Ett vackert och funktionellt uterum i betong och glas. En pergola skapar ett grönt tak, och i uteköket lagas maten om sommaren. Mycket fin inspiration i detta uterum.

Familjen äter ofta middagar här, i det nya uterummet i glas och betong.

Inspiration uterum i betong

Runt det bastanta betongbordet – som familjen själv gjutit på plats – står franska caféstolar från Tolix.

Inspiration uterum i betong

Matbordet, med köksbänk bakom, och i fonden det nybyggda orangeriet, uterummet. Ullfiltarna har familjen köpt secondhand, men liknande finns till exempel hos Himla by Sköna hemKlippan och Sofie Sjöström design.

Inspiration uterum i betong

Arbetsbänk och diskplats i betong och med kraftfulla dimensioner. Fransk keramik i kontrast till betongen, och på golvet Signe Persson-Melins planteringskärl Gråsippa i gjutet aluminium från Byarums bruk. Linné järnkruka är ett fint alternativ till Gråsippa.

Inspiration uterum i betong

Duka med grönt på grönt. Keramikfat av Mikaela Willers. Liknande keramikfat i serien Provence från Gerbera i olika färgställningar finns här.

uterum_orangeri_betong2

LÄS OCKSÅ: 9 fina ljuslyktor som sätter stämningen på uteplatsen

Det var kärlek vid första ögonkastet. Maria och hennes man tyckte att vill an från 1958 kändes hemtrevlig, och läget med sjötomt var fantastiskt. Men trädgården och uteplatsen ville man omvandla och här uppstod snart ett omfattande och roligt projekt.

Utekök med stekhäll

På den stora gräsmattan drömde de om att bygga ett växthus och ett bastant utedäck där den  matlagningsintresserade maken äntligen kunde få sitt utekök. Ett minimalistiskt uttryck med glas, rå betong och trädetaljer fanns på önskelistan. Tre måsten fanns dessutom: en riktig japansk wokbrännare, en hel stekhäll samt en stor trädgårdsgrill.

Utemöbler i betong

Utebordet i betong ritade paret och byggde tillsammans med snickare (vikt: 700 kg!) och intill väggen göts en lika bastant bänk för spis och disk.

Trädgård och design

Inspirerad av den kända trädgårdsarkitekten Ulla Molins gröna uterum i små trädgårdar, började Maria skissa på deras egen framtida trädgård. Strukturen utgår från en stenlagd cirkel, och här finns vattenspegel och grönska med mer blad än blommor och med inslag av bambu, gräs och buxbom. Med hjälp av trädgårdsdesignern Ulrika Sommar gick man från skiss till handling där Maria själv stod för lejonparten av det konkreta slitjobbet.

Uterum som en förlängning av huset

Sedan behövdes experthjälp för att binda ihop de olika delarna: utedäck, utekök och växthus. Arkitektbyrån Dap ritade upp deras tankar, och i stället för ett växthus tog ett uterum form, orangeriet, som en tillbyggnad av huset. Orangeriet fungerar i dag som en förlängning av sommaren. Här äter man ofta middag under vår och höst, och blir det kyligt finns golvvärme. På vintern flyttar citron och olivträden in från trädgården i väntan på vårens värme.

Text och foto: Madeleine Söder

Artikeln innehåller köplänkar.

  • Följ med till fashionabla Milano. Med vårt super-exklusiva program kommer vi bakom kulisserna på de trendigaste inrednings- & modehusen.
  • Träffa tongivande designers och gallerister. Och upplev helt utsökt shopping!
  • Njut av mäktig arkitektur, attraktiva konstskatter och delikata restauranger.
  • Vår kunniga ciceron Sofia Silfverstolpe guidar till Milanos mästerverk, i stort och smått.

Jag vill med!

 

NUVARANDE Uterum i glas och betong – pergola, uteplats och utekök i ljuvlig design
NÄSTA Nyckelfärdigt attefallshus med litet loft till salu (25 kvadratmeter effektiv planlösning)