Du har framkallat några fina fotografier och investerat i ett par härliga affischer, men det blir inte snyggt när du väl sätter dem på väggen. Att hänga tavlor är en utmaning – men med hjälp av Sköna hems tips förvandlas snart väggen till ett vackert galleri.

Även om det är tråkigt kan det vara en bra idé att lägga lite på tid tavelhängningen. Var beredd med vattenpasset och måttstocken så att du inte efteråt sitter och stör dig på att ramarna hänger snett eller att det är ojämnt avstånd mellan tavlorna.

Det finns flera sätt att hänga upp tavlor på. Beroende på vad du vill signalera med din tavelvägg kan du använda dig av olika metoder. En tumregel är dock att inte sätta tavlorna för högt. Dessutom kan du tänka på att tavlor med detaljrikt motiv gör sig bäst på nära håll, så se till att placera dem så att det går att stå nära tavlan.

1. Hänga tavlorna efter en mittlinje

Om du vill hänga flera tavlor på rad kan det vara bra att utgå från en gemensam mittlinje. Mittlinjen bör vara ungefär 1,2-1,4 meter upp på väggen, det vill säga strax över mitten beroende på rummets takhöjd. Markera mittlinjen med smal markeringstejp att utgå ifrån. Ta hjälp av måttstocken för att se till att det är jämnt avstånd mellan tavlorna så undviker du ett rörigt intryck. Om det är tre tavlor i olika storlekar som ska hänga bredvid varandra blir det mest harmoni om den minsta tavlan hänger i mitten.

tavlor mittlinje

Bildkälla

2. Hänga tavlorna under varandra

Om du ska hänga två tavlor under varandra ska du alltid hänga den största överst.

tavlor stora tavlor under varandra

Bildkälla

Läs mer: Glöm vita, tomma ytor – i det här hemmet har tavelväggen tagits till en ny nivå

3. Hänga tavlor i grupp

Eftersom det är knepigt att få till det när du ska gruppera tavlor kan det vara smart att lägga ut dem på golvet först. På så sätt ser du helheten och börjar inte spika i väggen i onödan. Se till att de yttre linjerna är räta, så kan du sedan placera ramar i olika storlekar innanför dem. Försök även att ha samma avstånd mellan alla tavlor för att undvika ett rörigt intryck.

tavlor gruppering grupperingar tavelvagg

Bildkälla

tavlor tavelvagg barnrum

Bildkälla

4. Hänga tavlor fritt

Om du vill gruppera tavlor mer oregelbundet finns det inga direkta regler, men ett tips är att hålla samma avstånd mellan alla ramar.

tavlor gruppering

Bildkälla

tavlor tavelvagg runt horn

Bildkälla

5. Skapa en tavelvägg

Om du vill fylla en större yta av väggen med  många olika tavlor finns det egentligen inga regler, endast fantasin sätter gränser. Ett tips är dock att först lägga ut dem på golvet för att se att det blir harmoni. Det är aldrig roligt att borra eller spika i väggen i onödan.

tavlor-keativ-tavelvagg

Bildkälla

tavlor tavelvagg modern

Bildkälla

6. Hänga tavlorna efter en baslinje

Om det är stora tavlor som ska hängas passar det bra att linjera dem i underkant. Ett lagom avstånd från golvet brukar vara mellan 0,8 och 1,4 meter, beroende på takhöjd. Håll samma avstånd mellan alla tavlor för stramast intryck.

ANNONS

tavlor baslinje

Bildkälla

7. …eller kombinera dem med tavlor linjerade i överkant

Varför inte göra som på bilden nedan? Snacka om effektfullt!

tavlor baslinje overkant

Bildkälla

Läs mer: 4 kreativa tips på hur du kan skapa en tavelvägg

8. Variera med annat än ramar

En hel vägg med tavlor och fotografer är fantastiskt, men det kan även vara kul att spränga in andra saker som passar att hänga på väggen. Vad sägs om blommor, ett renhorn eller en spegel, till exempel?

tavlor kreativ tavelvagg

Bildkälla

tavlor tavelvagg gullig

Bildvägg

tavlor kreativ vagg

Bildkälla

Sätt rätt färg på dina väggar!

  • Lär dig vilka känslor du kan frammana med tapeter och väggfärg
  • 33 avsnitt som hjälper dig att hitta rätt kulörer och färgkombinationer!
  • Sköna hems Hildur Blad, inredare och färgexpert, guidar dig

NUVARANDE 8 enkla tumregler för att hänga tavlor som ett proffs
NÄSTA 17 saker du inte visste om Ikea (gissa varför paketen blev platta!)