I annonssamarbete med MOOGIO

Äntligen är ljuset här – som vi har längtat! Men en nackdel med långa dagar och korta nätter är att man kan få svårt att sova gott. Men det går att råda bot på!

1. Du saknar effektiv mörkläggning

Med så många mörka månader om året så är det inte konstigt att vi inte vill stänga ute ljuset. Men för vår sömn kan det vara direkt förödande, för vi sover bättre i mörker. För en god nattsömn blir därför rätt mörkläggning väldigt viktigt. Investerar du dessutom i automatiska lösningar som till exempel motoriserade rullgardiner eller plisségardiner av god kvalitet, kan du lättare anpassa ljusinsläppet utifrån säsong och dina behov.

Välj rätt mörkläggningsgardiner för bättre sömn. Moogios eleganta motoriserade rullgardiner och plisségardiner går att programmera utifrån veckans varierande dygnsrytm och kan styras via en fjärrkontroll eller app! Dessutom utgör de en fin inredningsdetalj.

2. Du har inga sovrumsgardiner

Gardiner är inte bara vackert utan är också mörkläggande, ljuddämpande, och ger en lugnande effekt som främjar din nattsömn. Med gardinerna fördragna når inte heller någon belysning utifrån gatan in i sovrummet och stör din sömn. Trendigt just nu är tunga och dramatiska gardiner från golv till tak, och gärna i tjockare tyger som till exempel sammet. En annan populär trend och som man ofta ser i lägenheter med insyn är det motsatta; skira tyger som släpper igenom ljus även när de är fördragna. (De kompletteras bäst med en mörkläggningsgardin för ostörd sömn.) Behöver du inspiration eller är du osäker på vilka varumärken som gäller? Luxaflex och Pagunette är två högkvalitativa leverantörer som är väl värda att kolla in.

Tips! Här kan du lära dig mer om mörkläggning och hur du kan tänka för en godare sömn. 

3. Täcket är inte anpassat för årstiden

Ligger du och svettas under ett tjockt duntäcke som du slänger av dig i sömnen? Eller utkämpas det ett mindre krig varje natt om det gemensamma täcket? Man brukar prata om välja kläder efter väder och samma tänk bör appliceras på dina sängkläder. Satsa på ett lite tunnare täcke på våren, innan du nöjer dig med bara påslakan på sommaren. På vintern behövs ofta ett tjockare täcke. Är din partner mer varm eller mindre frusen än du, investera i två täcken. Med rätt täcke sover du bättre.

Genom att välja rätt täcke får du en jämnare nattsömn och slipper vakna under natten för att du fryser eller svettas.

4. Du saknar dämpande belysning

Kroppen behöver gå ner i varv en stund före läggdags, det är de flesta sömnforskare överens om. Var noga med ljussättningen i sovrummet, arbeta med flera ljuspunkter och dimbara strömbrytare. Dämpa belysningen någon timme innan du ska sova och stäng av alla skärmar.

Ge kroppen tid att gå ner i varv innan läggdags. Dimbara lampor och skärmförbud i sovrummet är två tips som underlättar en god nattsömn.

5. Sovrummet är inte ”din” stil

Är det någonstans du ska vara extra noga med inredningen så är det i sovrummet. Här är det inte läge att testa vad du tänker och tycker om en trend – i sovrummet ska själ, hjärta och hjärna få vila. Är du en minimalist? Tänk minimalistiskt och avskalat. Tycker du om att resa? Låt dina härligaste reseminnen finnas i sovrummet. Att välja rätt färgsättning och att hålla sovrummet undanplockat, är också viktiga faktorer som gör det lättare att både lägga sig med en harmonisk känsla i kroppen och sova bättre.

Välj noga vilka möbler som får flytta in i sovrummet och placera gärna dina favoritsaker här, det skapar trygghet. Och håll det undanplockat så att hjärnan får vila.