Hur du väljer att skapa en tavelvägg är en smaksak. Men missa inte våra fyra grundregler för att verkligen bli nöjd på direkten!

Hur man vill hänga sina tavlor är en smaksak. Dock, som i de flesta sammanhang, finns det olika grundregler att förhålla sig till om man känner sig osäker kring hur tavlor gör sig bäst på en vägg. Här visar vi fyra olika grundregler som kan vara bra att ha med sig om du står i färd med att bygga en tavelvägg.

tavelvagg

4 enkla tips när du ska hänga tavlor

Steg 1: Införskaffa en, eller flera snygga tavlor. Här hittar du Karolina Palmérs färgglada konst som livar upp vilken inredning som helst. Steg 2: följ dessa tips.

1. Höjden på tavlan

Höjden på var tavlan placeras på väggen är den viktigaste grundregeln. Nedan exempel händer ganska ofta. Tavlan hängs alldeles för högt. Resultatet blir oproportionerligt och utan balans.

Vanligt misstag: Tavlan hängs för högt upp på väggen.

tavelvagg3

Gör så här: Tänk dig att du hänger tavlans mittpunkt i ögonhöjd ungefär. Det är alltid bättre att hänga tavlan för lågt än för högt.

tavelvagg2

2. Hänga tavlor i grupp

När du hänger en tavelvägg, tänk på hur du vill att tavlorna ska linjera med varandra. Det vanligaste sättet är att antingen linjerar tavlorna i nederkant, eller i överkant. Som bilden här nedan där tavlorna är linjerade i nederkant. Linjeringen behövs för att kompositionen ska hänga ihop och skapa en helhet.

tavelvagg5

Men prova gärna att linjera tavlorna efter dess motiv, det vill säga hitta mittlinjen i motiven och utgå ifrån det. Det som händer är att det blir en mer dynamisk tavelvägg, men som ändå hänger ihop.

tavelvagg4

3. Välj tavla efter vägg

Två bra grundregler:

1. Högstående tavlor passar särskilt bra på en bredare vägg.

tavelvagg6

2. Liggande motiv passar bättre på en smalare vägg.

tavelvagg7

4. Så bygger du en tavelvägg – enklaste sättet

Det svåraste med en tavelvägg är nog var man börjar. Ett gäng tavlor och en helt tom vägg, ja, var börjar man? Vissa tipsar om att klippa ut av tavlorna identiska pappersark och sedan lägga pussel på golvet för att få ihop en bra komposition. Onödigt komplicerat!

Här kommer det absolut enklaste knepet. Välj ut din favorittavla eller den i samlingen största tavlan till exempel. Sätt upp den på väggen där du känner att du vill ha den, och bygg sedan din tavelvägg utifrån den. Bygg utåt, på höjden och även nedåt. Så länge du har en tavla att förhålla dig till så kan detta knepet inte gå fel. Lycka till!

tavelvagg8

Bilder: iStock/montage Cecilia Öhrn

LÄS OCKSÅ: 8 enkla tumregler för att hänga tavlor som ett proffs

 

NUVARANDE 4 enkla tips när du ska hänga tavlor – dessa grundregler gör allt!
NÄSTA Så inreder du med vårens trendigaste färg – brunt (många fina shoppingtips)!