Den 21 oktober släpps Ikeas nya kollektion Fullviktig som är inspirerad av vardagslyxen att dricka te, en ritual som delas av människor i olika kulturer över hela världen.

I nio år har Ikea arbetat i bergen i norra Thailand tillsammans med det sociala företaget Doi Tung Development Project. Målet med kollektionen har varit att få tusentals hantverkare på landsbygden att få möjlighet att försörja sig och samtidigt skydda den lokala miljön.

ikea-fullviktig-1

Foto: IKEA

Kollektionen består av tre olika delar: textilier i form av handvävda kuddfodral och kökshanddukar, handgjort papper som anteckningsböcker, servetter och affischer – och keramik med handformade tekannor och koppar, burkar, skålar, fat och skedar. Färgerna går i en varm färgskala i grått och korall. Alla delarna är skapade för hand av hantverkare i regionen med hjälp av traditionella hantverkstekniker.

ikea-fullviktig2

Foto: IKEA

Hill Tribe-folket i norra Thailand har en lång tradition av att tillverka handvävda textilier som används i deras rikt mönstrade traditionella kläder. Textilierna i kollektionen Fullviktig görs med hjälp av flera traditionella tekniker.

ikea-fullviktig4

Foto: IKEA

ikea-fullviktig3

Foto: IKEA

Den uråldriga konsten med handgjord papperstillverkning har funnits i Chiang Rai-regionen i flera hundra år. I dag sysselsätter Doi Tung 42 hantverkare som har skapat pappersprodukterna i kollektionen Fullviktig.

ikea-fullviktig-7

Foto: IKEA

Den lokala rödleran blandades från början med vetivergräs – en tålig grässort som planterades för att stabilisera eroderad mark. Receptet för den här leran har sedan dess utvecklats för att klara höga bränningstemperaturer. Det gör att hantverkarna nu kan skapa vackra produkter i hög kvalitet.

ikea-fullviktig-6

Foto: IKEA

ikea-fullviktig-5

Foto: IKEA

ikea-fullviktig

Foto: IKEA

Kollektionen är den femte i samarbetet och kan köpas på Ikea i Sverige, Schweiz, Österrike, Singapore och Malaysia från oktober 2016

ikea-fullviktig-8

Foto: IKEA

NUVARANDE Se bilderna från Ikeas nya kollektion som släpps i dag
NÄSTA Inred med midnattsblått – den vackraste färgen i höst