Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Därför ska du inreda med ananasdetaljer

Ananasen är inte bara en ovanligt vacker och välsmakande frukt, utan också en symbol för gästfrihet och varmt välkomnande.

Visst råder det ananasfeber i inredningsvärlden just nu (se trendspaningen från i vintras). Inte frukten i sig då, utan formen. Ishinkar, smyckeskrin och lampor har en strykande åtgång på Tradera, det gäller att vara på hugget.

Samma feber rådde redan på 1600-talet. Men till skillnad från nu, var det den färska frukten som åtråddes.

Englands kung Charles II hjälpte till att sprida den tidens mystik och begär då han på ett officiellt porträtt sågs ta emot den märkliga taggiga frukten.

Ananasen hade nått Europa redan under 1400-talet via Crhistofer Columbus som gjorde upptäckten på den franska ön Guadeloupe. Den söta, exotiska frukten föll renässansens Europa i smaken, och under flera decennier försökte man resultatlöst sig på att odla frukten. Mystiken tätnade och gjorde den sällsynta frukten ännu mer eftertraktad, framförallt som handelsvara.

Under Amerikas kolonialtid (1600-1700-talet) blev ananasen en symbol för rikedom, gästfrihet och välkomnande. Man umgicks kring middagsbjudningar,  och för att visa sin rikedom och välkomna gästerna dekorerades borden med färska ananaser.

Problemet var att den eftertraktade frukten var sällsynt, och därmed mycket dyr. Det löstes genom att hushållen kunde hyra ananas till olika tillställningar. Endast de välbärgade familjerna kunde behålla godset och bjuda sin gäster frukten till dessert, vilket sågs som det ultimata välkomnandet.

Den tidens arkitekter, konstnärer och finsnickare var inte sena att anamma ananasens form i olika utsmyckningar Allt från sänggavlar, grindstolpar, trappräcken, stuckaturer, lampor, textilier och möbler smyckades med den taggiga formen. 

Även hela byggnader fick sin släng av formen, där The Dunmore Pineapple i Skottland ses som den mest spektakulära byggnaden med ananasmotiv.

The Dunmore Pineapple uppfördes 1761 åt John Murray, den 4:e earlen av Dunmore.

I Frankrike firar man ananasens dag den 11 september.

Så sprunget ur Columbus upptäckt, det höga priset på färsk ananas under 1600-talet och kung Charles II historiska porträtt sluter vi cirkeln med hypen kring ananasen i olika former, färger och material. Lycka till i jakten!

Bildkällor: beauxartsgalleria.com, artilleriet.se, wikipedia, 

durhamworldheritagesite.com