Det här med att hänga gardiner. Det kanske går av ren slentrian, samma gamla gardinstång som har hängt där år efter år till exempel. Men med några små justeringar och bra förberedelser så kan dina gardiner göra underverk för hela rummet.

Rätt typ av gardiner upphängda enligt konstens alla regler kommer tillföra så mycket till ditt hem. Det gäller bara att ha koll på det där med konstens alla regler. För att dina gardiner ska komma helt till sin rätt så finns det faktiskt några tumregler att förhålla sig till.

Tänk på det här när du hänger dina gardiner

1. Rätt mått på dina gardiner

Det första misstaget är att inte mäta ordentligt. Och det är nödvändigtvis inte fönstermåttet som ska tas, utan snarare vilken bredd och längd du vill ha på gardinen.

 2. Du hänger dina gardiner för lågt

Oftast vinner ett fönster, och därmed hela rummet en hel del genom att inte sätta en gardin som följer fönstrets mått. Lyft gardinstången mot taket för mer rymd.

3. Du hänger dina gardiner för smalt

Samma regel som att inte hänga för lågt, gäller när det kommer till bredden. Både fönstret och rummet vinner på att öppna upp, vilket du gör om du flyttar gardinen åt sidorna. Tänk både uppåt och åt sidorna alltså.

 4. För korta gardiner

Ett par gardiner som är tänkt att vara fullängd ser ut ungefär som ett par lite för korta byxor om man misslyckas med mätningen (se punkt 1).

5. Dina gardiner fyller upp för dåligt

Nu är de flesta gardiner som finns i handeln hyfsat anpassade efter normala fönster vad gäller bredd på tyg. Men om du har ett bredare fönsterparti, köp hellre dubbel uppsättning gardiner för att undvika två små smala tarmar som hänger lite ledsamt i varsitt hörn.

6. Skrynkliga gardiner

Visst lockar det att hänga upp ostrukna gardiner och tänka att de ”hänger till sig” efter några dagar, vilket de inte gör. Det är helt klart mödan värt att stryka gardinerna innan upphängning.

7. Har du tänkt på gardinstången?

Det finns ett stort utbud när det kommer till olika gardinstänger. Och ibland kan det vara upphängningen som gör hela upplevelsen. Titta på din stil och ditt rum, vilken gardinstång passar just här?

Källa: housebeautiful.com

Olika typer av gardiner

Hissgardiner

Klassisk gardin som kan ge allt från en romantisk 1700-tals-känsla till en mer rustik lantlig känsla. Ramar in fönstret fint samtidigt som den ger solskydd då den går att hissa upp och ner. Finns i en mängd olika stilar.

Gardiner – veckbandslängder

gardiner_hanklangder2

Veckbandslängder syftar till gardinupphängningen och ger en klassisk, elegant och böljande upphängning med perfekta veck.

Gardiner – kanallängder

gardiner_kanallangder

Kanallängder är gardiner med en sydd kanal som träs runt gardinstången. Du kan själv välja hur mycket rynkor du vill ha genom att dra ut gardinen alternativt trycka ihop den.

Gardiner – knytbandslängder

gardiner_knytbandslangder

En levande och romantisk gardin som hängs upp med hjälpa av knytband som knyts om gardinstången.

Gardinkappa

gardinkappa

En klassisk gardin som ramar in ett fönster utan att ta för stor plats.

Panellängder

panellangder

Panelgardiner eller panellängder som de också kallas är en gardintyp som passar till alla tillfällen. Det är en enkel gardin, men om man har fler paneler i samma fönster kan man skapa en personlig gardinupphängning. Hängivna panelgardin-entusiaster använder minst två panellängder på varje sida för att kombinera olika färger och mönster.

Alla gardiner från Ellos.

Lär dig att kombinera färger som ett proffs

• Lär dig hur färger kan skapa harmoni.
• Så funkar färgcirkeln & NCS-systemet.
• Du får bästa tipsen av Hildur Blad, inredare och färgexpert.

Läs mer och beställ HÄR.

 

NUVARANDE Så hänger du gardiner för bästa resultat (undvik dessa 7 misstag)
NÄSTA 200 träd gör de här lägenheterna i Turin till något alldeles extra