I annonssamarbete med GAR-BO

Lantligt eller industrikänsla, altan eller golvvärme – du bestämmer. Drömlivet börjar med drömhuset. Här är 5 fördelar med att bygga sitt eget hus.

1. Du får din ultimata planlösning
En av de roligare delarna i husbygget är att skissa på planlösningen, de olika rummen och vad de ska användas till. För att sedan se det växa fram. Högt i tak, ett stort bibliotek kanske eller ett öppet kök med massor av arbetsyta?

Tips! Missa inte Husbyggarpodden – perfekt för dig som gå i drömmer, bygger eller bara är intresserad av att lära dig mer om hur man skapar sig det perfekta hemmet.

2. Du kan hitta den mysigaste tomten
En kaffe i morgonsolen, skogsdungen som ger lä i höstblåsten, uteplatsen med sol hela dagen eller kanske en naturtomt med karaktär. Beroende på i vilket område du vill bo finns det olika sätt att hitta den perfekta tomten. Håll koll på utbudet av tomter via mäklare, annonser, husleverantörer och kommunens tomtkö.

När det är dags att förverkliga husdrömmen finns råd och hjälp att få hos Gar-Bo.

3. Du lär dig nya saker
Har du koll på ABS, jobbar hantverkarna enligt GVK och vem äger stamfastigheten?
Det är många nya ord och termer som används när du bygger hus. Nu får du chansen att lära dig Husbyggarspråket. Du kommer förmodligen också att ha stenkoll på byggplaner, materialval, budgetering och försäkringar. Om du känner dig osäker under resans gång finns alltid hjälp att få, från kommunen, konsulter och försäkringsbolag.

4. Det kan bli billigare att bygga själv än att köpa
Är du påläst, har bra koll på ekonomin och gör smarta val så kan det faktiskt bli billigare att bygga nytt än att köpa någon annans hus. Några tips är att anpassa huset efter tomten så mycket som möjligt för att undvika dyra arbetskostnader, att göra delar av arbetet själv och att ha bra koll på utgifter, betalningar och lån. Eftersom du flyttar in i ett helt nytt hus kommer det inte heller att krävas särskilt mycket underhåll de första åren.

Att bygga och designa sitt eget hus kan vara en bra investering för framtiden.

5. Drömmen om ett ekohus kan bli sann
Det kan fortfarande vara svårt att få tag i ekohus på marknaden, även om det blir mer och mer vanligt. Bygg ditt eget ekologiska hus och du kombinerar drömhuset med din önskan om ett mer miljövänligt boende. Win-win!

Vill du veta mer?

Du spenderar större delen av ditt liv hemma, därför är det viktigt att du trivs i ditt hus. Att bygga hus på egen hand kan låta stort och svårt. Men fördelarna är många. Och det finns hjälp när du fastnar i luriga situationer. Husbyggarskolan från Gar-Bo är en utmärkt grund att stå på för ditt kommande husprojekt. Här får du tips och råd om allt från bygglov till försäkringar.