För att få ut det mesta ur din tulpanbukett behöver du ge tulpanerna de bästa förutsättningarna. Tulpaner växer vidare i vasen och behöver därmed ordentligt med utrymme för att komma till sin rätt.

Den bästa tulpanvasen är en bredare variant, med generös öppning för att tulpanerna ska ha plats att frodas, och för att de inte ska stå för tätt packat. Vissa tulpaner har dessutom en tendens att sloka mot slutet av blomningen, då måste det finnas plats för att göra det på mesta eleganta sätt!

1. Alvar Aaltos Savoy.
Alvar Aaltos klassiska glasvas Savoy designades inför Världsutställningen i Paris 1937. Enligt uppgift är Savoy den i särklass absolut bästa tulpanvasen. Med sin generösa och sirliga form ger den utmärkt utrymme för en frodig tulpanbukett. Tulpanvasen rymmer runt 36 tulpaner i givvakt, men även en mindre bukett blir vackert då tulpanerna får stöd från den böljande formen.

2. Matti Klenells tulpanvas.
Finska formgivaren Matti Klenell har förutom tulpanvasen formgivit ett gäng specifika vaser, bland annat odlingsvas för ekollon och kastanj. Matti Klenells tulpanvas ger både stöd och gott om utrymmer för en tulpanbukett.

3. Ikeas Ensidig.
Ikeas Ensidg är ett riktigt fynd och passar till många sorter blomsterarrangemang. Bred och med dess generösa öppning passar den extra utmärkt till tulpaner som kräver sitt utrymme med alla blad som tar plats.

 

4. Ikeas nyhet Björksnäs.
En variant på Matti Klenells tulpanvas, bredare nedtill och med en lite smalare öppninge. Perfekt för tulpaner.

5. Ikeas cylindervas.
En klassisk vas som passar till de flesta buketter, även tulpaner. En högre variant ger tulpanerna utrymme att växa på längden utan att vasen känns för låg.

6. Plaza, Hemtex.
Runda vaser kan vara lite trixiga när det kommer till tulpaner. Se bara till så att öppningen är generös och att tulpanerna inte är för hårt packade så kan det bli oerhört elegant, speciellt med tulpaner som har en tendens att hänga ner över vasen.

Fler blommor på Sköna hem

21 fakta alla som älskar tulpaner borde känna till

Enkla knepet – så arrangerar du dina tulpaner extra elegant

15 olika sätt att arrangera dina tulpaner

 

NUVARANDE Så väljer du rätt vas till dina tulpaner – topp-6 bästa tulpanvaserna
NÄSTA Fågelviks slott till salu – magnifikt så det förslår