollarna till bladverket, dock med en stor och tydlig skillnad, nämligen att Acacians gröna blad inte alls reagerar vid beröring på samma sätt som äkta Mimosa. Prova att peta på bladen nästa gång du är i blomsterhandeln för att köpa Mimosa!

Mimosa betyder ”Den stora sköna själ som bor i Dig har sin grund i Din ädla, allvarsamma stolthet” med blomsterspråk.

LÄS OCKSÅ: 15 fakta alla som älskar Magnolia borde känna till

NUVARANDE Mimosa som du köper i blomsterhandeln är förmodligen inte vad du tror
NÄSTA Nyfiken på vårens tapeter? Varsågod, här är det bästa av det senaste!