Tycker du att krukväxter och blommor är en vacker inredningsdetalj, men är expert på att döda dem inom en vecka? I så fall kanske någon av dessa hållbara och lättskötta krukväxter passar i ditt hem.

I princip alla krukväxter vi har inomhus kräver näring och kärlek, men vissa klarar sig bättre än andra om dess ägare glömmer bort dem ibland. Här listar vi krukväxter som klarar sig även hemma hos de som gillar grönt men inte orkar lägga ned så mycket tid på sina blommor. Ett tips är att ha ett förinställt alarm på telefonen, som påminner dig om att vattna krukväxterna. Passa även på att fråga floristerna i blomsterbutiken för expertråd.

Benjaminfikus är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

1. Paradisträd

En utmärkt och lättskött växt som passar perfekt i ett soligt fönster. Finns dessutom i massor av olika varianter. Kräver endast lite vatten och bör bli torr mellan vattningarna.

Paradisträd är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Finns att köpa här!

Läs också: Mördarsniglar äter inte allt – här är 15 blommor som lämnas i fred

2. Svärmorstunga

Tålig krukväxt som kan stå i skugga men blir vackrast om den får mycket ljus. Vattna rikligt och låt sedan torka ut innan du vattnar den igen.

Svärmorstunga är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

3. Garderobsblomma eller Zamiakalla

Tålig och robust krukväxt som, precis som namnet antyder, klarar både skuggiga platser och lite vatten. Däremot är den inte förtjust i direkt solljus.

Garderobsblomma, som även kallas zemiakalla, är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Finns att köpa här!

4. Krukros

Krukrosen tar in sommaren i hemmet. Kräver mycket vatten, men ska torka helt innan den vattnas igen. Gillar att stå ljust men inte direkt i solen.

Krukros är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Läs också: 7 smarta sätt att använda trasiga terrakottakrukor på

5. Pussmun

En krukväxt med blommor som håller länge om du ser till att vattna den relativt ofta. Däremot gör det inget om du glömmer bort den ibland, då jorden hellre ska vara lite torr än fuktig.

Pussmun är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

6. Benjaminfikus

Benjaminfikusen vill inte ha det kallare än rumstemperatur och ska vattnas mycket, men nästan torka ut mellan vattningarna.

Benjaminfikus är en lättskött krukväxt att ha inomhus

7. Ispigg

När du vattnar din ispigg ska du undvika bladen. Låt sedan jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Vissna blad dras upp med ett lätt ryck.

Ispigg är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Läs också: Härligt pyssel – så enkelt gör du dina egna amplar

8. Aloe vera

Aloe veran är riktigt tålig och klarar av att torka ut mellan vattningarna vilket gör att du som alltid glömmer bort dina krukväxter kan göra det med gott samvete. Aloe veran gillar sol och värme, men klarar även att stå i svagt ljus. Perfekt att förgylla badrummet med!

Aloe Vera är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

9. Echeveria

Den lilla echeverian blir en söt prydnad på bordet eller i fönstret. Robust krukväxt som behöver lite vatten och vattnas när jorden börjat torka.

Echeveria är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

10. Juvelblomma

Juvelblomman kan förgylla rummet en bit bort från fönstret, då den klarar sig bra i skugga. Vattnas ovanifrån ned i blomman. Jorden kan torka ut vilket är bra för de som glömmer bort att vattna.

Juvelblomma är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Läs också: Ikea släpper underbara nyheter till barnrummet (och en till trädgården)

11. Kaktus

Kaktusar passar perfekt för dig som inte orkar ta hand om dina krukväxter. Ställ dem ljust och vattna rejält någon gång då och då. Jorden ska torka ut helt innan du vattnar dem igen. Finns i massor av varianter och blir en fin inredningsdetalj i exempelvis ett litet växthus eller under en glaskupa. På så sätt är det inte heller lika lätt att sticka sig.

Kaktus är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Foto: iStock

Finns att köpa här!

12. Krysantemum

De flesta lättskötta krukväxterna är helt gröna, vilket gör att en krysantemum med sina söta blommor blir ett välkommet inslag i hemmet. Försök hålla jorden konstant fuktig, men inte blöt, och låt blomman stå ljust utan direkt sol.

Krysantemum är en lättskött krukväxt att ha inomhus

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

 

Andra läser också:

Så blir trädgården ett spännande uterum – detaljen som skapar magi

NUVARANDE 12 krukväxter som är både lättskötta och vackra
NÄSTA Kliv in i en värld av färg – 8 mönstrade tyger med det lilla extra