Hortensia, denna vackra blomma, trivs lika bra inomhus som utomhus. Men hur lyckas man med skötseln av en hortensia egentligen? Den behöver vatten, det vet vi, men hur mycket? Här är några bra tips på hur du sköter din hortensia.

hortensia i kruka skötsel

Hortensia, denna magnifika blomma, passar lika bra utomhus som inomhus. Hortensian är dessutom otroligt vacker som snittblomma, både färsk och torkad, och fyller ut en brudbukett mycket elegant!

Men hur lyckas man med sin hortensia egentligen? Hemligheten med att lyckas med en hortensia stavas vatten. Du får aldrig låta en hortensia torka ut helt, då är loppet kört och det är mycket svårt att få liv i den igen. Hortensian (Hydrangea macrophylla – av grekiskans hydor som betyder vatten) kan dock inte heller ständigt stå i vatten, då kommer roten ruttna.

LÄS OCKSÅ: 15 fakta alla som älskar hortensia borde känna till

Hortensia i kruka

hortensia_kruka

Absolut bästa sättet att hålla koll på om din hortensia är i behov av vatten eller inte är att känna med fingret i krukan varje dag. Hortensian behöver vatten om jorden känns det minsta torr. Hortensian föredrar genomfuktig jord, så det bästa sättet att vattna är att sänka ner krukan i en vattenfylld vask eller hink så att jordytan täcks. Låt hortensian stå tills det slutar bubbla. Låt sedan krukan rinna av en stund innan den sätts tillbaka i ytterkrukan eller på fatet.

Smart knep för att ge hortensian en vattenreserv: Lägg en bit oasis i botten på ytterkrukan. Varje gång du vattnar din hortensia häller du en skvätt på oasis-biten också på så sätt kan hortensian aldrig torka ut helt.

Så ofta bör du vattna hortensia i kruka

Hortensian bör vattnas minst varannan dag om den står i rumstemperatur och är planterad i en vanlig liten blomkruka.

Hortensia skötselråd

Hortensian vill ha ljust men trivs inte i stark värme, och framför allt inte i direkt solljus. I naturen växer hortensian gärna i skugga. För att ge hortensian extra kraft till blommorna kan du plocka bort några av de stora gröna bladen.

Bästa sättet att övervintra en hortensia är att antingen, om du bor i de södra delarna av Sverige plantera ut den i rabatten, eller att låta den övervintra i en kruka. Tänk då bara på att den måste isoleras noga för att inte bli frostbiten. Hortensian är mycket svår att övervintra inomhus.

Hortensia utomhus

hortensia utomhus skötsel

En hortensia som är planterad i rabatten är lika törstig som en hortensia i kruka. Men samma gäller här, håll jorden lätt fuktig men aldrig genomblöt. Hortensian vill helst ha mjukt vatten och en liten dos kalkfattig näring i vattnet under våren och hösten. Bland annat Blomsterlandet har speciell krukväxtnäring som ger gott resultat.

Säsongen för hortensia utomhus i trädgården är lång och sträcker sig från tidig vår till sen höst.

Hortensian får sin färg efter jordens pH-värde. Sur jord ger blåa blommor, och basisk jord ger rosa blommor. Vattna med aluminiumsulfat eller specialmedlet ”Färga mig blå” för att behålla blommornas blåa färg.

Äldre sorter av trädgårdshortensia blommar på fjolårsskotten, dessa beskärs för att inte gå miste om blommor. Moderna sorter av hortensia behöver inte beskäras.

 

Hortensia inomhus

Undvik fönster i direkt solljus samt varma element.
Hortensian behöver vattnas minst varannan dag.
Hortensian får aldrig ha restvatten som står i krukan, häll bort det för att undvika att roten ruttnar.

hortensia skötsel

Fakta hortensia

Hortensia förekommer naturligt på ön Honshu i Japan.

Hortensian kom till Europa från Japan på 1700-talet.

I Sverige förekommer hortensior upp till växtzon IV.

Hortensians vanligaste färg är blå.

I det naturliga trivs hortensian i fuktiga miljöer som på Madeira och Azorerna.

Hortensia passar alldeles utmärkt som snittblomma. En enda stjälk blir en maffig dekoration.

Källa: blomsterlandet.se, wikipedia.org

LÄS OCKSÅ: 19 fakta alla som älskar pioner borde känna till

cecilia-ohrn-byline2

 
 

 

onlinekurs-homestyling-skona-hem

Gå vår nya kurs i homestyling!

Går du i säljtankar? Eller vill du bara ha lite extra fint hemma? Att styla sitt hem inför en försäljning kan öka priset med tio procent. Men professionell homestyling kan kosta 20 000 kronor, eller ännu mer. Med vår nya onlinekurs ledd av inredaren Andrea Brodin lär du dig att göra det själv!

Klicka här för att få veta mer om kursen och hur du anmäler dig!

NUVARANDE Så sköter du din hortensia – både hortensia i kruka och utomhus
NÄSTA 5 saker som du aldrig mer borde göra i ditt vardagsrum