Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så använder du din gasolgrill rätt i sommar – och undviker katastrof

Låter du gasolbehållaren stå i skåpet under grillen medan du använder den? Då riskerar du i värsta fall en explosionsartad brand i grillen. Tänk på det här när du grillar med gasolgrill i sommar.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Låt aldrig gasolbehållaren stå i din gasolgrill när du grillar i sommar!

Det luriga är att förvaringsutrymmet under grillen passar perfekt för gasolbehållaren, så varför skulle man inte kunna förvara den där kan man tycka. Svaret är enkelt, det kan helt enkelt börja brinna. Och en fettbrand med gas är inget att leka med.

Foto: Ikea Livet hemma

Därför kan gasolgrillen börja brinna

Gasolbehållaren är inte konstruerad för att tåla den värme som uppstår under grillen när du grillar. Värmen gör så att trycket i gasolbehållaren ökar och därmed även explosionsrisken.

För att en gasolflaska inte ska explodera är den konstruerad så att säkerhetsventilen släpper ut gasol för att lätta på trycket. Den extremt brännbara gasen kommer då att sprida sig inne i skåpet och en liten gnista från grillen kan vara tillräcklig för att starta en explosionsartad brand.

LÄS OCKSÅ: En halv rå potatis kommer rädda din grillsommar – så smart!

En korrekt placering av gasolbehållaren är så långt ifrån grillen att det inte kan droppa fett på den. Gasolslangen är vanligtvis runt en meter lång, vilket räcker.

Om du grillar på dagen är det lika viktigt att inte placera gasolbehållaren direkt i solen. Värmen från solen kan i längden öka trycket på gasolbehållaren så att den börjar släppa ut gas för att lätta på trycket.

Kontrollera din gasolgrill inför varje säsong

Kontrollera slangen mellan gasolflaskan och grillen. Om slangen spricker läcker gasolen ut och kan leda till explosion.

Om du böjer slangen och ser att den krackelerat eller har sprickor så bör den bytas.

Hur länge en gasolslang håller beror på hur du förvarar din gasolgrill. Står den utomhus året runt och blir utsatt för solljus, väder och vind så blir slangens levnadstid betydligt kortare än om den står skyddad.

Litar du inte riktigt på böjtestet, kan du med lite såpa och vatten göra ett enkelt test för att se om din gasolslang inte läcker.

Blanda två delar såpa med en del vatten och pensla slangen och båda kopplingspunkterna. Efter det slår du till gastillförseln på gasoltuben så det blir tryck i slangen. Är inte slangen eller kopplingarna helt täta så bildas bubblor där gasen läcker ut.

LÄS OCKSÅ:21 härliga utekök – som får dig att önska sommar året runt

Är du sugen på att bygga ett utekök? Här finns uteköksinspiration både för den som vill köpa ett färdigt och för den som vill bygga ett eget: 21 härliga utekök – som får dig att önska sommar året runt

Grilla tryggt med din gasolgrill i sommar

1. Kontrollera gasolslangen. Gör böj-testet och titta på datumstämpeln. För att kontrollera eventuella läckage, pensla slang och kopplingar med tjockt såpavatten (2 delar såpa och 1 del vatten) och slå på gasoltillförseln. Bubblor visar om och var det finns gasläckage.

2. Placera grillen så att det är minst en meters avstånd till brännbart material på alla sidor.

3. Placera gasolbehållaren en bit bort. Den ska inte stå i grillens förvaringsutrymme under tiden du grillar.

4. Placera inte gasolbehållaren i direkt solljus.

5. Ha locket öppet när du tänder grillen.

6. Koppla från gasolbehållaren när grillen inte är i bruk.

7. Rengör grillen och skydda den med ett överdrag så bibehålls effekten och grillen håller längre.

Nu startar grillsäsongen, denna underbara tid när maten med fördel tillagas på grillen. Det mesta går att grilla, och oftast är det tillbehören som är de bästa!

Foto: Photolyric Stock Productions (Klöpper & Eisenschm

Olika typer av grillar

Träkolsgrill

Klassisk grill där träkol är bränslet, oftast i form av grillkol eller grillbriketter. Bieffekten med en träkolsgrill är mängder av koloxid. En träkolsgrill bör ej användas på platser som saknar mycket god ventilation. Grillar utan lock benämns kolgrill och grillar med lock, brikettgrill.

Engångsgrill

En engångsgrill är ett färdigt paket av kol, tändvätska och galler i en folieform. Grillar du med engångsgrill, glöm inte att ta med dig grillen hem och sopsortera.

Gasolgrill

En gasolgrill är en grill som använder gasol som bränsle och lavasten, eller bockade plåtar, så kallade flavorizers, som värmeutjämnare. Det ger en jämnvarm grillning och ingen aska.

Grillhink

En grillhink är en portabel grill, utformad som en hink. Den är lika smidig till utflykter som en engångsgrill, men klarar av större köttstycken än engångsgrillen.