Äntligen sommar! Nu är det dags att förbereda för en säsong under parasollet, vid poolen, i solen, under äppelträdet, i bersån. Här är naturnära inspiration för ett skönt uteliv!

1. Gör gröna oaser där du vill ha dem, med växter och träd i stora krukor.

uteplats-sang

Lek med perspektiven och skapa en egen trädgård, även där det inte finns någon som på altanen till exempel. Stora krukor går utmärkt att plantera mindre träd och stora buskar i. Ställ krukan på hjul, så kan du även använda mer exotiska växter som inte tål den svenska vintern, och samtidigt rulla in krukan för övervintring.

Längst bak, lönnsumak i ekfat, och närmast klotlönn med treklöver som täcker jorden, och en rödbladig alunrot i låg kruka. Alunrot finns i en mängd olika färger, från ljust gulgrön till mörkröd, och är både tålig och fin att kombinera i flera olika toner.

2. Låt livet flytta ut på altanen när säsongen är den rätta

matilda-k-svensson-bastuhus

Foto: Matilda K Svensson

Foto: Matilda K Svensson

Att sitta stilla och se ut över vattnet som krusar sig lojt – kan det bli mer somrigt? Sköna fåtöljer som går lätt att flytta runt efter behov, en tjock pläd för kvällen och ett bord för pocketbok och kaffekopp, är egentligen allt som behövs för en härlig uteplats.

3. Skir textil på en ställning av bambu skuggar och skapar stämning

utemobler-bambu

Låt Asien inspirera när platsen för lugn och ro ska göras i ordning. Skugga från enkla bomullsvepor på en bambuställning som ramar in soffan – också den i bambu – och kuddar i lavendelton och off-white gör sitthörnan härlig.

4. Ett stadigt långbord i skuggan är både inbjudande och vackert.

uteplats-langbord

Ett rustikt, handhyvlat träbord, rottingfåtöljer och lampor tillverkade av uttjänta fisknät gör stämningen avslappnad och mysig. Ett permanent långbord under tak, om plats finns, sparar besvär med rangliga extramöbler och stolar inför sommarens fester och kalas.

5. Bygg altan runt ett träd – för naturlig skugga

sitta-ute

Står äppelträdet i vägen för altanbygget? Gör som här, bygg runt trädet – och få samtidigt naturlig skugga av lövverket. Kulörta lyktor i trädet gör kvällen extra festlig.

Av: Anna Ekdahl

NUVARANDE 5 uteplatser att längta till – naturliga färger och rotting
NÄSTA Lyxvillan i Singapore – en tropisk dröm bland palmerna