Bästa läget för en bastu – lyxigt bastuhus i New England-stil

På Tynningö i Stockholms skärgård ligger detta lyxiga bastu hus i New England-stil.

Bastun har utsikt mot Stockholms inlopp och fartygen som trafikerar leden

Kortsidan av bastuhuset med uteplats och närhet till klippor och hav.
brygga_bastu_skargard2

Bastuhusets skyddade uteplats.

brygga_bastu_skargard3

Rottingmöbler från Plantagen. Bordet hittade ägaren på föräldrarnas vind.

brygga_bastu_skargard4

Från bastun har man full utsikt över bryggan och vattnet. Golv i granitkeramik, Stonetech.

brygga_bastu_skargard5

Bastun med inredning i askpanel är inglasad för utsiktens skull. Nedersta trappsteget är en utdragen förvaringslåda.

brygga_bastu_skargard6

Uteduschens glasskiva skyddar fasaden.  Dusch, Mora Inxx, handdusch Mora Rexx.

utedusch

Bastubryggan med utsikt över Stockholms inlopp.

brygga_bastu_skargard7

Lena, Mattias och deras döttrar Ella och Märta letade efter en tomt eller ett gammalt hus i närheten av Stockholm, där de kunde bygga sitt drömsommarhus. När de hittade en röd stuga på en tomt med gudomlig utsikt föll de för platsen direkt. De hade massor av idéer att förverkliga.

Familjen ville ha ett sommarhus i New England-stil, anpassat till landskapet, klimatet och familjens behov. En plats där de kunde må bra och ha tid med varandra och vänner.

Den nybyggda bastuhuset vid vattnet följer samma filosofi. Det handlar om en enkel, praktisk och lättskött skärgårdsdesign.

Projektet växte fram i dialog med arkitekt Magnus Wiström, inredningsarkitekt Aprill Wise Spendrup och byggare Artur Sienko från Partur.

Bastun ligger inbäddad bland klipporna intill bryggan, där utsikten över Stockholms inlopp och fartygen som trafikerar leden är som allra bäst.

Utvändigt har huset liggande panel som ger en karakteristisk skuggbildning i fasaden, samt ett rejält takutsprång över sittplatserna utomhus. Runda överljusfönster och stora fönster ända till golvet gör närvaron av himmel och hav påtaglig när man svettas i den inglasade bastun eller relaxar i den rymliga loungen.

Bastun är i asp, golvet i granitkeramik har en grågrön nyans som påminner om kalksten. Stilrent, snyggt och dessutom lättskött. I bastun finns ett fiffigt utdragbart trappsteg för  barnen, som samtidigt fungerar som förvaringslösning.

Efter en dagsutflykt med båten brukar familjen ta en stund i bastun – med en kall öl för den som vill – innan de hoppar i vattnet. Även vintertid, efter en skidtur på vackra Tynningö, njuter de av värmen i sin lyxiga bastu.

Av: Aprill Wise Spendrup Foto: Matilda K Svensson